Tunnelmallisin hautamuistomerkki voi löytyä kotipihalta – Jussi Kormano kannustaa valitsemaan tasavärisen kiven

0
Jussi Kormano kertoo luonnossa viihtyvien ihmisten kiinnostuneen omasta lähiympäristöstä löytyvistä kivistä ja niiden muokkaamisesta muistomerkeiksi. Käsissään hänellä on lemmikille tekemänsä muistokivi.

MARTTILA. Kaiverruksiin erikoistunutta KiviGrafiaa Marttilassa pyörittävä Jussi Kormano kertoo tasalaatuisen hautakiviaineksen tulevan määrämittaan louhituista blokeista ja sillä on ehdottomasti omat hyvät puolensa. Sitä on miellyttävä työstää, tasaväriseen pintaan kaiverrettavat tekstit ovat selkeitä ja kivi on hiottavissa kauniin kiiltäväksi.

Silloin tällöin Kormano saa kuitenkin pyyntöjä valmistaa tavallisuudesta poikkeavia muistomerkkejä esimerkiksi kesämökkien pihoilla olevista kivistä.

Projekteihin ryhtyessään Kormano varottaa tilaajaa, että juovikas kivi saattaa haljeta. Jos halkeaminen tapahtuu siististi, kivi voi olla korjattavissa erikoisliimalla.

–Niin kävi, kun minua pyydettiin kiinnittämään sydämen muotoinen luonnonkivi hautakiven etupintaan. Sydänkivi halkesi, mutta tuli kuntoon liimaamalla ja omaiset olivat tyytyväisiä lopputulokseen, Kormano kertoo.

Hänen mukaansa tällaisia muistomerkkejä toivotaan yleensä ihmisille, jotka ovat pitäneet luonnosta ja monesti muistomerkin tilaajatkin ovat luontoihmisiä. He ymmärtävät, että kivi on pala luontoa ja se voi yllättää.

Jussi Kormano esittelee kivien juovikkuuden tarjoavan mahdollisuuden taiteen tekemiselle. Kuvan kivessä oli vaaleanpunertava kohta, josta sai loihdittua esiin kohokirjaimet sanaan rock.
Jussi Kormano esittelee kivien juovikkuuden tarjoavan mahdollisuuden taiteen tekemiselle. Kuvan kivessä oli vaaleanpunertava kohta, josta sai loihdittua esiin kohokirjaimet sanaan rock.

Rakeisuus lisää haastetta

Luonnon muovaamaa muistomerkkikiveä valittaessa Jussi Kormano kehottaa kiinnittämään huomiota väriin ja välttämään hiekkakiviä.

Yksivärinen tarjoaa helpon lähtökohdan, kun taas tekstin hiekkapuhaltaminen tai veistäminen kirjavaan pintaan on vähän samanlaista kuin kirjoittaisi valokuvan päälle.

–Sanat eivät välttämättä näy kauas, mutta kokonaisuus voi silti olla kaunis, Kormano sanoo.

Kaikkein miellyttävimpinä työstettävinä KiviGrafian yrittäjä pitää tasalaatuisia liuskekiviä.

–Liuskekivi irtoaa tasaisesti ja työstöä on helppo kontrolloida. Sen sijaan kiteisissä kivissä jotkin kiteet ovat kovempia kuin toiset, mikä vaikeuttaa työstöä. Hiekkapuhalluksessa irtoavat ensin pehmeimmät kiteet ja niiden jälkeen pintaan jää veistämistä vaativia sattumia, hän selittää.

Mitä tasavärisempi kivi, sitä paremmin teksti erottuu. Esimerkkikivi on Kormanon puutarhassa osoittamassa tietyn paprikalajikkeen kasvupaikkaa.
Mitä tasavärisempi kivi, sitä paremmin teksti erottuu. Esimerkkikivi on Kormanon puutarhassa osoittamassa tietyn paprikalajikkeen kasvupaikkaa.

Pienetkin kivet kelpaavat

Ennen vanhaan hautakivestä oli tapana tehdä sitä suurempi, mitä mahtavamman henkilön muistoksi se pystytettiin. Nyt kun etenkin kaupunkien hautausmailla on ahdasta ja ekologiset arvot ovat tärkeitä, hautakivetkin ovat pienentyneet. Samalla on lisääntynyt halu käyttää muistomerkkeinä oman pihan kiviä.

Sen verran kivellä on syytä olla kokoa, ettei sitä epähuomiossa potkaista paikaltaan. Toisaalta siihenkin Jussi Kormanolla on ratkaisu. Pienikin kappale pysyy aloillaan, kun se on kiinnitetty aluskiveen.

Rahallista säästöä mökkikiven jalostaminen muistomerkiksi ei yleensä tuo. Silti Kormano kannustaa ainakin miettimään persoonallisia ratkaisuja valmiiden mallien sijaan.

Ennen kuin persoonallista kiveä ryhtyy todenteolla valitsemaan ja suunnittelemaan, kannattaa varmistaa hautausmaan muistomerkeille asetetut vaatimukset seurakunnalta. Niissä on merkittäviä paikkakohtaisia eroja.


Muistomerkit

Hautaustoimilain mukaan hautaoikeuden haltija päättää haudalle sijoitettavista hautakivistä ja muista muistomerkeistä.

Muistomerkin tulee olla hautausmaan yleiskuvaan sopiva eikä se saa loukata vainajan muistoa tai hautausmaan arvokkuutta.

Muistomerkin hyväksyy hautausmaan ylläpitäjä.

Laki ei velvoita tekemään muistomerkkiä kivestä.

Jussi Kormanon pajasta löytyy modernien koneiden lisäksi perinteiset kiventyöstövälineet.
Jussi Kormanon pajasta löytyy modernien koneiden lisäksi perinteiset kiventyöstövälineet.