Arkiruokaa-juttusarja: Meal-preppaus säästää aikaa ja rahaa

0
Pauliina Ståhlberg pakkaa meal-preppauksensa Ikean lasisiin eväsrasioihin, jossa on erillinen lokero esimerkiksi salaattia varten. Kuva: Milla Kangasjärvi

ARKIRUOKAA / Emma Sarsila
Meal-preppauksella tarkoitetaan ruokien valmistamista kokonaan etukäteen tuleville päiville tai ruokien esivalmistelua arjen helpottamiseksi. Tapa on tuttu ravintolakeittiöistä, joissa esivalmistelut ovat olennainen työvaihe, sillä ani harva ravintola tekee jokaisen annoksen alusta loppuun asiakasta varten.

Pauliina Ståhlberg sai kipinän meal preppaukseen sosiaalisesta mediasta, jossa trendi on ollut pinnalla jo vuosia. Meal preppauksella voi säästää niin aikaa kuin rahaakin, ja oikeilla valinnoilla sen avulla tulee myös syötyä terveellisemmin, kun valmiina on aina jotakin nälän yllättäessä.

–Minulla on tapana käyttää sunnuntaisin pari tuntia aikaa siihen, että teen keskiviikkoon tai torstaihin asti lounaat minulle ja miehelleni. Sitten samalla teen toisen ruoan, jota syömme töiden jälkeen, Ståhlberg kertoo.

Sunnuntaisin Ståhlberg valmistaa kuusi lounasannosta hänelle ja miehelleen. Sen lisäksi hän tekee esimerkiksi keittopohjan, josta saa arkiviikon alkuiltoihin valmistettua kullekin päivälle erilaisen keittoruoan.

–Teen viiden litran kattilallisen keittopohjaa, johon laitan perunaa, porkkanaa ja sipulia. Esimerkiksi maanantaina paistan joukkoon jauhelihaa, tiistaina makkaraa, keskiviikkona teen siitä kanakeiton ja torstaina laitan lohta, tilliä, sitruunamehua ja Koskenlaskija-juustoa.

Hän huomauttaa, että keittopohja vain paranee jääkaapissa odotellessaan.

Toisen meal preppaus -session hän järjestää yleensä keskiviikkoiltana, jolloin valmistuu lounaat torstaille ja perjantaille. Tämän lisäksi perhe syö aamiaiseksi yleisimmin leipää kahvin kanssa, ja töihin otetaan välipalaksi esimerkiksi rahkaa tai hedelmiä.

–Lauantaisin, jos olemme vain kotona, niin silloin teen jotakin vähän parempaa ruokaa. Silloin on sitten aikaa ”hifistellä”. Esimerkiksi talvella tein paljon risottoja ja sellaisia.

Ståhlberg arvioi, että hänen ja hänen miehensä ruokakulut ovat tällä järjestelyllä kuukaudessa 500–600 euron luokkaa.

Keittopohjan Ståhlberg kertoo hoksanneensa aivan itse, mutta hänellä on tapana metsästää reseptejä sosiaalisen median kanavista, kuten Instagramista ja TikTokista ja varioida niitä omanlaisikseen. Hän esittelee puhelimestaan kansiota, jonne on kerännyt reseptejä testattavaksi, ja toista kansiota, jonne on kerätty hyväksi todettuja reseptejä.

Ståhlberg kertoo arvostavansa yksinkertaisia ja edullisia reseptejä.

–Jos on sellainen ruokaohje, missä on 30 ainesosaa, se jää minulla tekemättä. Ja sitten jos ostat yrttejä ja sinulla on siinä kohti mennyt 50 euroa, kun olet vasta kerännyt kaikki vihreät ostoskoriin, niin se on aivan liikaa.

Ståhlberg opettaa työkseen taloushallintoa Turun ammatti-instituutissa. Lisäksi hänellä on kotonaan oma tilitoimisto.

