Kansalaisopiston käyttö palasi koronaa edeltävälle tasolle

0
Karaoke on nopeasti noussut suosituksi kurssiksi. Kuluvan vuoden huhtikuussa karaokeharrastajat harjoittelivat Aurasalissa pidettyyn konserttiin.

AURANMAA. Auranlaakson kansalaisopiston toiminta palasi tänä vuonna koronaa edeltävälle tasolle. Kevätkaudella opetusta toteutui 3583 tuntia, kun suunniteltuna oli 4289. Kurssilaisia oli yhteensä 2174. Lisäksi pidettiin 32 tuntia luentoja ja annettiin verkko-opetusta 107 tuntia.

Syyskaudella opetusta oli suunniteltu 4582 tuntia, joista toteutumassa on 3408. Osallistujia on luennot mukaan lukien noin 2000. Luentoja pidettiin 45 tuntia. Erikoisesti historialuennot ovat vetäneet hyvin kuulijoita.

–Kymmenet vuodet toimintaa on suunniteltu niin, että ohjelmaa suunnitellaan noin 20 prosenttia enemmän kuin mitä oikeasti tavoitellaan. Kaikki kurssit eivät kuitenkaan toteudu, koska seitsemän opiskelijaa on minimi, Auranlaakson kansalaisopiston rehtori Ilkka Virta kertoo.

Hyvä vuosi

Vuodesta jäi Virran mukaan hyvä maku.

–Paljon uutta aloitettiin kuten lasten ja nuorten tanssinopetus, joka on ollut tosi suosittua. Pari viikkoa sitten oli Kurkisali täynnä, kun ryhmät esiintyivät, Virta iloitsee. Myös Yläneellä ja Riihikoskella aloittaneet kuorot ovat olleet suosittuja.

Luennoilla kävijöiden määrät ovat palanneet normaaliin. Varsinkin miesten suosimilla historialuennoilla on ollut yleensä 20–40 kuulijaa.

Kansalaisopiston kurssit kiinnostavat niin Auranlaaksossa kuin valtakunnassa yleensäkin enimmäkseen naisia, joita on noin 80 prosenttia osallistujista.

Kurssien määrällä mitattuna suosituimpia ovat liikuntaan ja tanssiin liittyvät kurssit. Toiseksi suosituin ryhmä on kielet, joiden jälkeen tulevat kädentaidot ja musiikki.

Edullista opiskelua

Ensi vuoden toiminnan suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Yksi muutos on opiston nimen muuttaminenAuranmaan opistoksi.Uuden nimen pitäisi olla käytössä ensi vuoden elokuussa.

Ensi vuoden kurssitarjonnan pitäisi olla selvillä maaliskuun alussa.

Kansalaisopiston talousarvio on 625 tuhatta. Valtionavustusta opisto saa 270 000 euroa, kurssimaksuista tulee 96 000 euroa vuodessa. Kuntien osuudeksi jää 259 000. Opiston alue kattaa Pöytyän, Auran, Marttilan ja Oripään. Kustannukset jakaantuvat kuntien koon suhteessa.

Auranlaakson kansalaisopiston kurssimaksut ovat Virran mukaan Turun ympäristön edullisimpia.

–On hyvä, että maksut ovat edullisia. Ajatus on, että kansalaisopistossa opiskeleminen ei saa olla ihmisen varallisuudesta kiinni.

Kansalaisopiston kustannuksista jatkossa suurempi osa tulee kunnilta, sillä valtio on vähentämässä kansalaisopistojen saamia avustuksia noin kymmenellä prosentilla. Kuntien talousarvioiden käsittely on osin vielä kesken, mutta niiden valmistelussa lähtökohtana on ollut, ettei kansalaisopiston tarvitse valtion toimien vuoksi ryhtyä säästämään.