Arkiruokaa: Halloumicurry sopii moneen ruokavalioon

0
Halloumicurrya on helppo muokata omien mieltymysten mukaan. Kuva: Jaana Pakarinen

ARKIRUOKAA-JUTTUSARJA / Jaana Pakarinen
–Tämä on lihatonta, laktoositonta, gluteenitonta ja sopii myös fodmap-ruokavalioon. Lisäksi, vaikka tämä on kasvisruokaa, niin ainakin meidän perheessä sekasyöjätkään eivät ole kaivanneet tähän lihaa, sillä halloumi on sen verran täyttävää ja maistuvaa, Minna Rosendahl kuvaa.

Mausteinen halloumicurry on ruokaa, jota Rosendahlien perheessä kokataan noin joka toinen kuukausi. Ensimmäisen kerran sitä valmistettiin muutama vuosi sitten kun Rosendahl bongasi reseptin Saispa lisää -blogista ja muokkasi sitä perheelleen sopivaksi.

–Kun tyttäreni muutti kotoa muutama vuosi sitten, hän ryhtyi kasvissyöjäksi. Silloin minäkin aloin opetella kasvisruokien tekemistä ja kokeilin esimerkiksi erilaisten kasvisproteiinien käyttöä, kaarinalainen Rosendahl kertoo.

Halloumicurryssä proteiinia löytyy paitsi halloumista, myös kikherneistä. Rosendahl vinkkaa huuhtelemaan liemessä myytävät kikherneet hyvin, jolloin ne eivät aiheuta niin helposti vatsavaivoja.

Vatsavaivojen takia hän itse noudattaa fodmap-ruokavaliota, eikä käytä ruuissa esimerkiksi sipulia, valkosipulia tai kaalia.

–Korvaan sipulin ja valkosipulin ruohosipulilla tai kevätsipulin varsilla, hän kertoo.

Perhe kokkaa yhdessä

Tätä nykyä Rosendahl asuu miehensä kanssa kahdestaan, sillä molemmat lapset ovat jo aikuisia ja asuvat omillaan. Perhe kokoontuu silti edelleen usein saman pöydän ääreen.

–Aina kun näemme, me myös kokkaamme yhdessä. Sama juttu jos tapaamme ystäviämme; aina syömme yhdessä.

Rosendahl kertoo, että kun lapset olivat pieniä, heillä oli usein pöydän ääressä myös lasten ystäviä. Edelleen pöydän ympäriltä löytää usein sekä vanhempien että lasten ystäviä.

Kun koko perhe on koolla, kokataan usein yhdessä esimerkiksi pitsaa, johon jokainen voi laittaa omat mielitäytteensä. Perhe myös grillaa ahkerasti, koko vuoden ympäri.

–Saatamme maaliskuussa sanoa, että nyt on sitten kauden viimeinen grillaus ja viikon päästä onkin sitten jo uuden kauden ensimmäinen, Rosendahl naurahtaa.

Hän kertoo, että tyttären ryhdyttyä kasvissyöjäksi, myös hän on alkanut laittaa enemmän kasvisruokaa.

–Jos minä laitan ruuan, niin en tee useita erilaisia vaihtoehtoja, vaan kokkaan yhden ruuan, jota kaikki voivat syödä.

Muokkautuva ruoka

Rosendahl kertoo nauttivansa ruuanlaitosta silloin, kun sitä saa tehdä kiireettä. Arkena se on yleensä hän, joka kotona kokkaa. Kokkaajana hän on soveltaja, eikä yleensä seuraa reseptejä – ainakaan kovin tarkasti.

–Samat ruuat maistuvat siksi usein aina vähän erilaisilta, hän kertoo.

Halloumicurrykin on ruokana sellainen, joka Rosendahlin mukaan muokkautuu helposti. Hän käyttää pääkasviksina yleensä porkkanaa ja paprikaa, mutta curryyn sopisi hyvin myös esimerkiksi kukkakaali tai parsakaali.

Jos halloumicurryyn haluaisi lisätä lihaa, sopisi Rosendahlin mukaan kana siihen erityisen hyvin.

