Ennaltaehkäisy kannattaa

0

Pöytyänvaltuusto kävi pitkän ja perusteellisen keskustelunlasten harrastussetelistä. Talousarvioon esitettyä 80 000 euron lisäystä valtuusto ei kuitenkaan hyväksynyt. Se on sääli, sillä kunnan taloustilanne olisi sen kyllä kestänyt.

Harrastusseteli on tyypillinen ennalta ehkäisevä toimi. Lyhyellä tähtäimellä setelistä on pelkkää kulua, mutta pitkällä tähtäimellä sen voidaan perustellusti väittää lisäävän lasten ja nuorten hyvinvointia. Se on tietysti jo arvo sinänsä, mutta hyvinvointia voi mitata myös rahassa. Mitä paremmin ihmiset voivat, sitä vähemmän tarvitaan julkisia palveluita.

Nykyisessä järjestelmässä ongelma tietysti on, että ennaltaehkäisevien toimien kulut ovat pois kuntien kukkarosta, mutta jos tarvitaan korjaavia toimia, ne ovat Varhan vastuulla.

Harrastamisen ongelmat ovat hyvin tiedossa. Ennen muuta se, että harrastamisen kustannukset ovat viime vuosina nousseet merkittävästi. Tosiasia on, ettei kaikilla lapsilla ja nuorilla ole varaa harrastaa.

Kysyä sopii tietysti sitäkin, ovatko harrastukset liian tavoitteellisia ja siksi kalliita. Tärkeintä kuitenkin olisi, että nuoret viettävät aikaa yhdessä ja liikkuvat ohjatusti. Sillä kuka jonkun pelin voittaa tai mikä on sijoitus sarjataulukossa, ei pitäisi olla niin suurta merkitystä.

Positiivista on, että valtuusto päätti lisätä määrärahoja kuntosalien käyttöön niin, että se on kaikissa kuntakeskuksissa nuorille tulevaisuudessa maksutonta.