Okraan osallistuminen on pienelle pöytyäläisyritykselle iso panostus – ”Olemme valmistautuneet menekkiin jo keväästä lähtien”

0
Hau-Nau Oy:n Markku Kiisken mukaan Okra tarjoaa pienelle perheyritykselle oivan tilaisuuden tehdä kauppaa ja verkostoitua.

PÖYTYÄ / Karinainen. Pöytyäläistä Hau-Nau Tuote Oy:tä vaimonsa Päivin kanssa pyörittävä Markku Kiiski pitää tärkeimpänä asiana sitä, että heidän valmistamiaan lemmikkien kuivaherkkuja riittää myytäväksi maatalousnäyttelyn alusta loppuun.

– Okraan on tulossa todennäköisesti 60 000-80 000 vierasta, joista moni haluaa viedä nelijalkaisille ystävilleen tuliaisia. Olemme valmistautuneet menekkiin jo keväästä lähtien tekemällä herkkuja tavallista kovemmalla tahdilla, Markku Kiiski kertoo.

Kiisket kiertävät markkinoilla sekä messuilla ympäri vuoden. He ovat oppineet, että eri puolilla maata kysytään erilaisia tuotteita. Esimerkiksi Oulussa tekivät kauppansa purtavat, joita koirien omistajat tarjoavat lemmikilleen pitkillä vaelluksilla.

Okran kaltaiseen suurtapahtumaan osallistuminen on pienelle yritykselle mittava panostus niin rahallisesti kuin työmäärässäkin mitattuna. Markku Kiiskeä jännittää aina, millä tahdilla kaupanteko lähtee uudessa paikassa käyntiin.

– Siinä hetkessä tulee hyvä olo, kun pääsemme omillemme. Tietysti toivon, että tuo hetki olisi jo ensimmäisenä messu- tai markkinapäivänä, niin sitten on kiva tulla seuraavina päivinä töihin, Markku Kiiski sanoo.

Myynnillisten tavoitteiden lisäksi hän pitää tärkeänä uusien tuttavuuksien solmimista, jälleenmyyntiverkoston kasvattamista ja verkkokaupan markkinointia.

Raaka-aineet kotikonnuilta

Hau-Naun tuotantotilat ovat Karinaisissa, Vähä-Ollilantien varrella. Yrityksen valttikortti on läheltä tulevat raaka-aineet.

Huomattava osa Hau-Naun käyttämistä raaka-aineista on lähtöisin pöytyäläisiltä tiloilta, joskin ne toki kiertävät teurastamojen kautta. Ulkomaisia raaka-aineita Kiisket eivät tuotteisiinsa hyväksy.

Tiukka linja on aiheuttanut ongelmiakin, sillä esimerkiksi siankorvien saanti on tyrehtynyt sianpäiden viennin myötä. Korvaava tuote on naudan henkitorvi, joka on puruominaisuuksiltaan samankaltainen. Muita kysyttyjä kuivatuotteita ovat muun muassa possun sydän, possun maksa, broilerin file ja härän suti.

Okran järjestäjiä Kiisket kiittelevät siitä, että tapahtumaa pohjustavat asiat ovat hoituneet ajoissa ja tieto on kulkenut.

– Sen ansiosta meidän kaltainen pienikin toimija tuntee olevansa tervetullut ja tärkeä, Markku Kiiski tuumaa.