–Jos taas currysta haluaa täysin vegaanisen, voi halloumin korvata tofulla ja lisätä lopuksi turkkilaisen jogurtin sijaan sekaan kaurafraichea, hän vinkkaa.

Mikko ja Minna Rosendahl ovat sekasyöjiä, mutta tyttären ryhdyttyä kasvissyöjäksi ovat kasvisruuat yleistyneet heidänkin ruokavaliossaan. Kuva: Jaana Pakarinen

Ruokaa hermoja menettämättä

Minna Rosendahl ylläpitää ”Ruokaa hermoja menettämättä” -nimistä Facebook-ryhmää. Ryhmän tarkoituksena on tarjota arkiruokavinkkejä ja saada muilta ideoita omiin kokkailuihinsa mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

–Idea ryhmään tuli korona-aikana, kun olimme etätöissä ja tuntui, että koko ajan piti olla kokkaamassa. En keksinyt enää mitään ruokia ja päätin perustaa tällaisen ryhmän.

Rosendahl kertoo, ettei tarkoitus ole kerätä hurjia seuraajamääriä, vaan pitää ryhmä pienenä ja kotikutoisena.

Korona-aikana ryhmä toimi aktiivisemmin, mutta edelleen sinne postataan harvakseltaan uusia ideoita.

–Eikä aina tarvitse tulla uuttakaan. Ryhmä toimii myös niin, että sieltä voi selata vanhoja reseptejä ja saada niistä ideoita. Juuri hiljattain tapasin työn merkeissä yhden ruokaryhmäläisen, joka kertoi olevansa iloinen, että oli ryhmästä bongannut vanhan tutun, mutta jo unohtamansa ruoan. Eli kyllä ryhmä näyttää hyvin toimivan edelleen näin koronan jälkeenkin, Rosendahl sanoo.


RESEPTI: Halloumicurry

Noin kuusi annosta. Valmista wok-pannussa
2 pkt (laktoositonta) halloumijuustoa (400g)
1 prk säilöttyjä kikherneitä
1 paprika
Noin 10–15 kirsikkatomaattia
3–4 porkkanaa
1 prk tomaattimurskaa
0,5 nippua ruohosipulia tai kevätsipulin varsia
1 dl (laktoositonta) turkkilaista jogurttia
2 dl kookoskermaa
1 dl vettä
Mausteita: kuivattua chiliä, tuoretta inkivääriä, suolaa, juustokuminaa, kurkumaa, savupaprikajauhetta, paprikajauhetta
1 rkl oliiviöljyä
1 dl tuoretta lehtipersiljaa viimeistelyyn

1) Kuutioi halloumijuusto. Kuumenna pannu ja paista juustokuutiot kauniin ruskeiksi. Anna nesteiden poistua rauhassa ja pinnat alkavat ruskistumaan.

2) Pilko halloumien paistuessa paprika ja porkkanat. Kuori ja raasta inkivääri ja huuhtele kikherneet siivilässä. Pilko ruohosipuli.

3) Lisää pannulle öljyä ja sitten inkivääri, porkkana ja paprikat. Paista hetki ja lisää chili ja muut mausteet.

4) Lisää kikherneet ja kirsikkatomaatit mukaan. Kaada joukkoon vesi, tomaattimurska, kookoskerma ja ruohosipuli. Sekoita ja anna hautua ainakin 20 min tai kunnes porkkanat ovat kypsiä.

5) Sekoita lopuksi joukkoon turkkilainen jogurtti. Viimeistele kastike persiljalla. Tarjoile riisin kanssa.


 

Mitä hyvää, helppoa ja nopeaa arkiruokaa teillä syödään? Auranmaan Viikkolehden ja muiden TS-yhtymän lehtien yhteisessä Arkiruokaa-juttusarjassa vieraillaan ruokapöydissä eri puolilla Varsinais-Suomea ja vinkataan ratkaisuja arjen ruokapulmiin.

Haluatko jakaa hyvän, helpon ja nopean arkiruokareseptisi lukijoiden kanssa? Laita viestiä osoitteeseen lukijalta@avl.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän