Lasagneresepti, joka on palvellut vuosikymmeniä – Satu Karjalainen haluaa tehdä perheelleen terveellistä, mutta maistuvaa arkiruokaa

ARKIRUOKAA
Juttusarja vierailee ruokapöydissä eri puolilla Varsinais-Suomea ja kertoo hyväksi havaitun arkiruokareseptin joka toinen viikko.

0
Satu Karjalainen suunnittelee perheen arkiruoat tarkkaan. Näin lasagnekin valmistuu arki-iltana. Tytär Sani Karjalainen tykkää myös ruoanlaitosta.

Satu Karjalaisen keittiössä höyryää uunituore lasagne. Työpöydällä odottaa toinen laatikko lasivuoassa. Se laitetaan uuniin seuraavana päivänä, ja näin perhe saa taas nauttia tuoretta kotiruokaa pienellä vaivalla. Satu Karjalainen haluaa tehdä terveellistä arkiruokaa, mutta sen pitää olla myös hyvää ja maistuvaa.
– Rouva tekee maailman parasta ruokaa, kehuu puoliso Tommi Karjalainen.
Myös tytär Sani Karjalainen viihtyy keittiössä.

Mitä ruokaa teillä syödään arkena?

– Meillä syödään jauhelihalasagnea noin kerran kuukaudessa. Lasagne on meidän perheessä nimenomaan arkiruokaa. Tekemistä helpottaa ja aikaa säästää, kun lasagnen tekee valmiiksi esimerkiksi sunnuntaina ja valmistelee jo silloin omat lasagnevuoat maanantaille ja tiistaille. Silloin ei tarvitse olla koko ajan tekemässä ruokaa, vaan jokainen voi ottaa jääkaapista haluamansa annoksen, kertoo Satu Karjalainen.

Mistä lasagnereseptisi on lähtöisin?

– Olemme olleet puolisoni kanssa yhdessä noin 30 vuotta, ja aloin tehdä lasagnea heti yhteiselomme alussa. Reseptini on alun perin lasagnelevypaukkauksesta, mutta se on muuttunut vuosien aikana monta kertaa, muistelee Satu Karjalainen.

Minkälainen on teidän perheen arkilasagne?

– Tykkään yhdistellä jauhelihaa, esimerkiksi 400 grammaa vähärasvaista naudan jauhelihaa yhdistettynä broilerin jauhelihaan. Broilerin jauhelihasta emme muuten oikein tykkää, mutta yhdistettynä se menee.

– Minun reseptissäni on paljon tomaattia ja tomaattikastike tehdään itse. Pilkon puolitoista kiloa tomaatteja ja surautan ne sauvasekoittimella kastikkeeksi. Laitan sen paistetun, maustetun jauhelihan joukkoon ja anna muhia 5–10 minuuttia. Käytän myös paljon sipulia.

– Teen juustokastikkeen rasvattomaan maitoon. Se onnistuu, kun sekoitan ja vahdin kastiketta koko ajan. Lisää maitoon yleensä vain vähärasvaista juustoraastetta. Meillä juustossa ei saa olla 17 prosenttia enempää rasvaa. Juustossa on yleensä jo valmiiksi suolaa, joten sitä ei tarvitse lisätä. Harvoin maustan juustokastiketta enää erikseen, sillä jauhelihassa on jo paljon makua ja mausteita.

– Laitan lasagnen joukkoon usein tuoretta pinaattia. Lasagne on siitä ihana, että sitä voi tuunata miten vain. Joukkoon voi laittaa myös metsä- tai herkkusieniä, kertoo Satu Karjalainen.

