Kukkakaali ja muita kasviksia kokeilussa – Johannes Pelttari aikoo kasvattaa kasvatusalaa ensi vuonna

0
Kukkakaalien on pelätty tänä vuonna mätänevän pellolle sadon valmistuessa yhdellä kertaa. Johannes Pelttari ei vielä sellaista stressiä ole ottanut, sillä hän vasta kokeili kaalien kasvatusta. Kukkakaalit ovat hänen saamansa kokemuksen mukaan haluttuja tuotteita.

LIETO/Tarvasjoki. Kukkakaalisatoa on uutisoitu uhkaavan pelloille mätäneminen, sillä sato on tänä vuonna kypsynyt kaikki samaan aikaan ja suuria määriä on vaikea myydä kerralla. Kaaleja ja muita vihanneksia tänä vuonna ensimmäisen kerran viljellyt Johannes Pelttari on tehnyt saman havainnon kukkakaalisadon kerralla kypsymisestä. Hänellä kukkakaalien kasvatus on kuitenkin vielä pienimuotoista ja kokeiluluontoista, joten sadon hukkaan joutuminen ei huoleta.

Pelttari myi ensimmäiset kukkakaalinsa viime viikonloppuna Marttilan lähituottajatorilla. Kauppa kävi hänen mukaansa hyvin.

–Kukkakaali on haluttu tuote, vanhempiaan maatalousalalle seuraava nuori viljelijä toteaa.

Pelttareiden tilalla viljellään pääasiassa viljakasveja ja härkäpapua. Kasviksia Johannes Pelttari kasvattaa pari vuotta sitten Paimionjoen varresta vuokraamalla pellolla.

–Aion siirtyä luomuun ja tarkoitus on kasvattaa kasvisten kasvatusalaa, hän kertoo suunnitelmistaan.

Pelttarilla on joustava päivätyö, joka mahdollistaa kasvistenkin viljelyn. Niiden kasvattaminen ja sadonkorjuu on pitkälti käsityötä, jota on tehtävä myös kasvukauden aikana. Pelttari kokee kasvimaan hoitamisen itselleen sopivaksi työksi.

–Tietysti kun alaa laajentaa, tulee enemmän työtä ja hoidettavaa, mutta ei se minua haittaa, hän miettii.

Kukkakaaleista Pelttari on jo oppinut, että sato voi mennä aika äkkiä huonoksi.

–Onnistuvuus on vaihtelevaa, hän sanoo ja toteaa kukkakaalissa olevan enemmän riskiä kuin esimerkiksi kyssäkaalissa.

PIAN PÄÄTTYVÄ kasvukausi oli aluksi kuiva ja vaati kastelua. Kyllästyttyään kastelukannukasteluun Pelttari laittoi sadettimen, jota tosin tarvittiin vain kerran. Ensimmäisen ja ainoaksi jääneen sadetuksen jälkeen kasvimaa pysyi sopivan kosteana siihen asti, että sateet alkoivat. Sateista ei ollut isompaa haittaa, joskin viimeiset sipulit Pelttari joutui pelastamaan uimasiltaan ja avomaankurkku lakkasi hetkeksi tuottamasta.

Peuroilta Pelttarin kasvimaa on saanut olla rauhassa.

–Heti aluksi meinasi hermo mennä, kun jokin lintu nokki purjot, Pelttari kertoo.

Suurin uhka sadolle on hänen mukaansa kuitenkin ollut kotilot, joita viime viikon sateiden jälkeen ryömi kohti kasvimaata sankoin joukoin. Onneksi kotilot eivät valloittaneet koko kasvimaata.

Kukkakaali ja muut kasvikset maistuvat viljelijälle itselleenkin, mutta omaan käyttöön kasvattamista enemmän häntä kiinnostaa kasvisten kasvatus myyntiin. Jo nykyisellä kokeilutilkulla satoa olisikin ollut liikaa pelkästään omaan käyttöön.

Tuotteitaan muun muassa Marttilan kesätorilla myynyt Pelttari iloitsee tuotteidensa menekistä ja toivoo viljelijänä saaneensa hieman jo nimeäkin. Huomenna lauantaina nuoren viljelijän kasvattamia kasviksia on tarjolla Lähiruokapäivässä Myllykosken tilan tilamyymälässä.