Arkiruokaa-juttusarja: Annukka Kinnari-Valkaman reseptittömät lihapullat on nopea ruoka

0
Leivinuunissa Annukka Kinnari-Valkama hauduttaa padat ja kypsentää vuokaruuat. Sähköuunissa hän tekee nopeat ruuat.

KEITTIÖ. Auralainen Annukka Kinnari-Valkama laittaa uunin lämpenemään, ottaa perusainekset ja mausteet esille ja sekoittaa, ja lihapullataikina on nopeasti valmis. Onko kyseessä se kuuluisa äidin lihapullaresepti?

–En käytä reseptejä. Laitan vähän sitä ja vähän tätä. Aina voi lisätä. Pitää maistella.

Korppujauhetta näyttää menevän kiloon jauhelihaa pieni loraus.

–Ehkä puoli desiä tai desi, Kinnari-Valkama sanoo.

Muusijauhetta saman verran, suunnilleen. Jos se ei riitä, lisätään. Näppituntumasta tietää milloin taikina on riittävän paksua. Näppituntuma kehittyy tehdessä. Jauhelihaa eli raakaa lihaa käsiteltäessä on muistettava hygienia: kädet pestään ennen ja jälkeen taikinanteon.

Suolan määrän Kinnari-Valkama tarkistaa paistamalla mikrossa koepyörykän. Suolaa on sopivasti, sillä sitä on sipulikeittoaineksissa. Hänen lapsuudenkodissaankin lihapullataikinaan sekoitettiin pussillinen ranskalaista sipulikeittoainesta, mistä tuli hitti 1970-luvulla.

–Se helpottaa lihapullien valmistamista paljon. Käytän sitä, mutta vain vähän, ehkä kolmasosan tai puolet pussista.

Sipulin variaatioita Kinnari-Valkama suosittelee: raaka sipuli, kuivattu ja paahdettu sipulirouhe antavat omat vivahteensa. Nyt lihapullat saavat lisämauksi hivenen mustapippuria ja jauhelihamaustetta.

–Äidinäiti käytti aina maustepippuria.

Nopeaa ja hidasta ruokaa

Arkena Kinnari-Valkaman perheessä syödään paljon broileria, kanakastiketta tai broileri-riisivuokaa. Arkiruoka on sitä, mikä maistuu jokaiselle.

–Vanhemman tyttären kanssa laitamme kasvisruokaa ja silloin valitaan proteiiniksi quorn-rouhetta tai hernistä. Kalaa emme juurikaan syö kotona, koska perheessä on allergikko, joka saa oireet herkästi.

Kinnari-Valkama toimii ruokapalveluesihenkilönä Riihikosken keskuskeittiössä Pöytyällä, jossa valmistetaan ruuat kouluihin ja päiväkoteihin. Kasviproteiinien käyttö onkin tullut hänelle tutuksi sieltä.

–Etenkin quorn on raaka-aine, jota en olisi ehkä itse kaupan hyllystä keksinyt.

Kinnarin-Valkaman perheessä lihapullat syödään muusin kanssa. Aterian valmistumista jouduttaa perunoitten kuoriminen heti aluksi ja niiden laittaminen kiehumaan samalla kun laittaa pullat uuniin. Perunamuusi tehdään heillä aina perunasta ja sekaan laitetaan nokare voita. Perunana on ”punainen pussi” jauhoista, muusiin sopivaa lajiketta.

Lihapullia syödään noin kerran kuussa. Mikä tekee lihapullista arjen pelastajan?

–Se maistuu kaikille. Se on nopea, jos vertaa toiseen suosikkiin, jauhelihamakaronilaatikkoon, jonka paistamiseen kuluu aikaa.

Kun kaappi on tyhjä ja tarvitaan ruokaa nopeasti, syödään ihan tavallista munakasta. Jos ruuassa on monta työvaihetta, juuresten kuorimista ja muuta, Kinnari-Valkama tekee kerralla kahden päivän annokset.

–Meillä on leivinuuni, jossa hauduttelen viikonloppuisin hitaita pata- tai vuokaruokia. Niistä riittää myös maanantaille.

Kinnari-Valkaman isänäiti oli lähtöisin Kuolemajärveltä, Karjalan kannakselta, joka on kuuluisa monipuolisesta piirakka- ja leipäkulttuurista. Hänen kanssaan pojantytär leipoi piirakoita ja leipää, nykyään enää joskus sämpylöitä.

–Jouluksi leivon saaristolaisleipää. Se on valtavan hyvää, sitä voisi leipoa muulloinkin.

Puolivalmisteet aina valmiina

Kinnari-Valkama suhtautuu puolivalmisteisiin käytännöllisesti. Töihin keskuskeittiölle tulevat lähes kaikki raaka-aineet esivalmisteltuna: liha kypsennettynä ja juurekset ja vihannekset kuorittuna ja pilkottuna, olivat ne sitten tuoreita tai pakasteita.

–Kotona käytän esimerkiksi lasagnea tehdessä lasagneaineksia. Paistetaan jauheliha ja lisätään kastikejauhe ja nesteet, jolloin saadaan nopeasti lasagnekastike. Lisään joukkoon mausteita ja aineksia vielä oman maun mukaan. Ladotaan pastat ja ruoka uuniin.

