Varhan suunnitelmat puhuttivat Oripään valtuustoa

0
Oripääläisten huoli sote-palveluista ei hellitä, vaikka Varhan aluevaltuuston hyväksymä palveluverkkosuunnitelma lupaa sote-pisteen säilymistä. Kunnanvaltuustossa keskusteltiin maanantaina palvelutalon tulevaisuudesta ja terveysasemasta. Kuva: Timo Koskensalo.

ORIPÄÄ. Oripään kunnanvaltuustossa käytiin yleistä keskustelua Varhan suunnitelmista sekä palvelutalon tulevaisuudesta. Varhan aluevaltuuston hyväksymän palveluverkkosuunnitelman mukaan Oripäähän on jäämässä aiemmin esitellystä suunnitelmasta poiketen sote-piste. Oripään kunnan aktiivisuutta asiassa kiitellyt vasemmiston valtuustoryhmä oli kuitenkin edelleen huolestunut Oripään terveysaseman kohtalosta.

Vasemmiston valtuustoryhmä toivoi, että hyväkuntoinen terveysasema säilyisi käytössä ja sote-piste muodostettaisiin terveysasemasta ja palvelutalosta. Oripäässä viime viikolla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa vieraillut Varhan aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja (kok.) väläytti mahdollisuutta sijoittaa sote-piste palvelutaloon (AVL 26.4.). Jo keskustelutilaisuudessa tämä ajatus herätti kummastelua, mutta Vauranoja perusteli terveysasemasta luopumista Varhan säästötarpeilla.

Valtuuston käymässä yleisessä keskustelussa pohdiskeltiin myös palvelutalon tulevaisuutta. Keskustelutilaisuudessa Vauranoja esitti omana arvionaan, että palvelutaloa tuskin suljetaan. Varhan alustavissa suunnitelmissa on kuitenkin ollut esillä, että vanhusten asumispalvelut keskitettäisiin 30–60 asukkaan yksiköihin.

–Meidän tilat eivät sellaiseen määrään riitä, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matti Kulmanen (kok.) toteaa.

Valtuustossa mietiskeltiinkin ääneen, onko kunnalla mahdollisuuksia kasvattaa palvelutalon asukaspaikkojen määrää. Tällä hetkellä palvelutalossa on 18 paikkaa.

Kulmanen moittii Varhan valmistelua ja punaisen langan puuttumista suunnittelusta. Hän toteaa arvokkaan vanhuuden olleen muutama vuosi sitten tavoitteena. Tämän hetken suunnitelmat uhkaavat hänen mukaansa tavoitteen toteutumista.

–Massamaiset kokonaisuudet ovat märkä rätti kasvoille, Kulmanen sanoo ja kysyy, halutaanko Varhassa, että vanhusten palveluasumisesta tulee täysin yksityisten pyörittämää.

KUNNANVALTUUSTON varsinainen esityslista oli lyhykäinen. Valtuusto hyväksyi varhaiskasvatuksen sisällä määrärahasiirtoja sekä muutoksia kustannuspaikkoihin kirjanpidon ja talouden tarkkailun tarkentamiseksi. Lisäksi valtuusto kävi läpi vireillä olevat aloitteet ja hyväksyi hallintosäännön muutoksen. Hallintosäännön muutos huomioi, ettei talouspäällikkö toimi enää kunnan työsuojelupäällikkönä vaan tekninen sihteeri.

Vireillä olevia valtuustoaloitteita Oripäässä oli ennen kokousta vain yksi. Aloite koskee uusien kuntalaisten ja uusien työntekijöiden tervetuliaislahjaa. Kunnanvaltuusto merkitsi aloitteiden tilanteen tiedokseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän