Taloustilanne koettelee kekseliäisyyttä

0

Viikko sitten Auran keskustaan oli joka suunnasta pitkät autojonot, kun ihmiset tulivat katsomaan ajoneuvojen jouluvalokulkuetta ja joulunavausta. Vierailijat ovat jakaneet tunnelmallisia taltiointejaan sosiaalisessa mediassa pitkin viikkoa ja Auran vetovoima on taatusti kasvanut.

Kekseliäisyys ja uuttera yhteen hiileen puhaltaminen eivät yksinään riitä saamaan kuntaa kasvu-uralle. Lisäksi tarvitaan rahaa ja siitä uhkaa olla entistä pahempi pula, kun kuntien valtionosuuksiin on luvassa pysyväksi ilmoitettu yli 400 miljoonan euron vähennys. Kuntaliitto ilmoittikin pitävänsä leikkausten jaksotusta ja lykkäämistä vuodella vain tilapäistä helpotusta tuovana laastarina.

Kuntakentällä puhaltava kylmä tuuli pakottaa päättäjät miettimään, säästääkö sivistyspalveluista, työllisyyden ja elinvoiman edistämisestä tai korottaako tulo- ja kiinteistöverotusta. Kunnanjohtaja Terhi Källin mukaan varhaiskasvatus sekä perusopetus ovat Auran valttikortteja ja ne pidetään hyvässä kunnossa.

Aurassa on silti hyvä miettiä monia vaihtoehtoja – rakennetaanko tulevaisuutta yksinomaan omakotitaloissa asuvien lapsiperheiden varaan vai voitaisiinko panostaa vielä vahvemmin keskustarakenteen tiivistämiseen. Kerrostaloasuminen Auran junapysäkin vierellä kun saattaisi houkutella keski-ikään ja vakaaseen taloudelliseen asemaan ehtineitä pariskuntia, etenkin jos terveyspalvelutkin toimivat edes tyydyttävästi.