Auranmaan kaupat todennäköisesti auki lakosta huolimatta

0
Auranmaan K-kauppiaat arvioivat pystyvänsä pitämään kaupat auki torstaina lakosta huolimatta. Esimerkiksi tavarantoimituksiin saattaa kuitenkin tulla katkoja. Maritta Pekkinen purki pullakuormaa perjantaiaamulla K-Market Aurantorilla.

AURANMAA. Lakosta huolimatta Auranmaan kauppoihin päästäneen torstaina normaalisti. Viime viikolla tehdyllä soittokierroksella paikalliset kauppiaat uskoivat pystyvänsä pitämään kaupat auki. Myös TOK ja SSO ilmoittivat pyrkivänsä mahdollisuuksien mukaan pitämään toimipaikkansa avoinna.

–Ei vaikuta meidän aukioloon, kauppa on normaalisti auki, Kosken K-Market Munkin kauppias Juha-Pekka Munkki sanoi ja arvioi isojen kauppojen joutuvan lakon kärsijöiksi.

Jukka Peltosella on Tarvasjoen Taatelin lisäksi toinen K-kauppa Turussa.

–Taateli on näillä näkymin normaalisti avoinna, ainakin kauppias on paikalla, hän lupasi, mutta huomautti, että ihan 100-prosenttisesti tilanteesta ei voi sanoa vielä mitään.

Peltoselle ei viime viikolla ollut vielä selvinnyt kauppojensa miehitys lakon aikana. Hän ennakoi, että lisäpalveluiden saatavuuteen ja tavarantoimituksiin saattaa lakon aikana tulla katkoja.

–Pieni yksikkö on notkeampi pitää auki, mutta pystytäänkö kaikki palvelut suorittamaan, on toinen juttu, Peltonen pohti.

Kaiken kaikkiaan tilanne tarkentuu tämän viikon aikana. K-Market Kyrön ja Mellilän kauppias Sofia Kurppa sanoi näyttävän siltä, että kumpikin kauppa on avoinna. K-Market Orippäätä ja K-Market Alastaroa pitävä Jussi Uusitalo arvioi tilanteen varmistuvan vasta keskiviikon aikana.

–Pyrimme pitämään kaupan auki, Isotalo sanoi ja lupasi, että asiakkaita tiedotetaan tarkemmin keskiviikon aikana.

K-Market Aurantorin ja Riihitorin kauppiaalla Timo Vormistolla on yhteensä neljä kauppaa, jotka hän pyrkii pitämään kaikki lakon aikana auki. Vormiston mukaan torstain aukioloaikoihin saattaa kuitenkin tulla hieman supistuksia.

TORSTAIN lakossa on mukana useampia ammattiliittoja. Palvelualojen ammattiliitto PAMin ilmoittama lakko koskee kaikkia S-ryhmän myymälöitä, liikenneasemia ja hotelleja, kaikkia K-ryhmän kauppoja, Lidl-myymälöitä ja Tokmanneja. Teollisuusliiton ilmoittamat lakot koskevat yhteensä 716 toimipaikkaa, joista yksi on Aurassa toimiva Aurajoki Oy. Toimitusjohtaja Ralf Sohlströmin mukaan lakko vaikuttaa yrityksen toimintaan laajasti.

–Tuotannon odotetaan pysähtyvän pääosin lakon ajaksi kaikissa tehtaissamme, myös Aurassa. Mutta ainakin tavaran vastaanoton ja lähetystoiminnan pyrimme pitämään toiminnassa lakon aikana, Sohlström sanoo ja kertoo lakon koskevan myös toimihenkilöitä.

–Emme luonnollisestikaan tiedä tarkkaan, kuinka moni tulee olemaan lakossa, mutta todennäköisesti kaikki eivät lakkoon osallistu, jolloin näille ihmisille pyritään tarjoamaan työtä lakon aikana mahdollisuuksien mukaan, hän jatkaa.

Aurajoki Oy:n Auran toimipisteessä työskentelee tällä hetkellä noin 25 ihmistä työntekijät ja toimihenkilöt mukaan lukien. Osa työntekijöistä on Sohlströmin mukaan kuitenkin lomautettuna Auran ison tuotantolinjan tuotantoseisokin vuoksi.

–Näin ollen lakon vaikutukset eivät ole niin isot Aurassa kuin joillakin muilla tehtaillamme, hän toteaa.

Lakosta aiheutuvia taloudellisia menetyksiä on Sohlströmin mukaan todella vaikeaa arvioida.

–Tuotteidemme menekki on näin alkuvuodesta yleensä pienempää, joten voi olla, että onnistumme kuromaan lakon aiheuttaman myöhästymän kiinni verrattain lyhyessä ajassa. Lakko koskee kuitenkin myös asiakkaitamme, jolloin lakolla on meihin välillinen vaikutus vähentyneen tuotannon muodossa.

Lakolla on niin ikään vaikutusta OP Vakka-Auranmaan aukioloon. Auran konttori on torstaina suljettuna.

AURANMAALLE asti saattavat yltää myös auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n ilmoittamat lakot muun muassa kuorma-auto- ja linja-autoalalle. Lisäksi lakkoon menee ainakin JHL:n, Tehyn, Superin, OAJ:n, Jytyn, Talentian ja Sähköliiton jäsenistöä pääkaupunkiseudulla. Myös lentoliikenne on pysähtymässä kaikilla Suomen lentokentillä.

Lakoilla vastustetaan hallitusohjelman työelämäheikennyksiä.