Kunnostuslistalla on 10 Paimionjoen koskea – Uoman reunoille raivatut kivet palautetaan entisille paikoilleen

0
Marjukka Kulmala arvelee, että Paimionjoen koskien kunnostukset voivat alkaa aikaisintaan kesällä 2024.

PAIMIONJOKI. Paimionjoki-yhdistys ry sekä Liedon, Marttilan ja Kosken kunnat ovat teettäneet yhteistyössä koskikunnostussuunnitelmia Paimionjoen keskiosaan. Koskien vesialueita hallinnoivat osakaskunnat ovat ilmoittaneet olevansa myötämielisiä kunnostushanketta kohtaan.

Paimionjoki-yhdistyksen toiminnanjohtaja Marjukka Kulmala on luottavainen, että ELY-keskus tulee todennäköisesti rahoittamaan hanketta, jonka kokonaiskustannukset nousevat yli 100 000 euroon.

Kulmalan mukaan on liian aikaista arvioida, kuinka paljon valtion rahaa järjestyy ELY-keskuksen kautta ja paljonko jää omarahoitusosuudeksi. Päätöstä voidaan joutua odottamaan kevääseen tai kesään 2024 saakka.

– Omaa rahaa vaaditaan luultavasti niin paljon, että yhdistyksemme varat eivät yksin riitä, vaan mukaan tarvitaan kuntia, Kulmala täsmentää.

Kyseeseen voi tulla samanlainen malli, jota käytettiin rahoitettaessa kunnostushankkeen suunnittelua. ELY tuki sitä 50 prosentin rahoitusosuudella ja kunnat maksoivat sen mukaan, kuinka paljon koskipinta-alaa niiden alueella on.

Urakka alkanee kesällä 2025

Kunnostuslistalla olevien koskien osakaskuntiin kuuluu 900 edustajaa. Mukana on muun muassa yksityishenkilöitä, perikuntia, seurakuntia ja valtio – kaikki sellaiset tahot, jotka voivat omistaa maata joen varrelta.

Muutamat osakaskuntien edustajat ovat Marjukka Kulmalan mukaan olleet huolissaan siitä, voiko jokiuomaa muokkaava kaivinkone tulla tuosta vain omalle tontille, sitten kun osakaskunta on ilmaissut myötämielisyytensä kunnostushanketta kohtaan.

– Paimionjoki-yhdistyksestä ollaan yhteydessä kiinteistön omistajaan ennen töiden aloittamista. Samalla tullaan keskustelemaan töiden yksityiskohdista, Kulmala linjaa.

Mikäli ELY antaa rahoituspäätöksen hyvissä ajoin ensi keväänä ja urakka ehditään kilpailuttaa ennen syksyn sateita, työt voivat alkaa aikaisintaan kesällä 2024.

Todennäköisempänä aloitusajankohtana Kulmala pitää kesää 2025. Hankkeeseen tarvittavat asiantuntijapalvelut tulevat Valonialta. Se on Varsinais-Suomen kuntien yhteinen asiantuntijaorganisaatio, joka on erikoistunut ympäristö- ja energia-asioihin.

Työ tehdään kaivurilla

Kunnostushakkeeseen osallistuvaan osakaskuntaan kuuluvat marttilalaiset Mikko Tegel ja Hannu Kerko toteavat, että kunnostustoimet kannattaa ajoittaa aikaan, jolloin joessa virtaa mahdollisimman vähän vettä.

– Yleensä virtaama on suurimmillaan keväällä ja kuivana kesänä se voi olla lähes olematonta, mutta sitä ei voi tietää ennalta, Tegel sanoo.

Kunnostustoimet tehtäneen telaketjuilla varustetulla kaivinkoneella. Kone on pystyttävä ajamaan koskeen, mitä varten lähistöltä on löydyttävä sopiva rantapenger.

Jokiuomaa on muokattu aikain saatossa siten, että luontaisissa koskipaikoissa olleita kiviä on siirretty uoman reunoille – pois tukinuiton ja myllyrakenteiden tieltä. Kunnostusurakassa kosket ennallistetaan luonnonmukaisiksi siirtämällä kiviä laajalle alueelle, keskemmälle virtaa.

Kun perkuukivikkoja puretaan, vesi levittäytyy uomassa entistä laajemmalle. Se kohentaa maisemaa ja parantaa vesiluonnon tilaa. Kunnostustoimien yhteydessä koskiin tullaan lisäämään kalojen tarvitsemaa kutusoraa.

Marjukka Kulmalan mukaan sillä ei ole väliä, aloitetaanko kunnostustyöt ylä- vai alajuoksulta ja missä järjestyksessä kosket lopulta kunnostetaan.

Koskikohtaiset kunnostussuunnitelmat löytyvät osoitteesta: https://www.paimionjoki.fi/projekti/paimionjoen-keskiosan-kunnostussuunnitelmat


Kunnostuslista

Paimionjoesta on tarkoitus kunnostaa seuraavat kosket.

Karjakoski, Koski.

Karjakosken alapuolinen koski, Koski.

Tuimalankoski, Koski.

Patakoski, Koski.

Koivukylänkoski, Koski.

Purhalankoski, Marttila.

Krouvinkoski, Marttila.

Koskenpäänkoski, Marttila.

Eurankoski, Lieto.

Killalankoski, Lieto.

Ollilan- eli Hirvaskoski on päätetty säilyttää nykyisellään.