MrJusapen koneremonteilla riittää YouTubessa katsojia

0
Toimittajan tullessa haastattelemaan oli työn alla Fordin jarrujen etunapatiivistys. Kamera seuraa Jussi Peltosen töitä taustalla.

PÖYTYÄ/Yläne. Vanhan vitsin mukaan autokorjaamon tuntihinta on kaksinkertainen, jos asiakas jää olan yli pällistelemään remonttimiehen työntekoa.

Yläneläistä Jussi Peltosta ei haittaa, että ihmiset katsovat, kun hän korjaa koneita. Päin vastoin. Jussi Peltonen eli tuttavallisemmin MrJusape kuvaa remonttejaan YouTubeen kymmeniä kertoja kuukaudessa.

Vuonna 2011 aloittaneella kanavalla on 12 270 tilaajaa. Yhteensä kanavan videoita on katsottu 12 226 575 kertaa. Videoita kanavalle on kertynyt 2 024 kappaletta.

–Kuukaudessa voin kuvata jopa yli 20 videota. Jos aiheita on, teen videon, jos ei ole aiheita, en tee, Peltonen sanoo.

Tiivis tahti

Julkaisutahti on moneen muuhun kanavaan verrattuna sangen tiivis.

–En leikkele enkä lyhentele videoita. Varsinaista editointia en tee, mutta lyhyitä klippejä koostan isommiksi kokonaisuuksiksi, Peltonen kertoo.

Kanava sai alkunsa, kun Peltonen alkoi lataamaan nettiin konetapahtumissa kuvaamiaan videoita. Mukaan mahtui luontovideoitakin. Kanavan kasvu oli alkuun hidasta, mutta viitisen vuotta sitten tapahtui muutos.

–Silloin laitoin ensimmäisen remonttivideon nettiin. Alkoi tulla lisää katsojia.

Remonttivideoista on monenmoista hyötyä sekä niiden tekijälle että niitä katsoville.

–Lähdin tekemään remonttivideoita sellaisella ajatuksella, että niistä voisi olla joillekin hyötyä. Kerrankin eräs katsoja kertoi saaneensa kytkinremontin tehtyä videon avulla.

–Joskus käy myös niin, että katsoja kommentoi, miten joku homma on tehty. Siinä voi oppia itsekin uutta, Peltonen sanoo.

Katsojien reaktioita on kuitenkin vaikea arvata etukäteen. Esimerkiksi sitä, mistä videosta tulee suosittu ja mistä ei, on Peltosen mukaan hyvin vaikea etukäteen arvata.

Asiakkaita ympäri maan

Kannattaa siis kuvata paljon. Peltosella on kassissaan kamera ja kassi on aina mukana. Pajalla hän laittaa kameran jalustan päälle ja alkaa töihin. Töiden lomassa Peltonen jutustelee katsojalle leppoisaan tyyliin.

Suurimmaksi osaksi korjattavat koneet ovat maatalouskoneita. Videoiden ansiosta asiakaskunta on laajentunut Yläneen ympäristöstä huomattavasti laajemmalle.

–Kerran tuli traktori korjattavaksi Isostakyröstä saakka ajamalla. Sinne on 300 kilometriä matkaa, Peltonen kertoo.

Peltosen pajassa on myös dieselpumppupenkki, jolle tulee töitä aivan ympäri maan. Peltonen kertoo, että videoiden tekemisestä on ollut taloudellista hyötyä, kun ne ovat tehneet tekijäänsä tunnetuksi. Jonkun verran tulee suoraa mainostuloa, mutta paljon suurempi merkitys on asiakaskunnan laajentumisella.

Vaikka homma tuntuu olevan järkevää monellakin tavalla, Peltonen on edelleen Suomessa harvinaisuus. Konekanavia maasta kyllä löytyy, mutta sellaisia, jotka tekisivät videoita muille tekemistään hommista, ei Suomessa juurikaan ole.

Jussi Peltosella mielenkiintoa koneisiin riittää myös vapaa-aikana. Piha on täynnä Peltosen hankkimaa iäkkäämpää kalustoa, jota hän korjailee silloin, kun töiltään ehtii.