Mitä minusta tuli isona: Tietohallintopäällikkö Sami Kuusisto on työn ohessa opiskellut useampia tutkintoja

0
Aurajoki Oy:n ICT-toiminnoista vastaava Sami Kuusisto on jatkanut uuden opiskelua läpi työuran. Parhaillaankin hänellä on kaksi eri koulutusta käynnissä. Kuusisto tekee päätyönsä ja opiskelujen ohella myös kotisivuja ja sovellussuomennoksia toiminimellä.

AURA. Sami Kuusisto päätyi työnantajansa palkkalistoille opinnäytetyötä tehdessään.

–Tein lopputyöni nykyiselle työnantajalleni ja sain heiltä myös työpaikan heti valmistuttuani, Kuusisto kertoo.

Hän on tehnyt työuransa yhden ja saman työnantajan palveluksessa, mutta opiskellut työn ohessa itselleen useampia ammatteja. Työnantaja on metallien pintakäsittelyyn erikoistunut yritys Aurajoki Oy:n. Kuusisto ei kuitenkaan työskentele tuotannossa, vaan hän on yrityksen ”nörtti” eli vastaa ICT-toiminnoista.

Kuusisto arvelee ICT-alalle päätymisen olleen monen sattuman summaa ja oikeassa paikassa oikeaan aikaan olemista.

–Minulla ei pikkupoikana ollut suurta haavetta päästä astronautiksi tai TV-mainoksen mukaisesti lääkärin hoitajaksi. Isäni on myös insinööri, joten ehkä kuiva tekninen huumori on kyllästänyt pienen mielen, ja siitä sitten salamyhkäisesti johdattanut kohti teknistä koulutusta.

–Pikkusiskoni on myös insinööri, eli arvaukseni saattaa olla se eniten oikea, Kuusisto veistelee.

Päätyönsä lisäksi hän tekee toiminimellä kotisivuja ja sovellusten suomennoksia.

–Se on varmaan sellaista vastapainoa työlle ja suomennoshommissa pysyy kielitaito ja sanasto hyvin muistissa, Kuusisto sanoo kiitellen vaimoaan, joka on mahdollistanut opiskelut ja iltapuhteetkin.

–Ilman hänen suurta panostaan mikään ei olisi mahdollista.

Parhaillaan Kuusisto on aloittamassa jälleen yhden koulutuksen lopputyötä.

–Lopputyöni koskee tuotannon seurannan kehitystä, hän kertoo.

Käydyt koulut ja kurssit?

Peruskoulu, lukio, armeija, teknisen piirtämisen opintoja (Turun ammattioppilaitos), tuotekehitystekniikan insinööri (Turun Ammattikorkeakoulu, konetekniikka).

Työelämän tuiskeessa olen kouluttautunut datanomiksi sekä merkonomiksi ja tällä hetkellä käyn Helsingissä, MIF Oy:ssä, Cyber Master -koulutusta, joka on tuotekehityksen (kyberturvallisuus) erikoisammattitutkinto ja tämän lisäksi opiskelen Turun AMK:ssa YAMK:n puolella master-tason insinöörikoulutusta teknologiaosaamisen johtamisesta.

Cyber Master -koulutus päättyy loppukesällä 2023 ja YAMK vuoden lopulla. Näiden koulujen lisäksi olen käynyt myös lukemattoman määrän erilaisia kursseja ja lyhyempiä koulutuksia mitä erilaisimpiin aiheisiin liittyen.

Aiemmat työpaikat?

Olen edelleen ensimmäisessä työpaikassani. Toki kesätöitä ja tuurauksia olen tehnyt muualla aikaisemminkin, mutta nykyisessä työssä tulee 23 vuotta täyteen toukokuun alussa.

Nykyinen työpaikka ja ammattinimike?

Tietohallintopäällikkö Aurajoki Oy:ssä.

Mitä tehtäviä työhösi sisältyy?

Työhöni sisältyy kaikki lähituesta digitalisaatioprojektien vetämiseen ja operaattoriverkkojen kilpailuttamisesta käyttökoulutuksiin ja kaikkea näiltä väleiltä. Kaikki päivät ovat erilaisia ja koskaan ei tiedä, missä projektissa onkaan huomenna mukana.

Mikä on parasta työssäsi?

Hyvä ja turvallinen työnantaja, mukavat työkaverit, monipuoliset työtehtävät ja mielenkiintoinen vastuualue.

Koulussa tai elämän varrella opittu asia, josta on ollut eniten hyötyä työelämässä:

Kolme ajatusta on hyvä pitää mielessä – teetpä sitten mitä tahansa elämässäsi. Ensimmäinen ja tärkein niistä on ”kohtele toisia, kuten haluaisit itseäsikin kohdeltavan”. Toinen, joka on hyvä pitää korvan takana, on ”asioilla on tapana järjestyä” ja kolmantena ystävältä opittu ”ei vaivuta synkkyyteen”. Vaikka siis asiat ja tilanteet tuntuisivat miten hankalilta ja tie tuntuu nousevan pystyyn, järjestyy ne kyllä ajallaan ja tavallaan.

Vinkki opiskelupaikkaa hakeville:

Koulutuksen valinta on todella vaikea asia monelle, sillä suurelle osalle ei ole selvää, mitä isona haluaisi tehdä – isonakaan. Tämä valinta on vielä asetettu hankalaan kohtaan ihmiselämää, koska valinnan hetkellä kaikki muu on paljon mielenkiintoisempaa kuin koulun ja tulevien työtehtävien pohdiskelu. Tähän valintaan kannattaa kuitenkin paneutua ja pyrkiä löytämään polku, jolla Matin ja Tepon sanoituksen mukaan jaksaa ”tallata kai viimeiseen asti”.

Kouluissa on ammattitaitoisia opoja, joilta saa hyviä vinkkejä asian käsittelemiseksi ja toki kannattaa kysellä muiltakin ihmisiltä, mitä he tekevät, ja mitä heidän työssään olisi mielenkiintoista ja palkitsevaa. On myös muistettava, että päätös voi olla väliaikainenkin, sillä mikään muu ei ole yhtä pysyvää kuin muutos. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että ihmiset opiskelevat ihan toiseen ammattiin aikuisena ja vaihtavat urapolkuaan totaalisesti.


 

Mitä minusta tuli isona -juttusarjassa Auranmaan Viikkolehti haastattelee yhteishaun innoittamana auranmaalaisia tai Auranmaalta lähtöisin olevia heidän työurastaan ja koulutustaustastaan. Yhteishaku on käynnissä 21.2.-21.3.2023.

Lue myös juttusarjan muut haastattelut:

Mitä minusta tuli isona: Kartoittajan koulutus on vienyt Petteri Palviaista ympäri maailmaa

Mitä minusta tuli isona: Tutun salat veivät Outi Riikosen Kansallisoopperan puvustamoon

Mitä minusta tuli isona: Intohimo musiikkiin poiki Vilpertti Salmiselle ammatin ja työn

Mitä minusta tuli isona: Julius Kähkönen lähti rohkeasti toteuttamaan visioitaan

Mitä minusta tuli isona: Alanvaihto toi Maiju Joutsimiehelle kaivatun muutoksen