Kansalaisaktiivisuutta syytä tukea

0

Kyrön uusi maastopyörärata on hieno esimerkki siitä, miten kansalaisaktiivisuus voi tuottaa alueellista hyvinvointia ja parantaa oman elinympäristön viihtyisyyttä. Tämän tyyppinen toiminta on tulevaisuudessa erityisen tervetullutta, kun esimerkiksi sote-palvelut uhkaavat karata kauemmas. Mikäli maaseutukunnat halutaan pitää asuttuina, kuntien veto- ja elinvoima vaatii aktiivisuutta myös asukkailta. Kunnathan eivät ole hyvinvointiautomaatteja, mihin on syynä sekä taloudelliset realiteetit että henkilöstöresurssit.

Maaseudulla kansalaisaktivismi ja talkoohenki ovat vielä hengissä, joskaan ei täysissä voimissaan. Jotta talkoohenkeä saataisiin heräteltyä ja voimistettua, tulisi lääkkeitä keksiä muuhunkin kuin ihmisten mukavuudenhaluisuuteen ja ajan rajallisuuteen. Yhteisen hyvän eteen työskentelemisen esteenä eivät ole ainoastaan ajanpuute tai halu keskittyä omaan itseen, vaan monenlaista toimintaa ovat tulleet hankaloittamaan byrokratian kukkaset.

Valvonnan ja velvoitteiden lisäämisen pohjimmainen tarkoitus on varmastikin ollut hyvä, mutta käytännössä sillä on saatettu vaikeuttaa toiminnan järjestämistä tarpeettoman paljon tai toiminta on voinut jopa loppua kokonaan. Kansalaisaktiivisuuden lisäämiseksi ja tukemiseksi olisikin syytä purkaa tai ainakin höllentää byrokratian tuomia esteitä. Jokainen voi myös omalta osaltaan tukea ja kannustaa käyttämällä kansalaisvoimin tuotettuja palveluja.