Tehokasta olla pitää

0

Sitä luulisi, että tähän ikään olisi jo oppinut yhtä ja toista, mutta aina tulee uutta vastaan.

Viimeksi olen ihmetellyt sitä, mikä tolkuton kiire varsinkin nuorilla ihmisillä on, kun he eivät television deodoranttimainosten perusteella ennätä edes pesemään itseään kuin kahden tai kolmen päivän välein. Melkoista myrkkyä noiden dödöjen luulisi olevan.

Sellaisena mainostettiin myös 1970-luvulla saippuaa, jonka sisältämä heksaklorofeeni oli kuulemma uusinta uutta raikkauden alalla. Muutaman vuoden päästä selvisi, että uusi ihmeaine olikin myrkyllistä varsinkin aivoille. Joten harkitkaa nuoret kahteen kertaan, mitä kainaloihinne lykkäätte.

Sitten ovat nämä ympäristöystävälliset tuotteet… Vettä säästyy, kun astianpesukoneessa ei tarvitse esipestä astioita, vaikka niissä olisi kuivunutta likaa. Vettä säästyy, mutta minkähänlainen myrkkyseos viemäriin valuu näistä tehotuotteista? Sama koskee energiaa säästäviä pyykinpesuaineita. Puhdasta tulee jo 20-asteisella vedellä, mutta mitä nämä tehotuotteet sisältävät?

Toisaalta ehkä tuomitsen liian jyrkästi. Puhdistuvathan matotkin kylmällä vedellä, juuriharjalla ja mäntysuovalla. Näin saattaisi käydä vielä omillekin matoilleni jos matonpesukelit tulisivat takaisin. Kesäkuussa pestyt matot olisi saanut kuiviksikin ennätysajassa, mutta meikäläisen, aamuisin hitaasti käynnistyvän pesijän kannalta lämpöä olikin turhan ylenpalttisesti siinä vaiheessa kun olisin pesupaikalle ennättänyt.

Isäni oli aikanaan innokas matonpesijä eikä hänellä ollut tätä ongelmaa. Kun mattopyykille lähti aamuneljältä, pesupaikalla ei ollut isompaa ruuhkaa ja mattojen valutuspuutkin olivat tyhjiä. Sitten, kun matot oli pesty, olikin aika lähteä keittämään aamu-unisemmille kahvit.

Kesä etenee vauhdilla. Alkuviikosta en ollut uskoa silmiäni, kun näin marjanmyyjän teltan edessä kiemurtelevan jonon. Paras pakastusaika näyttää olevan käsillä.

Mustikan satokausikin lähenee. Mikäli normaalitahtia edetään, ensimmäisten poimijoiden kannattaa lähteä metsään jo viikon päästä. Sitten nähdään, minkä verran marjat ovat pystyneet hyödyntämään tämän kuukauden sateita vai pitääkö kauden aluksi tyytyä pippurin kokoisten, valmiiksi kuivattujen marjojen keräämiseen.

 

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com