Mielenterveystyö kaipaa panostuksia

0

Oripään koulussa sekä Yläneen yhtenäiskoulussa on työskennellyt tammikuun alusta psykiatrinen sairaanhoitaja, joka käy myös Loimaan lukiossa. Varhan tarjoama palvelu pyrkii turvaamaan mielen hyvinvointia matalan kynnyksen taktiikalla.

Tutkimustiedon perusteella tarve lasten ja nuorten mielenterveyden kohentamiseksi on valtava. Kesällä 2023 julkaistussa Turun yliopiston ja THL:n tutkimuksessa todetaan, että entistä useampi suomalainen alaikäinen on saanut erikoissairaanhoidon antaman uuden mielenterveysdiagnoosin koronapandemian jälkeen. Diagnooseja oli tehty noin 18,5 prosenttia enemmän kuin tutkijat osasivat aiempien vuosien perusteella odottaa.

Viikonloppuna useat mediat julkaisivat STT:n uutisen, jonka mukaan mielenterveyssyyt verottivat viime vuonna varusmiespalveluksesta yli 3 000 miestä. Terveydellisten syiden takia määräaikaisen tai pysyvän vapautuksen saaneista yli puolet sai vapautuksen nimenomaan mielenterveysongelmien, masennuksen tai ahdistuneisuuden vuoksi.

Työelämässä mielenterveyden häiriöt ovat puolestaan keskeinen syy työkyvyttömyyseläkkeisiin ja sairauspäivärahan saamiseen. Mielenterveyshäiriöiden kustannusten arvioidaan vastaavan noin viidennestä Suomen valtion vuosibudjetista.

Kouluissa tarjottava jutusteluapu on näiden lukujen valossa kannatettava investointi, mutta se ei todennäköisesti riitä. Vieläkin tärkeämpää olisi tarkastella isoa yhteiskunnallista kuvaa ja pohtia, kuinka kivijalkaa pitäisi korjata. Miksi ongelmia, jotka syntyvät vaikkapa työelämän rakenteiden myötävaikutuksesta, hoidetaan ennen muuta yksilöiden ongelmina?