Tätä mieltä: Hyvinvointialueen lähipalveluverkko tulee säilyttää

0

”Turvaamme, parannamme, palvelemme hyvinvointia yhdessä joka päivä”, tämän on Varha meille luvannut. Mutta toteutuuko tämä lupaus?

Palveluverkon uudistustyössä Varhan tulee lunastaa lupaukset, ja sen että jokaisesta pidetään huolta ja annetaan yhdenvertaiset palvelut.

Palveluiden saatavuus ja saavutettavuus on hoidettava ikääntyneen väestön tarpeen edellyttämällä tavalla.

Peruspalvelut tulee saada jatkossakin omasta asuinkunnasta, tutusta toimipisteestä, joka on myös esteetön.

Suunnitellut etäpalvelut eivät voi olla se tavoitteellinen muutos ikäihmisten kannalta.

Yksinäisyys on jo monen ikääntyneen pahin hyvinvointia alentava tunne ja se heikentää terveydentilaa, joten palveluja ei voida antaa etänä ja digitaalisesti. On muistettava, että läheskään kaikilla ei ole vielä älykännykkää.

Lähipalveluja tarvitaan ehdottomasti niin sotepisteistä kuin sosiaali- ja terveysasemilta lähellä asiakasta. Apuvälineiden lainaus ja korjaus sekä huolto tulee saada lähipalveluna.

Muutoksessa on huomioitava myös taloudellisuus ja kustannusvaikutukset niin asiakkaalle kuin yhteiskunnallekin. Tarvitaan hyvät ja toimivat liikenneyhteydet.

Tärkeintä on palvelujen saatavuus ja saavutettavuus. Kokonaiskustannus tulee huomioida, esimerkiksi miten paljon Kela-kyydit maksavat, jos etäisyydet kasvavat.

Eläkeliiton Varsinais-Suomen piiri
Alastaron yhdistys, Karinaisten yhdistys, Kosken Tl yhdistys, Loimaan Eloisat, Loimaan yhdistys, Mellilän yhdistys, Oripään yhdistys, Pöytyän yhdistys ja Yläneen yhdistys