Sukututkijan matkassa -podcast sukeltaa sukulaisuuteen eri näkökulmista

0
Sukututkija Juha Vuorela on slokuusta lähtien julkaissut viikottain Sukututkijan matkassa -podcastiä.

LIETO/Tarvasjoki. Tarvasjokelaisen sukututkijan Juha Vuorelan uusin aluevaltaus on Sukututkijan matkassa -podcast. Vuorela alkoi tehdä podcastiä elokuussa. Joka sunnuntai ilmestyy uusi jakso. Podcast on vapaasti kuunneltavissa esimerkiksi Spotifyssä tai Tmi Juhan Suku -kotisivuilta.

–Ideana on haastatella erilaisia ihmisiä ja löytää erilaisia näkökulmia teemaan suku ja sukulaisuus. Suvun lisäksi ihmisten kanssa puhutaan myös heille tärkeistä asioista kuten töistä ja harrastuksista, Vuorela kertoo.

Ihmiset ovat suhtautuneet haastattelupyyntöihin suopeasti. Viikossa podcast kerää muutama sata kuulijaa. Kuulijapalaute on ollut kiittävää.

Viime vuosina podcastit ovat yleistyneet hurjasti. Vuorela kertoo itsekin kuuntelevansa paljon esimerkiksi Yle Areenan podcasteja, jotka osaltaan toimivat myös innoittajina omaan podcastiin.

–Ajatus on, että jaksot kestäisivät aikaa. Jos esimerkiksi keskustellaan suvuista Raamatun valossa, ei asia aivan heti vanhene, Vuorela sanoo.

Eri alojen ihmisiä

Tällä hetkellä julkaistuna on vajaat kaksikymmentä podcastia. Haastateltavat edustavat hyvinkin erilaisia elämänalueita. Haastateltujen joukosta löytyy muun muassa Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi, Sukuni salat -ohjelman käsikirjoittaja Helena Hyvärinen ja kirjailija Tapani Bagge.

–Lähinnä olen miettinyt haastateltavia siitä näkökulmasta, että mikä itseäni kiinnostaisi. Tavoitteena on, että haastateltavat edustaisivat mahdollisimman laajasti elämän eri alueita.

Jaksot ovat varsin vapaamuotoista jutustelua, mutta jokaisessa käsitellään muun ohella sitä, miten ihmiset suvun käsittävät.

–Usein ihmiset aloittavat sanomalla, että heillä on pieni suku. Se miten suku käsitetään, vaihtelee. Usein on kuitenkin niin, että ne sukulaiset, joihin pidetään yhteyttä ovat vähintään serkkuja. Se on ymmärrettävää, sillä esimerkiksi pikkuserkkuja ihmisellä voi olla jo hyvinkin suuri määrä, Vuorela sanoo.

Sanonnan mukaan suku on pahin, mutta Vuorelan mukaan todellisuus on toinen.

–Haastateltavat ovat nähneet suvun voimavarana. Silläkin on merkitystä, että sukulaiset ovat ihmisiä, jotka ovat olleet elämässä pitkään. Suvun merkitys korostuu, kun ihminen ikääntyy. Vanhempana on enemmän aikaakin tavata sukulaisia, Vuorela kertoo.

Leipää suvusta

Juha Vuorela on ollut päätoiminen sukututkija viitisen vuotta. Noin 70 prosenttia työstä on sukututkimuksen opettamista, loppu koostuu tutkimuksesta.

–Viime vuosina kiinnostus sukututkimukseen on lisääntynyt huimasti. Korona-aika lisäsi kiinnostusta entisestään, sillä sukututkimusta voi harrastaa kotoa käsin, Vuorela kertoo.

Jos haluaa tietää suvustaan, mutta ei halua sitä itse tutkia, voi sukututkimuksen ostaa eikä siinä puhuta edes suurista summista. Sukututkijan tärkeimpiä lähteitä ovat muun muassa kirkonkirjat, sanomalehdet, oikeuden pöytäkirjat ja kartat.

Sukuaan tutkivan ei pidä pelästyä, vaikka paljastuisi ikävämpiäkin asioita.

–Esivanhempiaan ei voi valita. On myös niin, että jos joku on tössinyt, siitä jää enemmän tutkittavaa. Hiljaisesta nuhteettomasta isovanhemmasta ei juuri jää jälkiä historiaan, Vuorela muistuttaa.

Sukututkijan matkassa -podcast löytyy esimerkiksi osoitteesta https://podcasters.spotify.com/pod/show/jp-vuorela7


Podcast

* Podcast on digitaalinen äänitiedosto, joka on saatavilla verkossa ja ladattavissa tietokoneelle tai mobiililaitteelle.
* Podcasteja on monenlaisia, kuten uutisia, keskusteluja, tarinoita, musiikkia ja paljon muuta.
* Podcastit ovat yleensä ilmaisia ja niitä voi kuunnella milloin tahansa ja missä tahansa.


Kommentti: Opettavainen kokemus

Sukututkijan matkassa -podcastissä ilmestyy 17.12. jakso, jossa Juha Vuorela haastattelee allekirjoittanutta. Haastateltavana oleminen on toimittajalle mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus. Jälkikäteen tulee mieleen useampiakin asioita, jotka unohtui sanoa. Suvusta ja omasta työstä puhuminen on kuitenkin helppoa, mukavaakin. Ovathan ne molemmat asioita, joiden kanssa on tekemisissä lähes päivittäin.

Sukututkijan matkassa -podcast on tutustumisen arvoinen. Samalla se on hyvä esimerkki siitä, miten median demokratisoituminen mahdollistaa yhä uusia tiedon välittämisen muotoja.

Asko Virtanen