Karjalaisen perheen lasagne syntyy kahta erilaista jauhelihaa yhdistelemällä. Reseptiin tulee paljon tomaattia, jotka pilkotaan ja surautetaan tomaattisoseeksi. Kuva: Jori Liimatainen

ARKIRUOKARESEPTI

Satu Karjalaisen jauhelihalasagne

Ainekset

 • 1–2 rkl rypsiöljyä
 • 800 g jauhelihaa (400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa ja 400 g kanan/kalkkunan/broilerin jauhelihaa)
 • Useita keltasipuleita (voit käyttää myös jotain miedompaa sipulia)
 • 1–1,5 kg tomaatteja
 • Ketsuppia
 • 2–3 rkl margariinia
 • 3/4–1 dl vehnäjauhoja tai jotain kuitupitoisempaa, tasarakenteista jauhoa
 • 8–10 dl rasvatonta maitoa
 • 200–300 grammaa juustoa (max 17%) raastettuna
 • 1 laatikko nopeasti kypsyviä lasagnelevyjä
 • Pinaattia
 • Pan-suolaa
 • Mustapippuria
 • Jauhettua paprikaa
 • Grillimaustetta
 • Chiliä
 • Valmistus
 • Ruskista jauheliha pienessä määrässä rypsiöljyä, pilko sipulit ja lisää ne jauhelihaan.
 • Pilko tomaatit neljään osaan ja soseuta ne sauvasekoittimella soseeksi, lisää hieman ketsuppia.
 • Lisää sose jauhelihan joukkoon, anna muhia vielä 5–10 minuuttia.
 • Tee sillä välin juustokastike.
 • Sulata rasva nopeasti kattilassa ja lisää jauhot parissa erässä niin, että saat suurusteesta tasaisen.
 • Kiehauta seos kevyesti. Älä ruskista.
 • Käytä hyvin sekoittavaa vispilää ja ohutpohjaista kattilaa.
 • Lisää maito suurusteeseen vähitellen ja sekoita tasaiseksi.
 • Kuumenna koko ajan sekoittaen, jotta kastike ei pala pohjaan.
 • Kastike on valmis, kun se pulpahtaa muutaman kerran tai kiehahtaa.
 • Lisää lopuksi juustoraaste ja anna sen hieman sulaa.
 • Huuhtele pinaatin lehdet.
 • Suihkauta halutessasi rypsiöljyspraytä lasagnevuoan pohjalle ja reunoille.
 • Kauho hieman jauhelihakastiketta vuoan pohjalle.
 • Lisää päälle ensin lasagnelevyjä ja sitten seuraaviin kerroksiin sekä jauhelihatomaattikastiketta että juustokastiketta.
 • Toista niin monta kerrosta kuin haluat.
 • Lisää johonkin väliin pinaattia.
 • Laita vuoka 200-asteiseen uuniin 20–25 minuutiksi. Kypsymisaika riippuu lasagnelevyjen kypsymisnopeudesta.
 • Lisää päälle vielä juustoraastetta pari minuuttia ennen lasagnen valmistumista.
Satu Karjalainen tähdentää arkiruuassa suunnitelmallisuutta. Lasagnesta tulee arkiruoka, kun vuoat valmistelee etukäteen ja paistaa ne uunissa syöntipäivänä. Kuva: Jori Liimatainen

Mieheni on mestaripilkkoja. Hän malttaa tehdä riittävän pieniä paloja.

Satu Karjalainen

Onko resepti muuttunut vuosien varrella?

– On monta kertaa. Haluan tehdä terveellistä ruokaa ja käytimme vuosia kuitupitoisia lasagnelevyjä. Nyt olemme palanneet normaaleihin vehnälevyihin, sillä ne kypsyvät uunissa 20 minuutissa. Täysjyvälevyt taas vaativat vähintään 40 minuutin kypsennyksen. Ne sopivat aikaan, jolloin olin enemmän kotona lasten kanssa, sanoo Satu Karjalainen.

– Meidän perheessä on kiinnitetty huomiota kuitupitoiseen ruokaan. Suomalaisethan syövät kuituja liian vähän. Mielestäni makaronilaatikkokin on maistuvampaa, kun se on tehty tummista makaroneista, ei vaaleista. Kun syön enemmän kasviksia, myös vatsani voi paremmin, kuvailee Tommi Karjalainen.

Miten lasagnen ehtii tehdä arki-iltana?

– Minulle tärkeää arkiruuan teossa on suunnitelmallisuus. Kun tänään käyttää vähän enemmän aikaa ruoan tekemiseen ja tekee lasagnevuoat valmiiksi myös seuraaville päiville, niin ruoka syntyy arkena lähes itsestään. Ensimmäisenä kotiin tullut laittaa valmiiksi tehdyn vuoan uuniin ja sitten ruoka on valmis.