Taloushallinnon ammattilaisena ja sellaisten jälkeläisenä hän on oppinut olemaan tarkka raha-asioistaan, mutta myös oppinut vaikuttavan järjestelmälliseksi.

–Jos ajattelee, että kaksi aikuista ihmistä söisi joka päivä ulkona lounaan, niin rupeaahan se nykyään olemaan jo 15 euroa per kerta. Kyllä tämä ehdottomasti edullisemmaksi tulee.

Hän kertoo, että opettajana hän saisi ruokailla edullisesti myös koululla, mutta kokee mielekkäämmäksi ottaa tauon päivän hulinoista syömällä aina omat eväät opettajainhuoneessa. Työkaverit ovat kuulemma aina innoissaan kurkkimassa, mitä hänen eväsrasiastaan tänään löytyy.

Ammattinsa lisäksi hän on perinyt rakkauden ruokaan äidiltään, jolle perheen yhteiset ruokailut olivat sydämen asia.

–Hän oli sellainen, että minun perheeni ja siskoni perhe menimme aina sunnuntaisin äidin luokse syömään. Se on varmaankin vähän perintöä siitä, että tykkään, että ison pöydän edessä on paljon porukkaa.

Pauliina Ståhlbergille on tärkeää tietää mitä hän syö, sillä hän on arjessa todella aktiivinen. Liikunta näytteleekin opettajattaren elämässä vähintäänkin yhtä suurta roolia kuin terveellinen ruoka. Hän kertoo treenaavansa kolmesta viiteen kertaan viikossa, joista kaksi kertaa aina ennen työpäivää.

–Olen aina ajatellut, että kun ihmiset sanovat ettei ole aikaa, mutta käyttävät kuitenkin kolme tuntia telkkariin tai somettamiseen. Enkä toki tästä varmaan enää miksikään muutu, mutta ajattelen niin, että sitten saa kenties pitempään omilla jaloilla mennä, kun jaksaa harrastaa.

Ståhlberg painottaa, että yksinkertaisen ja terveellisen arkiruoan tekeminen ei vaadi juurikaan aikaa eikä vaivaa. Esimerkiksi herkulliset lihapullat saa uuniin kymmenessä minuutissa, kun jauhelihan maustaa sipseille tarkoitetulla dippipussilla.

–Se on vain, kun viitsii tehdä. Se helpottaa arkea todella paljon.

Meal preppaus voi kuulostaa hankalalta aloittaa, mutta Ståhlberg suosittelee motivoimaan itseään ajattelemalla siitä koituvia hyötyjä.

–Mielestäni se kannattaisi ajatella niin, että sehän on loppuviimeksi rahan ja ajan säästöä. Kun teet valmiiksi, niin sitä ei tarvitse sitten moneen päivään miettiä ja se säästää hirveästi aikaa arjessa liikuntaan tai muuhun.


NÄIN ONNISTUT: Arkiviikon meal preppaus kahdelle hengelle

Valmista sunnuntaina esimerkiksi jutun lopussa oleva kuuden annoksen pastavuoka, keittopohja sekä kukkakaali-kurkkusalaatti. Näiden valmistamiseen kuluu aikaa pari tuntia. Pakkaa pastavuoka ja salaatti kuuteen annosrasiaan. Nämä ovat lounaat maanantaille, tiistaille ja keskiviikolle.
Keitä sunnuntaina myös keittopohja, jäähdytä se ja laita kattila jääkaappiin. Siitä valmistuu kunakin päivänä päivälliset maanantaille, tiistaille, keskiviikolle ja torstaille.
Maanantai – Jauhelihakeitto: Ota päivällistä varten pienempään kattilaan keittoa ja lämmitä se. Lisää joukkoon paistettua jauhelihaa.
Tiistai – Nakkikeitto : Tee samoin ja lisää joukkoon paistettuja nakkeja tai makkaraa.
Keskiviikko – Kanakeitto: Tee jälleen samoin ja lisää joukkoon paistettua kanaa, purkillinen maissia, purkillinen salsaa sekä kookosmaitoa.
Torstai – Kalakeitto: Lisää jäljelle jääneeseen keittopohjaan lohta, tilliä, sitruunamehua ja Koskenlaskija-juustoa.
Keskiviikkoiltana voit jälleen valmistaa lounaan loppuviikon arkipäiville. Perjantaina työviikon jälkeen voit joko jatkaa meal preppausta seuraaville päiville, tai Ståhlbergin tavoin ”hifistellä” ja valmistaa viikonloppuna hieman monimutkaisempaa ruokaa arjen vastapainoksi.


