Aurinkovoimaloita vai -puistoja?

0

Kun Auranmaalle kaavaillaan aurinkovoimaloita, niistä puhutaan silloin tällöin aurinkopuistoina. Jälkimmäinen nimitys tuntuu äkkiseltään nurinkuriselta, sillä kyseessähän ovat energiaa tahkoavat teollisuuslaitokset.

Suurkaupunkien laitamilta löytyy kuitenkin aurinkopaneelikenttiä, joiden suunnittelussa on tähdätty puistomaiseen olemukseen. Niihin on rakennettu kukkaniittyjen, hedelmätarhojen ja lampien reunustamia kävelyreittejä.

Taustalla on ajatus, että fiksusti toteutetut paneelikentät voivat etenkin kaupunkiympäristössä rikastaa eliö- ja kasvikuntaa, mistä ulkoilijatkin pääsevät nauttimaan. Lisäksi maailmalla on käynnissä aurinkovoimaloiden biodiversiteettiä tarkastelevia tutkimuksia, joita kannattaa seurata.

Keski-Euroopan pormestareilla on luultavasti enemmän sanavaltaa paneelikenttien suunnittelun suhteen kuin Auranmaan maaseutukuntien päättäjillä, muttei täälläkään tule sivuuttaa asiaa olankohautuksella. Voimalahankkeiden taustalta löytyy kansainvälisiä toimijoita, joille puistotematiikka on taatusti entuudestaan tuttua.

Koskelle aurinkovoimalaa kaavaileva yritys lupailee ulkoilu- ja metsästysmahdollisuuksien säilyvän Säärensuon–Linturahkan–Ympyrkämäenrahkan alueella ainakin osittain.

Paneelikentän myötä soistuneen metsämaaston ilme väistämättä muuttuu, mikä jakanee koskelaisten mielipiteet. Oiva kädenojennus energiayhtiöltä olisi rakentaa paneelien tuntumaan muutama uusi laavu ja ulkoilureitistö, joka palvelisi myös voimalan huoltoa.