Täytekakkujen tekeminen on mielikuvituksen juhlaa – Maarja Põlluäär ei tee kahta samanlaista kakkua

0
Maarja Põlluäärille leivonta ei ole erikoisvälinelaji. Isolla lastalla levitetään suuren kakun päällyste. Pieneen sopii rautakaupasta ostettu pakkelilasta.

KOSKI. –Syntymäpäivät on tärkeitä, niitä täytyy juhlia. Ja silloin tehdään täytekakku, sanoo Maarja Põlluäär ja nostaa työpöydälle iloisenkeltaisen kakun.

Põlluäärin perheessä leivotaan kakku aina kun on perheenjäsenen syntymäpäivänä.

Vakiokakkua tai luottoreseptiä ei ole. Maarja Põlluäär selailee Pinterestin kuvarunsaudesta täyte- ja koristeluideoita ja tekniikoihin oppia löytää Youtubesta. Google poimii hyvillä hakusanoilla vaikka mitä. Ja Põlluäär kokeilee.

Kakkupohjan hän valitsee täytteen mukaan: suklaakakun, peruskakun tai runsaaseen täytteeseen tiiviin pohjan. Keltainen kevätkakku on pohjaa lukuun ottamatta kokeilu. Hyvä tuli!

–En usko, että olen tehnyt kahta samanlaista täytekakkua.

Maarja Põlluäär leipoo pari kakkua kuukaudessa. Kesällä ja syksyllä enemmän, kun on syntymäpäiviä tai juhannus. Juhannus eli Jaanipäev on Virossa tärkeä ja suosittu juhla, ja sen perinteitä Põlluäär on tuonut mukanaan Koskelle.

Kreemi ja marenki ja koristeet ihanasti mitä vain

Maarja Põlluäärin oma lempikakku on tryffelikakku, jossa pohja täytetään kahvilla maustetulla suklaakreemillä.

–Se on ihana kakku!

Kevätkakun päällä on sveitsiläistä marenkia. Marengeilla on vaikea maine, mutta niin kuin usein, vaikea on vain mielikuva.

Kreemillä ei ehkä ole maukkaan mainetta, mutta siihen on raikas ratkaisu. Põlluäär korvaa puolet kreemin voista tuorejuustolla.

–Kreemi on käytännöllisempää kuin kermavaahto. Se kestää hyvin kerrosten välissä.

Valmiit koristeet ovat kalliita. Kauppojen leivontahyllyillä ja kakkuleivontaan erikoistuneissa verkkokaupoissa on saatavilla kaikkea kuviteltavissa olevaa ja enemmänkin, niin kakkumuotteja ja leivonta- ja muotoiluvälineitä kuin kakunkoristeitakin. Maarja Põlluäär ei niitä hankintoja tee. Hän kertoo katsovansa kaupassa aina keksi- ja karkkihyllyjä sillä silmällä mitä koristeluja sieltä voi löytää.

–Mielikuvitusta kun käyttää, ei tarvita erikoisia aineksia.

Kakku kruunaa juhlapöydän

Keltainen kevätkakku menee kakunkoristelukilpailuun. Se on yksinkertainen tehdä, mutta loisteliaan näköinen kuten kakun tulee ollakin: kakku kohottaa tuonnelmaa ja tuo iloa. Silmän ilon lisäksi hyvä kakku on maukas ja vähän yllättäväkin.

Nykyään lapset ja nuoret eivät niin välitä täytekakuista. Sen on huomannut Põlluäärkin; karkkia ja mokkapaloja menee. Hänen perheessään nuoret kuitenkin haluavat oman syntymäpäiväkakkunsa, ja sen kanssa on tapana ottaa syntymäpäiväkuva. Kuvat menevät isovanhemmille ja muulle perheelle Saarenmaalle ja muualle Viroon.

Maarja Põlluäärille kaikenlainen käsillä tekeminen, suunnittelu, kokeileminen, muuntelu ja uusien ideoitten etsiminen tuottaa suurta iloa.

Täytekakun tekeminenkö vaikeaa? Ei ole.

–Harvoin epäonnistuminen vaikuttaa makuun!
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)


Sveitsiläinen marenki

4 valkuaista
2,4 dl sokeria
Laita kulho kattilan päälle niin, ettei pohja osu veteen. Kuumenna vesi 60–65-asteiseksi samalla kun vatkaat valkuaiset vaahdoksi.
Lisää sokeri pienissä erissä.
Vatkaa kunnes sokerikiteet ovat sulaneet (n. 10 min).
Nosta kulho pöydälle, vatkaa vielä kunnes marenki jäähtyy hieman.
Voit maustaa marengin marjajauheella, vaniljalla, sitruunalla tms. Joukkoon voi myös lisätä voikreemin.


Tekniikkavinkkejä

Kakun voi täyttää vasta, kun pohja on täysin jäähtynyt. Pohja on siis parasta leipoa päivää tai kahta aikaisemmin.

Tarjoilulautanen pysyy siistinä, kun kakun alle laittaa heti tukevan pahvialustan. Se säilyy siistinä, kun asettelee suojaksi leivinpaperisuikaleita. Suikaleet on helppoa vetää kakun alta pois. Tosin varovasti, ja vasta kun kakku on ollut tovin jääkaapissa ja on hieman jähmeämpi.


Puuttuvat ainekset eivät ole este

Kun vehnäjauho loppuu kesken, otetaan perunajauhoja.

Kun kermavaahtoa on yllättäen liian vähän, laitetaan kakun väliin hilloa, marjoja tai hedelmiä. Tai maustettua jugurttia tai smoothia, jotka pitää ensin hyydyttää kevyesti liivatteella, muuten kosteus kastelee kakun läpikotaisin.

Täytteen kerman voi korvata kreemillä tai paksulla kiisselillä. Kermavaahtoa voi levittää vain kakun reunoihin ja laittaa kakun päälle marjoja ja hedelmiä.

Jos kananmunia ei ole kuin yksi, vähennetään kaikkia aineksia ja tehdään ihan pieni kakku. Tai voi lisätä vähän leivinjauhetta. Kannattaa myös kokeilla liottaa pelavansiemeniä: muodostuvalla geelillä voi korvata kanamunan.


Kun pohja lässähtää

Lässähtääkö kakkutaikurin Maarja Põlluäärin kakkupohja koskaan? Kyllä, joskus. Hänellä on teoria, joka saa toistuvasti vahvistusta: kakkupohja lässähtää, kun stressaa ja yrittää liikaa. Vaikka olisi kahdeksan munan pohja, se tuntuu painuvan littanaksi, kun visiona on erityisen hieno ja tärkeä kakku.

– Mutta kun ottaa rennosti, pohja säilyy korkeana.

Oli miten oli, jos haluaa varmistaa, kannattaa paistaa pohja paistopellillä, jossa se ei oikein voi lässähtää. Jäähtynyt pohja leikataan neljään osaan ja täytetään, ja tulee kantikas kakku.

Tai leivotaan toinen pohja. Jos sekin lässähtää, tulee yksi isompi kakku.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän