Karinainen-Kyrön leijonat täyttää 60 vuotta

0
Riitta Järvinen on ollut pitkään mukana nyt 60 vuotta täyttävässä Lions Club Karinainen-Kyrössä.

PÖYTYÄ/Karinainen, Kyrö. Lions-toimintaan lähteminen viitisentoista vuotta sitten oli  Riitta Järviselle helppoa, hän kun on luonteeltaan tekijä ja nauttii aikaansaamisesta. Järvisen mukaan leijonatoiminnassa keskeistä on yhteistyö. Se tarkoittaa yhteistyötä Lionsien naapuriklubien kanssa sekä hankkeita ja tapahtumia partion, urheiluseurojen, seurakunnan, kansalaisopiston ja koulujen kanssa.

–Yhteistyössä on valtava voima, Järvinen sanoo.

–Lions-toiminnan luonne on paikallista, mutta teemat ovat maailmanlaajuisesti yhteisiä.

Järvinen on ollut vetovastuussa Kyrön joulu- ja kevätmarkkinoitten järjestelyistä vajaan vuoden ja markkinoiden myyntipaikkojen jaosta hän on vastannut neljä vuotta.

Nykyään Lions on yhteisjärjestö, mutta Järvisen tullessa mukaan se oli miesten järjestö. Puolisot toimivat omana ryhmänään, Lions Ladyissä.

Yhteistyötä samanhenkisten kanssa

Kun Lions Club Karinainen-Kyrö täyttää nyt 60 vuotta ja Riitta Järvisen miettii omia Lions-vuosiaan, kohokohtia ovat olleet juuri yhteistyötapahtumat.

Lions-toiminnan luonne ja periaatteet ovat säilyneet samoina järjestön alkuvuosista alkaen. Lions-järjestö perustettiin vuonna 1917 rapakon takana ensimmäisen maailmansodan ja nopeasti kasvavan teollistumisen ja kaupungistumisen aiheuttamien ja paljastamien sosiaalisten epäkohtien takia. Varakas yhdysvaltalainen liikemies Melvin Jones kutsui koolle business club -väkeä yhteisvastuun teemalla.

Monia hyviä ystävyyssuhteita on syntynyt. Järvinen sanoo, että periaatteena on ”hyvän tekeminen yhdessä samanhenkisten kanssa”.

–Se voisi olla Lionsien tunnuslausekin. Siinä on myös syy miksi toimintaan kannattaa liittyä mukaan.

Apua ja kunnostushommia

Auttaminen on keskeistä, rahan antaminen ei. Lions-apu voi olla arjen apua, vaikkapa pihojen haravointia. Järviselle mieluisa ja herkistävä tehtävä on joulupakettien vieminen kotona ja palvelutaloissa yksin asuville vanhuksille.

–Kyrön kaupat lahjoittavat paketteihin ylijäämäruokaa, joka pakataan ja jaetaan seurakunnan diakonian kautta tarvitseville.

Karinainen–Kyrön leijonien toiminta näkyy kaikkien kuntalaisten arjessa. Maauimalan viereinen leikkipuisto kuusiaitoineen on Lionsien rakentama. Maauimalan saunan rakentamiseen osallistuttiin, ja vesitornin valaistus on Lionsien hommaama. Samoin Taavelin tuulimylly vuodelta 1812 tuskin olisi pystyssä ilman Lionsien kunnostusurakkaa.

–Museovirasto valvoi työtä, kun kunnostimme ja siirsimme tuulimyllyn Pappilanmäelle. Se oli iso projekti.

Myös eurooppalainen nuorisovaihto kuuluu Karinainen–Kyrön leijonien toimintaan.

Riitta Järvinen toivottaa kaikki yhdistykset ja järjestöt tervetulleiksi ideoimaan yhteistyöhankkeita ja yhteisiä toimintoja Lions Club Karinainen–Kyrön kanssa.