Annika Saarikko oli Varsinais-Suomen kovin ääniharava – Katso kuntien ykkösnimet

0
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) nousi Varsinais-Suomen kovimmaksi ääniharavaksi. Hän keräsi Oripäässä lähes 15 prosenttia kunnassa annetuista äänistä.

Annika Saarikko asettui kuntavaaleissa ehdolle uudessa kotikunnassaan Oripäässä. Saarikko on syntynyt kunnassa, mutta oli siellä ensimmäistä kertaa ehdolla.

Se kannatti, sillä valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja haali 15 prosenttia kunnassa annetuista äänistä itselleen. Keskusta oli kunnassa selvä voittaja.

Saarikko sai Varsinais-Suomen suurimman henkilökohtaisen osuuden yhdessä kunnassa annetuista äänistä. Se oli tarkalleen 14,9 prosenttia Oripäässä annetuista äänistä. Pienessä kunnassa se tosin tarkoittaa vain 97 ääntä.

Viime kuntavaaleissa Saarikko oli ehdolla Turussa. Vuonna 2017 hän sai Turussa 1 017 ääntä. Se tarkoitti 1,1 prosentin ääniosuutta turkulaisten antamista äänistä.

 

Saarikon koti Oripään Tanskilassa on Saarikon isoisän isän sata vuotta sitten aloittama tila.

– Minusta ei ole luopumaan sukuni talosta. En myöskään halua sen vain näivettyvän ja nakertuvan pilalle oman onnensa nojassa, kansanedustaja kirjoitti vuosi sitten maaliskuussa sosiaalisessa mediassa kertoessaan muutosta Turusta Oripäähän.

Saarikon perheellä on asunto myös pääkaupunkiseudulla.

Oripäässä kaksi muutakin ehdokasta sai yli 10 prosenttia kunnassa annetuista äänistä. Kunnassa valittiin 17 valtuutettua.

VARSINAIS-SUOMESSA on kaksi muutakin kuntaa, joissa kärkiehdokas saavutti yli kymmenen prosentin ääniosuuden.

Naantalissa kokoomuksen Toni Forsblom sai 10,1 prosenttia Naantalissa annetuista äänistä. Se on 997 ääntä.

Forsblomin äänimäärä lähes kaksinkertaistui viime kuntavaaleista. Vuonna 2017 hän sai 567 ääntä, joka oli 5,7 prosenttia kaupungissa annetuista äänistä. Myös silloin hän oli kaupungin ääniharava.

Viime kaudella Forsblom vaikutti Naantalin kaupunginhallituksessa ja alkukaudesta myös valtuuston puheenjohtajana.

Sandra Bergqvist oli ehdolla Paraisilla. Kansanedustaja sai yli 10 prosenttia kunnassa annetuista äänistä.

Paraisilla ensimmäistä kertaa kuntavaaliehdokkaana ollut kansanedustaja Sandra Bergqvist (r) sai myös 10,1 prosenttia äänistä. Paraisilla se tarkoitti 734 ääntä.

Uudessakaupungissa Kari Koski (sd) sai tasan 10 prosenttia kaupungissa annetuista äänistä. Se tarkoittaa 639 ääntä.

Koski on eläkkeellä oleva kaupunginjohtaja. Hän työskenteli viimeksi Raumalla, sitä ennen Uudessakaupungissa.