Tätä mieltä: ”Paperiset aikataulut takaisin”

0

Kaveri kertoi yrittäneensä lähteä linja-autokyydillä Aurasta Turkuun. Matka jäi tekemättä, kun älypuhelimesta huolimatta autojen liikkumisesta ei saanut tarkkaa aikataulutietoa: mikä linja-auto ja miltä pysäkiltä asiakas kyytiin otetaan.

Itsekin ihmettelin asiaa, kun pysäkilläkin oli diginäyttö, jossa auton numero, muttei tietoa, mihin aikaan matkavaunu pysäkille saapuu. Aurassakin jotkut linja-autot pyörähtävät takaisin liikenneympyrässä.

Eikö aikatauluja voisi tehdä selkosuomella printattuna ja pysäkeille myös pahviset aikataulut? Mahdollisesti aikatauluja voisi jakaa myös paikallisissa kaupoissa.

Testasin kyytiä ja kysyin kuljettajalta, mistä paperimuotoisen aikataulun voisi hankkia. Hän kertoi, että jostain Turun matkailutoimistosta sellaisen saisi.

Jos vähän saastuttavan joukkoliikenteen käyttöä halutaan lisätä, pitäisi ihmisten tietoon saada paremmin perusasia, miltä pysäkiltä ja mihin aikaan paikallisliikenteen linja-autoon voi nousta.

Toinen havainto samalta matkalta: käteisen rahan käyttäjiä varten kuskeilla pitäisi olla vaihtorahakassa, jotta käteismaksajat olisivat tasavertaisia digimaksajiin nähden.

Ilkka Soukka
Aura