Vuoden 2023 Viikon henkilöt toivoivat maailmalle rauhaa ja ihmisille hyvää tahtoa

0
Kaikki vuoden 2023 Viikon henkilöt samassa kuvakollaasissa. Viikon henkilö -palstalta selviää, keitä he ovat.

AURANMAA. Tänä vuonna moni on kaivannut rauhaa ja yhteisymmärrystä. Ainakin, jos Auranmaan Viikkolehden Viikon henkilöiltä kysytään.

Auranmaan Viikkolehti on julkaissut Viikon henkilö -palstaa nettisivuillaan jo toistakymmentä vuotta. Palstan juonena on ollut kysyä vaihtuvilta henkilöiltä samoina toistuvia kysymyksiä. Ainoa vaihtuva kysymys on ollut Viikon henkilön seuraavalle Viikon henkilölle keksimä kysymys.

Vuosien varrella palstan kysymyksiä on päivitetty muutamaan otteeseen. Viimeiset pari vuotta yksi palstan kysymyksistä on liittynyt Viikon henkilöiden toiveisiin. Viikon henkilöiltä ei kuitenkaan ole kysytty joululahjatoiveita, vaan minkä asian he muuttaisivat, jos voisivat.

Jo viime vuonna moni olisi halunnut rauhan Ukrainaan, mutta vastauksissa vilahteli myös korona. Tänä vuonna toiveet rauhasta ja ihmisten välisen yhteisymmärryksen löytymisestä korostuivat. Liki puolet vastauksista liittyi maailmankriisien rauhoittamiseen tai pahantahtoisuuden ja ilkeilyn yhteisymmärryksellä korvaamiseen.

–Toivoisin, että sodat ja riitelyt loppuisivat, Johanna Reijonen totesi.

–Kyllähän tämä iso tilanne huolettaa. Toivon rauhaa maailmaan, Jussi Noki sanoi.

Anu Havumäki ottaisi ylimmistä viroista pois sellaiset ihmiset, jotka haluavat ympärilleen pelkkää pahaa. Taina Sainio lisäisi ihmisten ymmärrystä toisiaan kohtaan ja Sanna Maunu poistaisi pahansuopaisuuden.

–Muuttaisin sen, että ihmiset osaisivat paremmin asettua toisten saappaisiin ja että turhat väärinkäsitykset luulemisen takia poistuisivat. Että ihmisten välille tulisi enemmän yhteisymmärrystä, Nina Suominen mietiskeli.

Marjukka Kulmala haluaisi muuttaa nykyajan keskustelukulttuuria positiiviseen suuntaan.

–Nykyään on aivan liikaa vihapuhetta. Jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, älä sano sitä. Jos sinulla on hyvää sanottavaa, sano se ääneen, Kulmala kehotti.

Miisa Ali-Eskola toivoi, että kiusaamisen sijasta olisi enemmän ystävällisyyttä. Myös Elina Santavuori lopettaisi ilkeät kommentit somessa.

–Tällä hetkellä some- ja nettikiusaaminen saavat minut vihaiseksi. On käsittämätöntä, miten monet ihmiset kokevat oikeudekseen kommentoida toisia ihmisiä negatiivisesti. Siihen pitäisi saada muutos, Satu Virtanen toivoi.

Anne Ahtiainen haluaisi kääntää eripuran ja negatiivisen tulevaisuudenkuvan positiiviseen suuntaan, Johanna Kuusenoja ihmisten asenteet minäminä-ajattelusta kohti yhteisöllisempää ajattelua.

–Toivoisin, että ihmiset olisivat tyytyväisiä elämänsä pieniin asioihin, eivätkä pilaisi niitä pyrkimällä aina saavuttamaan enemmän, Joona Aaltonen puolestaan pohti.

Myös Veli-Matti Rokka muistutti, kuinka hyvässä asemassa olemme.

–Kunpa maailman köyhyyden pystyisi poistamaan. On käsittämätöntä, kuinka kurjissa oloissa ihmiset joutuvat elämään esimerkiksi Afrikassa, hän totesi.

Maailmanrauhan ja inhimillisemmän ihmisyyden lisäksi Viikon henkilöillä toki on myös arkisempia toiveita.

–Toivoisin, etteivät ihmiset olisi niin välinpitämättömiä liikenteessä. Liikennekuri on mennyt aika huonoon suuntaan, Jari Piirainen toivoi.

Hannu Lampinen puolestaan toivoisi, etteivät ihmiset leikkisi liikaa kännyköillään ja Eila Alhokin kaipaa lankapuhelinaikaa, jolloin ei tarvinnut taukoamatta olla tavoitettavissa.

Jukka Peltoselle ja Päivi Toivoselle kelpaisi muutama lisätunti vuorokauteen ja Sofia Kurpalle pidempi kesä. Myös ilmastoon, luontoon, talouteen ja vaaleihin liittyviä asioita oli toivelistalla ja Jarno Koivusta huolestutti suomalaisten kunto. Hän kaksinkertaistaisi koululiikunnan määrän.

Sinikka Pietilä rohkaisisi suomalaisia ja muuttaisi sen, etteivät suomalaiset jäisi aina eteiseen seisomaan. Siispä vuoden vaihtumisen kunniaksi emme Auranmaan Viikkolehdessäkään kursaile, vaan rohkeasti mainostamme Viikon henkilö -palstaa, jossa tammikuusta alkaen haastateltavat saavat vastattavakseen uudistuneet kysymykset.


 

Katso kaikki Viikon henkilöiden vastaukset nettisivuiltamme osoitteesta www.avl.fi/category/viikon-henkilo/

Osoitteesta löytyvät kaikki Viikon henkilöt aina vuodesta 2014 lähtien.

Viikon henkilö -palsta jatkuu osoitteessa www.avl.fi myös ensi vuonna.