Eineksistä ostetaan toisinaan lihapullia, kalapuikkoja ja pakastepinaattikeittoa. Ruokaostokset on helppoa tehdä samalla, kun lapsia kuljetetaan harrastuksiin. Kaupassa käydäänkin useasti viikossa.

Lihat Kinnari-Valkama ostaa mieluiten Auran Palvituotteesta. Palvituotteen oma myymälä on lähellä ja liha hyvälaatuista ja kotimaista, mikä on hänelle tärkeää.

–Ostan mieluiten myös paikallista, koska jos emme osta, niitä paikallisia ei kohta ole, Kinnari-Valkama muistuttaa.

Aina perhe ei syö yhdessä. Lapset syövät kotiin tultuaan, jos tulevat aikaisemmin. Ravintolassa perhe käy harvoin, lähinnä joskus pizzalla. Ulkona syödään kirjaimellisesti kesällä terassilla.

–Jos ei ole paljon ötököitä, mutta usein on.

Annukka Kinnari-Valkama kertoo, ettei harrasta ruuanlaittoa.

–Harrastan lukemista ja liikuntaa, lenkkeilyä, jumppaa ja käsitöitä.

Äsken tulivat valmiiksi vanttuut, nyt on tiiliskiven muotoisen ja kokoisen kirjan vuoro.


 

Mitä hyvää, helppoa ja nopeaa arkiruokaa teillä syödään? Auranmaan Viikkolehden ja muiden TS-yhtymän lehtien yhteisessä Arkiruokaa-juttusarjassa vieraillaan ruokapöydissä eri puolella Varsinais-Suomea ja vinkataan ratkaisuja arjen ruokapulmiin.

Tiedätkö juttusarjaan sopivan haastateltavan? Haluatko jakaa hyvän, helpon ja nopean arkiruokareseptisi lukijoiden kanssa? Laita viestiä osoitteeseen lukijalta@avl.fi


Lihapullataikinan annetaan asettua hetken. Viidessä minuutissa korppujauhot ja perunamuusijauhot ovat turvonneet, ja taikinasta tullut tukevaa.

RESEPTI: Lihapullat

400 g jauhelihaa
0,5 dl korppujauhoja
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 sipuli
1 kananmuna
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa

1. Sekoita jauhelihaan korppujauhot, kermaviili, hienonnettu sipuli, kananmuna ja mausteet.
2. Pyöritä taikinasta kostutetuin käsin pieniä lihapullia leivinpaperin päälle. Voit myös vain ottaa ruokalusikalla pallosia.
3. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Lähde: martat.fi, peruslihapullaohje


Variaatiovinkkejä lihapulliin:
Hedelmän makua: Paina jokaiseen raakaan pyörykkään puolikas kuivattua, pehmeää aprikoosia.
Välimeren makua: Sekoita taikinaan noin 100 g fetaa murennettuna.
Auran makua: Lisää murennettuna Aura-juustoa 100 g.
Meze-makua: Sekoita taikinan sekaan pikku lusikallinen kanelia ja kourallinen persiljaa saksilla silputtuna.
Raikas: Kolmasosan jauhelihasta voi korvata raastetuilla kasviksilla tai juureksilla.


RESEPTI: Okonomiyaki eli japanilainen kaalilettu

Pöytyäläinen Pirkko-Liisa Marttila lähetti Arkiruokaa-palstalle herkullisen okonomiyakin reseptin. Japanilainen kaalilettu valmistuu nopeasti.

Okonomiyaki eli japanilainen kaalilettu
Tarvitset:
4 isoa kourallista valkokaalia hienonnettuna
Purjoa tai 1 sipuli
1 raastettu porkkana
3 kananmunaa
1 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl soijakastiketta

4 rkl seesamiöljyä tai rypsiöljyä paistamiseen

Koristeeksi:
kevätsipulin vartta hienonnettuna
seesaminsiemeniä

Sriracha-majoneesi:
6 rkl kevytmajoneesia
2 tl sriracha-kastiketta

Silppua kaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna myös sipulit tai purjo.

Riko kananmunat kulhoon, lisää joukkoon vesi, vehnäjauhot, kaali, porkkana ja sipuli sekä soijakastike. Sekoita taikinaseos tasaiseksi. Kuumenna öljy paistinpannulla. Kaada seos paistinpannulle, ja paista molemmin puolin muutaman minuutin ajan.

Valmista sriracha-majoneesi sekoittamalla majoneesi ja sriracha keskenään kulhossa. Tarjoile okynomiyaki sriracha-majoneesin kera.

Voit tehdä myös vähemmän tulisen kastikkeen sekoittamalla soijakastiketta, worcesterkastiketta, ketsuppia ja osterikastiketta, jokaista 2 tl. Lisäksi esim. kurkkumajoneesia.

Toinen, hieman erilainen versio okonomiyakista löytyy osoitteesta:
https://www.martat.fi/reseptit/okonomiyaki-japanilainen-kaalimunakas/