Tänäkin vuonna Suomi valitsee Euroviisuedustajansa omalla musiikkikilpailullaan. UMK eli Uuden Musiikin Kilpailu järjestetään helmikuun alkupuolella Tampereella. Kilpailuun osallistuu seitsemän artistia uusilla biiseillään. Viime viikkojen aikana on julkistettu kilpailuun osallistuvat artistit sekä heidän kappaleensa. Kappaleet ja artistit ovat herättäneet paljon keskustelua ja arvostelua joka puolella. Nyt kerron teille oman mielipiteeni niistä.

Sini Sabotage: Kuori mua. Kappaleen melodiassa on käytetty tosi paljon elementtejä, mikä onkin kappaleen vahvuuksia. Biisin rytmi on tarttuva, mutta itse koen sen joissakin kohtaa olevan ristiriidassa laulajan äänen kanssa. Biisi ei edusta juurikaan omaa musiikkimakuani.
Tuomio: * *

Sexmane: Mania. Minusta tämä kappale on potentiaalinen vahvan kertosäkeensä vuoksi. Kappaleen nimi Mania tulee vahvasti esille ja on kertosäkeen kohokohta. Minusta biisi ei ole liian tasainen vaan muuttuu tarpeeksi pysyäkseen mielenkiintoisena koko ajan. Kappaleen aihe ei ole kovinkaan tyypillinen UMK:ssa, mutta on minusta ihan positiivista, että tällainenkin aihe on tuotu esille. Omaa musiikkimakuani tämä biisi ei juurikaan edusta, mutta on silti hyvä biisi UMK:hon.
Tuomio: * * *

Cyan Kicks: Dancing With Demons. Kappaleessa on jotakin tosi koukuttavaa ja kokonaisuutena se on minusta kiinnostava. Melodia sekä laulajan äänenkäyttö ovat tosi vaihtelevia, mistä saa tosi mielenkiintoisen kuvan. Kappaleen ehdottomina hyvinä puolina pidän laulajan äänen sopivuutta melodiaan. Tämä on mielestäni taitava kappale omassa genressään.
Tuomio: * * *

Sara Siipola: Paskana. Kappaleessa pidän erityisesti Saran äänestä ja hänen tavastaan laulaa. Biisi ei ehkä omasta mielestäni muutu tarpeeksi kertosäkeeseen, mistä yleensä pidän, mutta muuten pidän kappaleen melodiasta. Kappaleessa on tosi syvällinen aihe ja se saa ajattelemaan. Biisi voisi itselläni olla satunnaisessa kuuntelussa, sillä kokonaisuutena se on minusta onnistunut.
Tuomio: * * *

Mikael Gabriel & nuplu: Vox populi. Tämä duo herätti heti mielenkiintoa ja biisikin oli aika kiinnostava. Kahdella kielellä laulaminen oli minusta nerokas idea ja se on saatu toimimaan biisissä. Kappale on tosi vaihteleva ja se tuo monenlaista tyyliä esille. Tätä voisi välillä kuunnella.
Tuomio: * * * *

Windows95man: Now rules. Kappaleen fiilis on minusta tosi tarttuva ja positiivinen. Biisissä on selvästi ysärimusiikin elementtejä, jotka erottavat kappaleen hyvällä tavalla muista. Kappale ei ole myöskään liian tasainen, vaikka samat elementit toistuvat melkein koko biisin ajan. Tätä biisiä voisin kuvitella kuuntelevani itsekin.
Tuomio: * * * *

Jesse Markin: Glow. Kappale on tosi tarttuva ja erityisesti biisin melodia saa hyvälle tuulelle. Melodiassa on tosi paljon elementtejä, mikä tekee siitä juuri erityisen ja mielenkiintoa herättävän. Kappale on kokonaisuutena tosi hyvä poppibiisi ja ehjä kokonaisuus. Tätä biisiä voisin itsekin kuunnella toisinaan.
Tuomio: * * * *
(E.I.)

Arvosteluasteikko

* * * * * unohtumaton
* * * * hieno
* * * kannattaa kuunnella
* * kannattaa kuunnella, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen
* ei kannata kuunnella, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen.


Smash on Auranmaan Viikkolehden nuortensivu.