UMK 2024 on mielenkiintoisia biisejä täynnä

0

Taas on se aika vuodesta, kun Suomelle valitaan euroviisuedustajaa. Hyviä vaihtoehtoja vuoden 2024 euroviisuksi on tänä vuonna Uuden musiikin kilpailussa (UMK) poikkeuksellisen paljon, sillä jokainen biisiehdokas on omalla tavallaan hyvä. Smash kuunteli biisit ja kertoo nyt oman mielipiteensä siitä, kenen tulisi edustaa Suomea Euroviisuissa.

Cyan Kicks: Dancing With Demons. Cyan Kicks on mukana kisassa jo toista kertaa. On kiva, että mukana UMK:ssa on tänäkin vuonna yksi bändi. Tänä vuonna biisi on hyvin erilainen kuin heidän edellinen kilpailubiisinsä. Biisi noudattaa kuitenkin tuttua Cyan Kicksin tyyliä tehdä musiikkia. Tämä biisi kertoo siitä, kuinka vapauttavaa voikaan olla, kun näyttää omat heikkoutensa ja haavansa. Biisi erottuu joukosta, sillä kyseessä on bändi ja biisi on muutenkin tyyliltään raskaampi kuin muut UMK-ehdokkaat. Kokonaisuudessaan tämä on hyvä biisi, mutta ehkä hieman tylsä, sillä se ei kauheasti yllätä kuuntelijaa.
Tuomio: * *

Sexmane: MANIA. Sexmane on varsinkin nuorten keskuudessa suosittu artisti. Tässä biisissä on helpot sanat ja kiva rytmi, jotka saavat aikaan hyvän tunnelman kuuntelijalle. Biisi jää soimaan päähän jo ensimmäisellä kuuntelukerralla. Biisissä kerrotaan, kuinka on ihan okei olla vähän “hullu”. Tämä biisi paranee jokaisella kuuntelukerralla. Sexmane on osannut tehdä biisin, jossa on sopivasti kaikkea. Tällä biisillä kilpaillaan varmasti kärkisijoista – ja mahdollisesti edustetaan Suomea Euroviisuissa.
Tuomio: * * * * *

Sara Siipola: Paskana. Sara osallistuu kilpailuun biisillä, joka käsittelee surua ja sitä, kuinka ihminen saa olla rikki. Tämä biisi eroaa selkeästi tyyliltään muiden kilpailijoiden biiseistä. Sanoissa on osittain aika rohkeaa kielenkäyttöä. On kiva, että mukana on myös yksi vähän tunteellisempi kappale. Saran ääni on kaunis ja hänen äänensä viimeistelee biisin. Tämä on kaunis kokonaisuus, joka sisältää paljon erilaisia tunteita, jotka välittyvät kuuntelijalle.
Tuomio: * * * *

Jesse Markin: Glow. Jesse Markin on monelle varmasti tuntematon artisti. Hän on mukana biisillään, jossa keskeisin sanoma on, että ei saa luovuttaa. Biisi on aika tasainen eikä kauheasti yllätä. Pelkään, että tämä biisi hukkuu muiden biisien joukkoon ja jää suurelta osalta huomioimatta. Biisissä on hyvä rytmi ja sitä on kiva kuunnella, mutta en silti näe, että tällä biisillä voisi sijoittua kärkeen.
Tuomio: * *

Windows95man: No Rules! Tämä biisi on DJ:n Windows95manin ensimmäinen singlejulkaisu, jossa on mukana Henri Piispanen. Kyseessä on varsinainen bilebängeri, jossa vastustetaan elämää turhaan rajoittavia sääntöjä. Biisissä on onnistuttu, sillä se on todellakin bilebiisi. Kun biisiä kuuntelee tekee mieli alkaa tanssia. En kuitenkaan näe tällä menestysmahdollisuutta, jos tämä biisi edustaisi Suomea Euroviisuissa.
Tuomio: * *

Sini Sabotage: Kuori mua. Sini Sabotage on kaikille varmasti tuttu hitistään “Levikset repee”. Tällä kertaa Sini on tehnyt biisin erilaisella tyylillä. Kyseessä on räpin sijasta enemmän pop-tyylinen biisi. Sinin UMK-biisi kuvastaa sitä, että kaikissa meissä on monta erilaista kerrosta. Biisi on kokonaisuutena hieman sekainen ja siitä on vähän liikaa yritetty tehdä hittibiisiä. Kaikesta huolimatta biisin sanat ovat helpot ja tarttuvat. Tempo on mukaansatempaava koko biisin ajan, joten biisin teossa on siltä osin onnistuttu.
Tuomio: * * *

Mikael Gabriel x nublu: Vox populi. Nublu on virolainen rap-artisti, joka on yhdistänyt voimansa Mikael Gabrielin kanssa ja luonut erittäin potentiaalisen euroviisun. Tässä biisissä sekoitetaan suomen ja viron kieltä, mikä tekee tästä erilaisen verrattuna muihin. Biisi kertoo siitä, kuinka kaikilla on oma mielipiteensä, mutta sillä ei ole välttämättä mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Biisissä on tarttuva rytmi ja sanat. Kokonaisuus on leikkisä ja hyväntuulinen. Tämä biisi sijoittuu varmasti kärkeen – ja mahdollisesti edustaa Suomea Euroviisuissa. (C.T.)
Tuomio: * * * * *

Ps. Täytyy muistaa, että live-esiintyminen on ratkaisevassa asemassa. Hyvästäkin biisistä saa huonon, jos live-esiintyminen ei vakuuta yleisöä.


Arvosteluasteikko

* * * * * Suomen euroviisuedustaja
* * * * aika hyvä vaihtoehto Suomen euroviisuedustajaksi
* * * ihan ok
* * hmm…
* hyi


Katso, miten samaiset biisit arvosteltiin aiemmassa arvostelussa tästä linkistä.


Smash on Auranmaan Viikkolehden nuortensivu.