HELPOT MEAL PREPPAUS -RESEPTIT

Kuuden annoksen pastavuoka
Tarvitset näitä:
Silputtua punasipulia
Reilusti kirsikkatomaatteja
Aurinkokuivattua tomaattia suikaloituna
Kokonainen terttu valkosipulia, josta kansi leikattu pois
Öljyä aurinkokuivattujen tomaattien purkista
Suolaa
Pippuria
Chilirouhetta
Tuoretta pinaattia
Tuorejuustoa (esim. aurinkokuivattu tomaatti)
Vajaa paketillinen pastaa, esimerkiksi spagettia
Proteiiniksi esimerkiksi halloumia tai kanaa

Tee näin:
Laita punasipuli, kirsikkatomaatit, aurinkokuivatut tomaatit, valkosipuli ja mausteet uunivuokaan.
Kaada vuokaan myös öljyä aurinkokuivattujen tomaattien purkista. Älä unohda lisätä öljyä myös kokonaisen valkosipulin päälle.
Paista 180-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia. Varmista, että valkosipuli on pehmentynyt. Vuoan päälle voi myös laittaa folion, jos pinta meinaa kärähtää.
Keitä tällä välin pasta pakkauksen ohjeiden mukaan.
Ota vuoka uunista ja sekoita mukaan purkillinen tuorejuustoa ja pinaatit. Puserra valkosipulit pois kuorista.
Sekoita lopuksi joukkoon keitetty pasta ja vähän keitinvettä.
Jaa rasioihin ja laita päälle proteiiniksi esimerkiksi paistettua halloumia, kanaa tai kaupasta saatavia valmiiksi kypsiä liha- tai kasvistuotteita.


Kukkakaali-kurkkusalaatti

Tarvitset näitä:
Puolikas kukkakaali
Puolikas kurkku
Puolikas tai kokonainen punainen chili
5 reilua ruokalusikallista riisiviinietikkaa
3–11 reilua ruokalusikallista seesamiöljyä
2–3 hyppysellistä suolaa
Ripaus valkosipulirouhetta
Korianteria

Tee näin:
Leikkaa kukkakaali ja chili pieniksi paloiksi. Kurkusta kannattaa ottaa sisus lusikalla pois ennen paloittelua, jotta se säilyy parempana.
Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja sekoita se leikattujen vihannesten joukkoon.
Lisää tuoretta korianteria joukkoon oman maun mukaan.


 

Kahdeksan annoksen keittopohja

Tarvitset näitä:
Vettä
Kasvisliemikuutio
Perunoita
Porkkanoita
Sipulia

Tee näin:
Kuori juurekset, paloittele ne ja keitä 5 litran kattilassa kasvisliemikuution kera, kunnes juurekset ovat kypsiä.


 

Mitä hyvää, helppoa ja nopeaa arkiruokaa teillä syödään? Auranmaan Viikkolehden ja muiden TS-yhtymän lehtien yhteisessä Arkiruokaa-juttusarjassa vieraillaan ruokapöydissä eri puolilla Varsinais-Suomea ja vinkataan ratkaisuja arjen ruokapulmiin.

Haluatko jakaa hyvän, helpon ja nopean arkiruokareseptisi lukijoiden kanssa? Laita viestiä osoitteeseen lukijalta@avl.fi

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän