Marttilalainen Sini Ruohonen neuloo maisemakuvia kotiseutusukkiin

0
Sini Ruohosella on yhtä aikaa tekeillä useita käsitöitä. Tv-huoneen sohva on hyvä neulontapaikka.

MARTTILA. Marttilalla on nyt omat nimikkovillasukat. Syksyllä julistetun teemakilpailun voittajamallin neuloi ja suunnitteli Sini Ruohonen. Kilpailulla etsittiin sukkia, joissa on jotain Marttilalle leimallista ja tunnistettavaa, ja sellaiset saatiin.

Voittajasukissa kulkee Hämeen härkätie ja virtaa Paimionjoki, jotka kumpikin ovat aivan perheen kodin tuntumassa, lähes pihapiirin jatke. Pohkeessa seisoo rivistö punaisia museoaittoja ja nilkassa märehtivät härät viljapellon laidalla. Tiheä vihreä havumetsä edustaa Marttilan eräreitistöä ja löytyy jalkapohjasta. Päkiöillä kasvavat sirot kirsikkapuut ja varpaat kastautuvat Palaisten uimapaikan vedessä.

Ruohonen teki sukkansa nopeasti. Ensimmäinen oli valmiina kahden päivän kuluttua.

– Luin tehtävänannon ja raksutin sitä päässäni vähän aikaa. Sitten otin villalangat esille ja aloin tehdä.

Sukan edetessä hän piirsi kuviot netissä olevalla Stich Fiddle -ohjelmalla. Samalla hän kirjoitti sanallista ohjetta.

Ruohonen on tehnyt käsitöitä alle kouluikäisestä asti. Virkkauksen ja neulonnan taidot opetti hänen lapsuudenperheessään elänyt kannakselainen Saima-mummo.

Monta työtä tekeillä

Ruohosella on jatkuvasti tekeillä jokin villalankakäsityö. Nyt pakkaspäivien töinä on punainen pipo norjalaisesta villalangasta ja pääntien kaarroketta vaille valmis elegantti vihreä palmikkoneulepaita.

– Tykkään kun on kesken erilaisia töitä ja voi vaihdella mitä tehdä.

Ruohonen on lankojen hamstraaja. Se on käytännöllistä. Kun innostus tulee, on lankoja on valmiina, eikä tarvitse aloittaa miettimällä mistä lähtisi etsimään ja ostamaan materiaaleja.

Käsitöiden tekijöitä on ainakin kahdenlaisia. Toiset noudattavat malleja ja kaavoja, toiset soveltavat. Ruohonen on soveltaja. Hän kertoo, että ohje on hänelle lähtökohta ja inspiraation antaja, oli kyseessä sitten neule, juhlaleningin kaava tai ruokaresepti.

Hän kannustaa soveltamaan Marttila-sukkienkin kuviomallia. Tarkoitus on, että sukkaan voi käyttää värejä, joita on saatavilla. Myös kuvioita voi jättää pois tai lisätä mielen mukaan.

Samalla tavalla, uteliain silmin, hän suhtautuu kaikkeen käsillä tekemiseen. Uusien tekniikoitten kokeileminen on täynnä mahdollisuuksia.

– Kaikki käsityöt ja luova työ tuottaa valtavasti iloa ja tekee ihmiselle monin tavoin hyvää.

Sukkakisan voittajamallissa on tunnistettava tuttu maisema. Kuva: Sini Ruohonen