Koleq ja Ableki tekevät musiikilla unelmistaan totta

0
Koleq ja Ableki toteavat läheisten olleen kannustavia musiikin tekemisen suhteen ja mainitsevat eritoten Anttilan isän Mika Anttilan, joka on aina auttamassa esimerkiksi musiikkivideon kuvaamisessa.

LIETO/Tarvasjoki. Jos oikein tarkasti katsoo, voi huomata jotain tuttua edessäni istuvasta kaksikosta. He viihdyttivät auranmaalaisia kymmenen vuotta sitten sketseillään Paskalanka- nimisellä Youtube-kanavalla. Nykyään heidät voi löytää Spotifyn vahvistettujen artistien listalta.

Koleq eli Jesse Pirinen ja Ableki eli Eerik Anttila ovat kahden miehen tiimi, jotka tuottavat, säveltävät, sanoittavat sekä räppäävät itse musiikkinsa. Yhdessä he ovat murtaneet stereotypioita ja osoittaneet, että intohimo, omistautuminen ja yhteistyö voivat luoda jotain ainutlaatuista ja pysyvää.

Kaikki sai alkunsa jo vuonna 2011, kun ensimmäiset yhteiset räpit tehtiin Youtubeen. Yläasteen jälkeistä aikaa seurasi kuitenkin kaksikon välinen radiohiljaisuus, jonka Pirinen lopulta rikkoi vuonna 2018. Hän kysyi Anttilalta, tekeekö tämä edelleen musiikkia, johon Anttila vastasi myöntävästi. Pirinen kertoo olleensa aina kovin kiinnostunut erityisesti rap-musiikista ja sen tekemisestä, vaikka aiempaa musiikkitaustaa hänellä itsellään ei ollut.

–Minulla on musiikillisuus veressäni ja isäni on aikoinaan soittanut, Pirinen taustoittaa.

Intissä Pirinen omien sanojensa mukaan heräsi siihen todellisuuteen, että haluaa olla menestynyt. Hänelle musiikin tekeminen käy terapiasta ja lisäksi hän mainitsee, että musiikilla pystyy tuomaan sellaisia asioita ja tunteita esille, joita ei välttämättä puheella pysty.

Anttila puolestaan aloitti musiikin tuottamisen vuonna 2015. Tuottajana hän säveltää, tuottaa, miksaa sekä masteroi. Hänelläkään ei ole lapsuudesta taustaa musiikin parissa.

–Ei tarvitse olla musiikillista taustaa tai luontaista lahjakkuutta, jotta voi tehdä tämän. Koska mahdollisuuksia on nykyään niin paljon, riittää, että skippaa ne opiskelijabileet ja käyttää sen ajan musiikin tekemiseen, Anttila avaa.

PIRINEN räppää sanoittamansa kappaleet, mutta osallistuu myös tuottamiseen. Ennen kuin kaksikon tiet kohtasivat jälleen, Anttila oli tuottanut vain elektronista musiikkia. Pirisen kanssa hän alkoi tuottaa rap-musiikin taustaa eli biittiä.

–Ennen kuin julkaisimme ensimmäisen biisimme Psykon, Eki alkoi tuottamisen lisäksi myös kirjoittaa kappaleita sekä laulaa kertosäkeissä, Pirinen muistelee.

He kertovat yhteistyön olevan tänä päivänä hyvin tiivistä ja he tapaavatkin studiolla joka toinen viikonloppu. Anttilan kotoa Tarvasjoelta löytyy kaikki musiikin tekemiseen tarvittavat välineet.

–Mikki, jolla yläasteaikoina teimme ensimmäiset räpit, on edelleen käytössämme, Pirinen kertoo.

Matka tähän päivään ei ole ollut helppo, sillä erimielisyydet sekä kummankin henkilökohtainen kasvu ovat sävyttäneet heidän tarinaansa. Pirisen alkuun vaatimattomat tavoitteet ja ahdasmielisyys ovat vaihtuneet syvälliseen kumppanuuteen sekä yhteisiin unelmiin Anttilan kanssa. Pirinen kertoo aluksi halunneensa sanoa ja tehdä asiat juuri omalla tavallaan. Anttilalla oli taas alusta saakka idea siitä, että he tähtäävät musiikillaan korkealle. Pirinen kertoo olevansa kiitollinen Anttilalle siitä, että tämä avarsi hänen ymmärrystään musiikista.

MUSIIKIN tekeminen on vaatinut paljon aikaa ja siksi Pirinen mainitsee, että jostain asioista on täytynyt luopua, jopa jotkut kaverit ovat jääneet matkan varrelle. Anttilan mukaan päätöstä valita musiikki on helpottanut ajatus siitä, että tästä voi syntyä jotakin, joka muistetaan vielä vuosienkin päästä.

–Tuotannon lisäksi olen hoitanut meidän markkinoimisemme, musiikkivideoiden editoimisen sekä kansikuvien luomisen. Kyllä tämä kaikki on vaatinut yli 10 000 tuntia työtä, Anttila sanoo.

Kappaleen tekeminen lähtee liikkeelle siitä, että Pirinen kuuntelee jotain Anttilan jo valmiiksi tekemää biittiä, johon hän joko yksin tai yhdessä Anttilan kanssa keksii sanat. Toinen tapa on se, että Pirinen kuvailee Anttilalle, minkä tyylistä biittiä hän haluaisi ja Anttila lähtee toteuttamaan.

ANTTILA kuvailee tuottamansa musiikin olevan elokuvallista suomirappia. Häntä musiikin tekemisessä inspiroi se, miten musiikilla saa arkisetkin tunteet tuntumaan merkittäviltä. Parhaassa tapauksessa musiikilla voi auttaa sekä voimaannuttaa muita ihmisiä.

–Menen arkisissa asioissa pintaa syvemmälle ja mietin, mitä eri tilanteet oikeasti saavat minut tuntemaan, Anttila kertoo.

Pirinen pyrkii musiikissaan teknisesti sanomaan asiat eri tavalla kuin muut räppärit. Kappaleiden sisältö vaihtelee aina Pirisen omasta elämästä jonkun muun elämään. Heidän musiikkinsa heijastaa molempien henkilökohtaisia matkoja ja yhteistä pyrkimystä vaikuttaa kuulijoidensa elämään. Pirinen mainitsee kappaleen ”Pimenee” olevan hänelle kaikkein henkilökohtaisin.

–Käsittelen kappaleessa kaikki elämässäni tapahtuneet ikävät asiat aina lapsuudesta tähän päivään saakka.

Anttilalle taas ”Tuijotan” on tähän saakka julkaistuista biiseistä merkittävin. Hän kertoo sen olleen ensimmäinen biisi, johon on kuvattu musiikkivideo. Kaikkien eniten kuuntelukertoja on kuitenkin saanut biisi ”Lottovoittoi”, jota on toistettu Spotifyssa yli 16 000 kertaa.

–Tällä hetkellä meidän tavoitteemme on se, että mahdollisimman moni ihminen tavoittaa meidän musiikkimme, Anttila kertoo.

Tulevaisuuden haaveissa on toki myös saavuttaa musiikillisesti unelmia, joihin kuuluu muun muassa festarilavat. Ennen live-esiintymistä he kuitenkin haluavat, että heillä on tarpeeksi monta kappaletta esitettävänä.

Viivi Timonen