Kevät keikkuen tulevi

0

Näin sanoo vanha viisaus. Ja niin käy näköjään tänäkin vuonna. Muutaman kerran tein työmatkan jo polkupyörällä. Se tuntuikin taas oikein mukavalta. Puolen tunnin fillarointi aamulla ja toinen iltapäivällä tekee hyvää sekä fysiikalle että sielulle. No, sitten tuli taas ohut lumipeite ja tiet muuttuivat liukkaiksi, joten poljettava kulkuväline jäi liiteriin. Pääsiäisen pyhinä oli oikein mukaviakin kelejä, mutta tätä kirjoittaessa lupaillaan taas lunta ja pakkasta. Täytyy kuitenkin muistaa, että nyt ollaan vasta huhtikuun alussa. Kyllä ne kunnon pyöräilykelit sieltä kohta tulevat.

Kevät ja kesä saavat mieleni virkeäksi. Syksyllä ja talvella taas on minuun päinvastainen vaikutus. Huomaan sen ainakin niin, että valoisan ajan pidentyessä ja kalenterin kääntyessä maaliskuulle herää musiikintekovietti eloon. Lauluja alkaa syntyä. Studioonkin tekisi taas mieli mennä, sillä onhan bändillämme harjoiteltuna ja esityskunnossa paljonkin uutta materiaalia. Ehkä jo kesällä sitä saadaan julkaisukuntoon.

Vaimon kanssa vietämme nyt paljon aikaa kahdestaan, kun nuorinkin lapsistamme muutti omilleen. Keskustelimme, että siitä on yli 30 vuotta aikaa, kun olemme edellisen kerran asuneet kahdestaan. Totuttelemisen paikka, sanoisin. Aika hiljaistahan täällä kotona välillä iltaisin on, jos vaimolle on sattunut työvuoro. No, se on hyvää aikaa tehdä sitten vaikka sitä musiikkia.

Kaikki ovat varmaan huomanneet, että maailman onnellisimman kansan taipaleelle on ilmestynyt melkoisia mutkia. Julkinen talous on huonolla tolalla. Hallitus on luvannut asiaa korjata, ja sitä tekeekin, eivätkä menetelmät ole kenellekään mukavia. Tästä on kummunnut poliittisia lakkoja, jotka huonontavat tilannetta entisestään. Keskusteluyhteyksiä ei ole syntynyt. Satamat ovat hiljaisia, eikä tavara siirry. Ainakin Outokumpu on jo antanut tulosvaroituksen vallitsevasta tilanteesta johtuen. SSAB tekee jätti-investoinnin Luulajaan, eikä Raaheen. Mistähän syystä?

Kaikki kivethän pitää kääntää taloustilanteen korjaamiseksi. Seuraavaksi muuten otetaan sitten mankeloitavaksi se vihreiden jo aikaisemmin esille tuoma asia – eli eläkkeet. Minulle ainakaan ei ole ihan selvää, että mitä niiden suhteen tulee tapahtumaan. Veikkaukseni on, että ainakaan mitään indeksikorotuksia ei jatkossa ole tiedossa (jos sellaisia nyt oli tulossakaan), mutta veroprosentin korotuksia kylläkin.

Juha Lahti
juha.lahti@finnrel.fi