Varhan aluevaltuuston päätös on tuomassa sote-pisteet Koskelle ja Oripäähän

0
Vielä on epävarmaa, missä Oripään sote-piste tulisi toimimaan. Oripääläiset toivovat, että se voisi olla nykyisellä terveysasemalla.
Vielä on epävarmaa, missä Oripään sote-piste tulisi toimimaan. Oripääläiset toivovat, että se voisi olla nykyisellä terveysasemalla.

VARHA. Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan aluevaltuusto päätti keskiviikkona palveluverkkosuunnitelman tarkennetuista periaatteista. Kaikki ryhmät olivat yksimielisiä, että lähipalvelut pitää turvata ja sote-pisteet tulee järjestää jokaiseen varsinaissuomalaiseen kuntaan, jossa ei ole sote-keskusta tai sote-asemaa.

Näin ollen Koski, Oripää, Masku, Kustavi ja Pyhäranta ovat saamassa omat sote-pisteensä. Kyseisissä kunnissa pelästyttiin maaliskuun puolivälissä julkaistua sosiaali- ja terveysasemien palveluverkkoluonnosta, jossa niiden asukkaat ohjattiin hakemaan lähipalvelua naapurikunnista.

Aluevaltuuston nyt hyväksymissä palveluverkkosuunnitelman tarkennetuissa periaatteissa kerrotaan, että sote-pisteet aiotaan pitää avoinna virka-ajan puitteissa 1–5 arkipäivänä viikossa.

Varhan talouskehitys laahaa

Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen kertoi aluevaltuutetuille ennakkotietoja vuoden ensimmäiseen neljännekseen perustuvasta Varhan tulosennusteesta.

Sen pohjalta laadittava tulosennuste ennakoi koko vuodelle noin 162 miljoonan euron alijäämää, kun talousarvion sekä tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman lähtökohtana oli noin 85 miljoonan euron alijäämä.

Talouden alijäämäinen kehitys edellyttänee Varhassa vielä uusia tasapainotustoimia. Vuodelle 2024 tähän mennessä kohdennetut sopeutustoimenpiteet liittyvät pitkälti ostopalveluihin sekä aine-, tavara- ja tarvikehankintoihin.

Varhan taloudellisen tilanteen kehitykseen heijastuvat voimakkaasti maan hallituksen kehysriihen päätökset, joilla haetaan mittavia säästöjä hyvinvointialuetalouteen. Valtioneuvosto on kiristämässä hyvinvointialueiden investointisuunnitelmien hyväksymistä julkisen talouden vakauttamiseksi. Varhan tammi–maaliskuun virallinen osavuosikatsaus käsitellään aluehallituksessa 7. toukokuuta.

Aluevaltuusto hyväksyi keskiviikkona myös Varhan hankintapolitiikkalinjaukset. Varsinais-Suomen Yrittäjät kertoo tiedotteessaan, että järjestö pitää tavoitteita yrittäjien kannalta pääosin positiivisina, jos niiden toteutumista seurataan ja vuoropuhelu Varhan sekä yrittäjien välillä jatkuu.

Valtuusto piti hiljaisen hetken

Aluevaltuusto piti hiljaisen hetken aluevaltuutettu Lauri Heikkilän muistoksi.

Maaliskuun 25. päivänä menehtyneen marttilalaisen Heikkilän tilalle aluevaltuuston puheenjohtaja kutsui perussuomalaisten järjestyksessä ensimmäisen varavaltuutetun Markus Ylis-Junttilan. Hänet nimettiin Heikkilän tilalle myös tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi.