Kosken SEO:lla vieraillut loikkaajalegenda Willie Banks jakaa positiivisuuden ilosanomaa

0
Willie Banks otti Kosken SEO:lla kupin teetä. Myyntitiskin takana tulijaa tervehtivät Karolin Rakovits ja Aila Lepistö.

KOSKI. Willie Banks sanoo päätyneensä kolmiloikkaajaksi, koska hän oli nuoruudessaan ainoastaan keskinkertainen korkeushyppääjä sekä aitajuoksija ja kehno pikajuoksija. Aloittaessaan kolmiloikan 17-vuotiaana, hän hyppäsi noin 12 metriä ja kolmen kuukauden päästä tulos oli jo 14,80 m.

Yhdysvaltain länsirannikolla varttunut Banks pääsi noihin aikoihin ensimmäistä kertaa ulkomaille.

– Tulin Helsinkiin hyppäämään kolmiloikkaa. Vuosi oli 1973, eli siitä on nyt 50 vuotta, Banks riemuitsee.

Nyt hän matkusti Suomeen kolmiloikan lajiyhteisö Yliastujat ry:n kutsumana. Yliastujat halusivat tuoda supertähden myös Koskelle SEO:n kahvilaan, kesä–heinäkuun taitteessa käynnissä olevan Hyppykarnevaalit-tapahtuman syntypaikkakunnalle.

Taputusilmiö syntyi sattumalta

Ennen kaikkea Willie Banks tunnetaan hänen tekemistään kolmen taputuksen sarjoista, joilla ryhdyttiin sittemmin kannustamaan muitakin yleisurheilijoita.

Banks kertoo ilmiön syntyneen 1981 Tukholmassa DN-galan -kisoissa aivan sattumalta.

– Minulla oli tapana tehdä kolme taputusta ja kolme nyrkinheilutusta kisasuoritukseen keskittyessäni. Ruotsissa viisi juopunutta katsojaa matki taputuksiani. Ensin se ärsytti. Lisää taputtajia tuli seuraavilla kierroksilla ja kisan lopussa lähes kaikki katsojat yhtyivät taputuksiin, hän muistelee.

Tukholmassa Banks voitti tuloksella 17,55 m ja seuraavissa koitoksissa katsojat taputtivat hänen kohdallaan vanhasta muistista.

Helsingin MM-kisoissa 1983 Banks kehotti yleisöä taputtamaan kilpakumppanilleen, Puolan Zdzislaw Hoffmannille, joka sai MM-kullan ja Banksille tuli MM-hopea. Helsingin kisojen parhaana muistona Banks pitää sitä, kuinka voimakkaasti yleisö eli mukana.

Yli 18 metriä myötätuulessa

Indianapolisissa 1985 syntynyt kolmiloikan maailmanennätys 17,97 m oli Willie Banksin nimissä yli kymmenen vuotta.

Itse asiassa Banks on hypännyt peräti 18,2 m, mutta kyseinen hyppy tapahtui 5,2 m/s puhaltaneen myötätuulen avulla, eli suurin sallittu tuuliraja meni rikki.

Hyppy on silti jäänyt Banksin mieleen uskomattomana.

– Tuntui kuin olisin lentänyt ja nautin siitä, hän selittää.

Heti perään loikkaajalegenda painottaa parhaiden suoritusten tapahtuvan silloin, kun niitä tehdessään pystyy olemaan onnellinen. Banksin kerrotaan olevan siitäkin erikoinen urheilija, että hänet on nähty nauravan kilpasuoritustensa aikana.

Toisista kannattaa iloita

Koskella asuva valmentaja ja Yliastujat ry:n jäsen Tuomas Sallinen kuunteli mielenkiinnolla Banksin kertomuksia. Sallisen mielestä Banksissa on positiivisuutta ja itseluottamusta, josta kelpaa ottaa mallia.

– Meillä kun on kansanluonteen mukainen taipumus olla vähän turhan totisia torvensoittajia, Sallinen perustelee.

Samaa mieltä on korkeushypyn sisäratojen EM-mitalisti Ella Junnila .

– Suomalaista urheilua on välillä sävyttänyt yrmy-kulttuuri, jonka mukaan harjoittelun ei kuulukaan olla kivaa ja jokainen treenaa yksin omalla kentällään. Onneksi Willie antaa toisenlaisen esimerkin hengaamalla ja svengaamalla kaikkien kilpakumppaniensa kanssa, Junnila toteaa.

Hän pyrkii muistamaan Banksin neuvon siitä, ettei kilpakumppanin tekemä parempi suoritus ole pois itseltä.

– Miksi emme voisi iloita toisten onnistumisista, kun meistä jokainen tekee kuitenkin parhaansa. Minun mielestäni tässä piilee Willien viljelemän positiivisuuden ilosanoman ydin, Junnila kiteyttää.

Kuka?

William ”Willie” Augustus Banks III

Kolmiloikkaaja

Syntynyt 11.3.1956

Asuu Yhdysvalloissa, San Diegossa

Harrastaa zumbaa

Otti hopeaa Helsingin MM-kilpailuissa 1983 tuloksella 17,18 m

Teki 16.6.1985 Indianapolisissa kolmiloikan maailmanennätyksen 17,97 m, joka oli voimassa kymmenen vuotta

Banksin sanotaan tuoneen yleisurheilukatsomoihin rytmikkäät taputukset