– Lasagnessa voi myös halutessaan oikaista. Valmiita juustokastikkeita löytyy kaupasta, samoin tomaattikastikkeen ja jopa sipulikuutiot voi ostaa valmiina. Itse tykkään kuitenkin tehdä lasagnen ilman oikaisuja, kertoo turkulainen perheenäiti.

Mitä muuta pöydässä on, kun syödään lasagnea?

– Yleensä meillä on vihreä salaatti, jossa on fetaa. Meillä fetajuusto tarjoillaan aina erikseen, ei koskaan salaattiastiassa. Näin salaatti säilyy tuoreena myös seuraavaan päivään.

– Tänään meillä on myös höyrytettyjä parsa- ja kukkakaaleja. Höyrytys on yllättävän helppo ja nopea tapa tehdä ruokaa.

Laitatteko lasagnen päälle ketsuppia?

– Kyllä, minä laitan sitä eniten meidän perheessä, nauraa tytär Sani Karjalainen.

– En, ketsuppi peittää ruoan oikean maun, sanoo Tommi Karjalainen.

– Minä laitan vähän, välimalli, hymyilee Satu Karjalainen.

 

Sani (vas.), Tommi ja Satu Karjalainen ehtivät arkena harvoin saman pöydän ääreen. Siksi perheessä ruoka suunnitellaan ennakkoon ja sitä löytyy aina jääkaapista. Kuva: Jori Liimatainen

Rouva tekee maailman parasta ruokaa.

Tommi Karjalainen

Kuka teillä vastaa arjessa ruoan tekemisestä?

– Minä useimmiten. Aikaisemmin suunnittelin koko viikon ruoat etukäteen, mutta nykyään teen ruokaostokset vain muutamaksi päiväksi. Tilanteet vaihtuvat, ja näin tulee vähemmän hävikkiä, sanoo Satu Karjalainen.

– Minä teen nykyään ruokaa monta kertaa viikossa. Olen työharjoittelussa ja työni on iltapainotteista. Käyn päivällä lenkillä tai salilla, ja teen ruoan ennen kuin lähden töihin. Nappaan siitä itselleni eväät mukaan, ja ruoka odottaa töistä palaavia vanhempiani, kertoo Sani Karjalainen.

– Minä teen viikonloppuisin aamupuurot. Lauantaisin on kevytmaitoon tehtyä kaurapuuroa, jonka sekaan heitän ruishiutaleita/ruisleseitä. Sunnuntaisin teen riisi- tai mannapuuroa. Teen ne täysjyväversioina, kertoo Tommi Karjalainen.

Mitä ruokaa teillä syödään, kun ruoan pitää valmistua pikavauhtia?

– Jääkaapissa on aina jotain käyttökelpoista. Pilkon airfryeriin kasviksia, esimerkiksi porkkanaa, perunaa, pikkasen öljyä ja mausteita. Pakastimesta otan useimmiten kalapuikkoja, ja ruoka on valmis kymmenessä minuutissa, sanoo Sani Karjalainen.

– Pakastimessa on aina jotain. Ostin juuri tarjouksesta lohimedaljonkeja pakastimeen. Seuraavaksi on suunniteltu kasvissosekeitto, johon voi upottaa myös kasviksia, joista ei tykkää. Laitamme raejuustoa keiton päälle, sanoo Satu Karjalainen.

– Joskus meillä tehtiin pitsaa urakalla, jopa 7–8 pellillistä kerralla. Yli jääneet palaset laitettiin pakastimeen, josta pitsaa oli helppo tarvittaessa ottaa. Tosin välillä se oli vähän turhankin helppoa, naurahtaa Tommi Karjalainen.

Mitä hyvää, helppoa ja nopeaa arkiruokaa teillä syödään? Miten teillä on ratkaistu arjen ruokahuolto? AVL:n ja konsernin lehtien juttusarja vierailee ruokapöydissä eri puolilla Varsinais-Suomea ja vinkkaa ratkaisuista arjen ruokapulmiin. Tiedätkö juttusarjaan sopivan haastateltavan? Laita viestiä lukijalta@avl.fi.