Sataen suvi tulee

0

Tätä kirjoittaessa lumihiutaleita hiljalleen sataa maahan lumivalkoiseen. Tätä luettaessa hiutaleet taitavat sentään olla menneen talven lumia. Sataen suvi tulee.

Tavallisesti talvi yllättää vääjäämättä osan tielläliikkujista joka syksy, vaikkei talvi vielä koskaan ole jättänyt tulematta. Tällä erää talvinen henkäys pääsi yllättämään myös keväällä.

Semmoista se on liikehdintä täällä vaihtelevan sään joukossa. Luultavasti heilahduksesta selvitään kohti uusia koettelemuksia. Rohkenen esittää arvauksen, ettei toukotöihin ole kuitenkaan asiaa ennen toukokuuta.

Pohjalaismaakuntien tulvat ovat jokakeväinen yllätys. Niissä riittää ihmettelemistä kerta toisensa jälkeen, kun vesi liplattelee jonkun yllättäen ranta-asukkaaksi päätyneen terassille tai tupaan asti.

Nyt tulvat olivat kuulemma voimakkaimmat “miesmuistiin”. Todennäköisesti totta, kun muistetaan miesmuistin mitan olevan käytännössä noin kolme vuotta.

Tasankojen vuolaat virrat tulvivat yli äyräitten, koska sikäläisissä joissa ei ole reunoja. Se on vakava suunnitteluvirhe.

Varsinais-Suomen joissa on reunat, mutta veden kanssa on varsinkin kesäisin vähän niin ja näin. Leutoina talvina vettä sen sijaan riittää hetken tulvahumahduksen verran ylenpalttisesti.

Naapurimaakuntamme Satakunnan vakaa väki tietää, että heidän joissaan on sekä reunat että vettä. Pitänee paikoin paikkansa, muttei sentään joka paikassa sielläkään.

Säistä säädöksiin. Arvoisa työryhmä on tähän mennessä seulonut, että lainsäädännön vuolaasta virrasta joutaa poistettavaksi 32 turhaksi katsottua sääntöä.

Työryhmän mielestä hotelleihin pitäisi saada rakentaa myös ikkunattomia huoneita. No, mikäs siinä, jos joku haluaa majoittua ikkunattomaan huoneeseen. Ei sieltä ainakaan kovin helposti pääse putoamaan.

Passien voimassaoloaika pitäisi palauttaa viidestä vuodesta kymmeneen vuoteen. Tästä monet passinhaltijat ovat varmasti samaa mieltä.

Jos työryhmän esitys käy toteen, niin linja-auton vessaa saisi käyttää luvan kanssa myös ajon aikana. Nykyisellään on niin, että tieliikennelaki edellyttää käyttämään turvavyötä ajon aikana. Lakia ei sovi vessakäynnillä rikkoa.

Työryhmä jatkaa syksyllä kansalaisten arjen helpottamista uusilla mietinnöillä. Vaalikauden aikana on aikomus purkaa 300 turhapuromaista normia.

Seuraavaksi työryhmän lista menee elinkeinoministeriön johtamaan virkamiesarviointiin. Saa sitten nähdä, mistä normista purkutalkoot aikanaan alkavat.

Jorma Kaarto
toimittaja evp.
jtkaarto@gmail.com