Valtakunnallinen E-kirjasto avautumassa – Mukana kaikki Auranmaan kunnat

0
Kasvaako lukuinto, kun Kirjan ja ruusun päivästä alkaen E-kirjoja voi lainata kännykkään ladattavalla sovelluksella valtakunnallisesta E-kirjastosta?

AURANMAA. Auranmaan kunnat sekä Lieto ja Loimaa ovat kaikki mukana kuntien yhteisessä valtakunnallisessa E-kirjastossa, joka avautuu 29. huhtikuuta. E-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä lainattavaksi tarjoavan palvelun tuottaa Kansalliskirjasto yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa. Palvelua käytetään E-kirjasto-sovelluksella, jonka voi ladata mobiililaitteelle sovelluskaupasta.

E-kirjaston aineistoja saa lainaksi kahdeksi viikoksi kerrallaan ja yhtä aikaa voi olla lainassa viisi kirjaa. Aineistoihin sisältyvät myös aikakauslehdet. Lehtien laina- ja lukuaika on kaksi tuntia. Koska lukuoikeuksia on rajallinen määrä, suosituimpia aineistoja voi joutua jonottamaan. Aineistoihin voi kuitenkin tehdä varauksia.

E-kirjastoa voivat käyttää ne, joiden kotikunta on liittynyt E-kirjastoon. Ikärajaa E-kirjaston käyttöön ei ole, mutta alle 13-vuotiaat tarvitsevat huoltajan suostumuksen palveluun rekisteröitymiseksi. 13 vuotta täyttänyt, jolla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen, voi rekisteröityä itse palvelun käyttäjäksi. E-kirjastoa käyttääkseen ei tarvitse omistaa kirjastokorttia.

Toistaiseksi E-kirjastoa voi käyttää puhelimella tai tabletilla ja sovelluksen käyttö on maksutonta. Sovelluksen lataaminen tapahtuu vahvan tunnistautumisen avulla. Mikäli asiakkaalla ei ole pankkitunnuksia eikä mobiilivarmennetta, kotikunnan kirjaston henkilökunta voi rekisteröidä sovelluksen käyttöön. Rekisteröintiä varten tarvitaan henkilötodistus ja toimiva sähköpostiosoitteen, johon asiakkaalla on pääsy.

TÄLLÄ HETKELLÄ E-kirjastoon on liittynyt mukaan yli 200 kuntaa ja palvelun piirissä tulee olemaan noin 85 prosenttia Suomessa asuvista.

Miten uusi palvelu tulee käytännössä vaikuttamaan kirjastojen toimintaan, on Kosken kirjastotoimenjohtajan Outi Källvikin mukaan vielä arvoitus. Hän huomauttaa asian olevan vielä hiukan keskeneräinenkin ja toteaa uusien tietoteknisten ratkaisujen usein aluksi tökkivän. Joka tapauksessa Källvik toivoo uusien lukijoiden löytävän kirjojen maailmaan E-kirjaston kautta.

Marttilan kirjastonhoitaja Taina Jurttila-Nurminen uskoo E-kirjaston antavan nykyistä tasa-arvoisemman ja helppokäyttöisemmän pääsyn kirjastojen digitaalisiin sisältöihin.

–Tulevaisuudessa E-aineiston valikoima on laajempi ja monipuolisempi kuin Loisto-kirjastojen yhteinen E-aineistokokoelma, hän sanoo.

E-kirjaston myötä kunnat lakkaavat ylläpitämästä omaa tai kirjastokimppojen e-kirjakokoelmaa. Kunnat kuitenkin kustantavat E-kirjaston toiminnan. Maksu pohjautuu asukaslukuun.

Sanomalehdet eivät sisälly E-kirjaston aineistoihin, vaan niitä voi jatkossakin lukea kirjastoissa.
Uutisesta muutettu E-kirjaston avautumisaika. Alun perin E-kirjaston piti avautua kirjan ja ruusun päivänä 23.4., mutta avautuminen on siirtynyt viikolla eteenpäin.