Varha-uutisissa riittää jännitystä vielä pitkään

0

Varhan suunnitelma sulkea viisi auranmaalaista terveysasemaa on raskas uutinen. Toki sitä on osattu odottaa, sillä samanlaisia esityksiä on nähty muissa maakunnissa.

Kiukku on silti oikeutettua. Toisin kuin sote-uudistusta työstettäessä luvattiin, nyt julkaistu suunnitelmaluonnos kasvattaa kahtiajakoa maaseudun ja kaupunkien välillä. Se ajaa lakkautettavien toimipisteiden asiakkaita asioimaan suurempiin toimipisteisiin tai käyttämään verkkopalveluja.

Tosiasia on, ettei läheskään kaikilla maaseudun pienituloisilla asukkailla ole autoa, jolla Varhan laskelmien mukaan pääsee jatkossakin sote-palvelujen äärelle noin 20 minuutissa. Myös tarvittavien digilaitteiden ja -taitojen hankkiminen on etenkin vanhusten kohdalla helpommin sanottu kuin tehty.

Mitään ei ole kuitenkaan vielä lyöty lukkoon ja lopullinen päätösvalta palveluverkkoasioissa on aluepäättäjillä. Todennäköisesti poliittiset päättäjät elättelevät toiveita viimeiseen saakka ja kenties kunnillakin on halua neuvotella Varhan kanssa vuokrista ja muista kiinteistöasioista. Varmasti Varhassa aavistellaan tätä, ja järjestämisjohtaja Antti Parpo sanoikin perjantaina, ettei karsittavien yksiköiden määrää todennäköisesti saada pienennettyä.

Perjantaina kuultu suunnitelma on vasta alkusoittoa, sillä siinä ei puhuttu mitään vanhusten asumispalveluista eikä myöskään vuodeosastoista. Lisäksi jännityksellä joudutaan odottamaan, mihin Varha sijoittaa hammashoitolansa.

Kipeiltä tuntuvien suunnitelmien äärellä täytyy yrittää muistaa, että laadukkaiden sote-palvelujen takeena on vankka rahoituspohja. Toivoa sopii, että laadusta riittää jaettavaa myös maaseudulle.