Auran kirkkosali on entistä avarampi – Alttarin edessä mahtuu kokoontumaan vaikka perhekerho

0
Marika Ahola esittelee pohjoisen sisäänkäynnin edustalle rakennettua kulkuluiskaa, jota voidaan lämmittää talvella.

AURA / Kirkonkulma. Auran kirkon peruskorjaustoimikunnan puheenjohtajana toiminut Liedon seurakunnan talouspäällikkö Marika Ahola odottaa, mitä seurakuntalaiset tuumaavat kirkkosalin uudesta ilmeestä.

Näkyvin muutos entiseen on kolmen penkkirivistön poistuminen alttarin edustalta. Näin varmistetaan esteetön pääsy alttarille ja on uudistuksesta muutakin hyötyä.

– Alttarin vierelle saatiin invapaikkoja ja tilaa on vaikka orkesterille sekä kuorolle. Esimerkiksi rukouspiiriä, kokouksia tai pääsiäisateriaa varten salin eteen voidaan tuoda pöytiä sekä tuoleja. Muokattavassa tilassa on mahdollista pitää nuorteniltoja, perhekerhoa tai muskaria, Ahola luettelee.

Liedon seurakunta pyysi penkkirivien poistosta lausunnon Museovirastolta. Virasto ymmärsi seurakunnan tarpeen lisätä kirkon monikäyttöisyyttä ja totesi, että penkkejä tulisi mieluummin poistaa kirkkosalin takaosasta, mutta päätös on viime kädessä seurakunnan.

Kirkon tarjoamalle kokoontumistilalle lienee jatkossa kysyntää, sillä Liedon seurakunta on myymässä Auran pappilaa ja Liedon aseman seurakuntakotia.

Pinnat olivat nokeentuneet

Tammikuussa alkaneessa peruskorjausurakassa Auran kirkon sisäpinnat maalattiin uudelleen; seinät ovat nyt kauniin vaaleita ja lattia on kiiltävän ruskea. Myös alttaritaulu sekä saarnatuolin maalaukset näyttävät entistä kirkkaammilta.

– Joku voi luulla, että nekin on maalattu uudelleen, mutta maalaukset puhdistettiin hienoilla siveltimillä sekä pumpulipuikoilla. Niistä irtosi nokea, joka saattaa olla vanhan kamiinalämmityksen peruja, Marika Ahola sanoo.

Kirkon rakenteissa ei ole havaittu lahovaurioita. Sen sijaan sähkö- ja lämmitysjärjestelmä olivat käyttöikänsä päässä. Peruskorjauksessa koko sähköjärjestelmä uusittiin.

Sähkölämmitys hoituu jatkossa ilmalämpöpumppujen sekä penkkien alle asennettujen sähköpatterien turvin.

– Ensisijaisesti kirkkoa lämmitetään ilmalämpöpumpuilla ja paukkupakkasilla otetaan avuksi patterit, Ahola tarkentaa.

Uusi sähköpääkeskus on asennettu pohjoispuolen parven alle ja sinne rakennettiin myös esteetön wc sekä lastenhoitohuone. Niille saatiin tilaa poistamalla parven alta kaksi penkkiriviä.

Kaikki vanhat penkit sekä ledivalaisimien tilalta irrotetut lampetit on pantu säilöön.

Urut huolletaan myöhemmin

Ensimmäiset tilaisuudet peruskorjatussa kirkossa pidetään tulevana lauantaina, jolloin on luvassa hautaan siunaaminen, kaste ja avioliittoon vihkiminen. Täyteen kirkkosali tulee todennäköisesti sunnuntaina, jolloin siellä on konfirmaatio.

Aivan valmiiksi peruskorjausta ei vielä saatu. Tehtäväksi jäi urkujen huolto, joka jouduttiin siirtämään aikataulupulmien vuoksi syksyyn.

– Urut tulevat olemaan poissa käytöstä kolmisen viikkoa. Sen ajaksi kirkkoon tuodaan flyygeli, Marika Ahola kertoo.

Piispa Mari Leppänen pitää peruskorjauksen valmistumista juhlistavan messun Auran kirkossa sunnuntaina 27.8. kello 10, jonka jälkeen tarjoillaan keittolounas.

Remontti

Auran kirkon peruskorjauksessa uusittiin sähkö- ja lämmitysjärjestelmä.

Kirkkosalin etuosasta poistettiin penkkejä, jotta alttarille on esteetön pääsy ja tilasta tulee monikäyttöisempi.

Ulko- ja väliovia sekä ikkunoita korjattiin, sisä- ja ulkovalaistus uusittiin, sisäpinnat maalattiin.

Pohjoispuolen parven alle tehtiin esteetön wc.

Urut huolletaan syksyllä.

Peruskorjauksen kustannusarvio on 1,2 miljoonaa euroa.

Kirkkohallitus myönsi hankkeeseen yhteensä 349 800 euron avustuksen.