Ihmeitä tekevät portaat

0

Kuntoportaita on viime vuosina rakennettu eri puolille Auranmaata ja porrasliikunnan kannattajakunta näyttää yhä kasvavan. Parhaillaan portaita rakennetaan Yläneen vesitorninmäkeen, missä ne tulevat tarjoamaan vaihtelua kuntoradan käyttäjille.

Perinteisesti portaat on ollut rakenne, jota pitkin on voinut puuskuttaa kellariin, vintille tai katolle. Vanha kansa muistaa portaiden olleen ennemminkin terveyttä vaarantava kuin kohentava tekijä, kun hämärissä rappuisissa kompurointi tuotti ainakin mustelmia, ellei murtanut häntäluuta.

Maailman parhaita hissejä tuottavan kansakunnan onkin vaikea tottua ajatukseen, että portaissa voisi piillä jotain hyvää. Portaiden käytön positiivisista terveysvaikutuksista on kuitenkin tehty niin paljon tutkimuksia, ettei hyötyjä voi enää sivuuttaa olankohautuksella.

Niiden mukaan 50 porrasaskelmaa päivittäin kävelevällä on lähes 20 prosenttia pienempi riski sairastua valtimotauteihin kuin sellaisella, joka taittaa saman matkan hissillä. Kuntoportaiden käytöllä on siis huomattava kansanterveydellinen vaikutus, etenkin kun valtimotaudin aiheuttamien verenkiertoelinten sairauksien sanotaan olevan yleisin kuolinsyy Suomessa.

Porrastreenin etuja ovat myös alaraajojen, pakaroiden ja keskivartalon lihasten vahvistuminen, verenkierron sekä hengityksen tehostuminen ja kestävyyskunnon parantuminen.

Mikä parasta, harrastuksen aloituksessa on sallittua ottaa painovoima avuksi. Tutkimusten mukaan portaissa laskeutumisella on omat etunsa, kuten se että jarruttaminen vahvistaa reisiä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän