Avaraa luontoa

0

Lounaisen Suomen kesän monimuotoiset elementit alkavat olla eläinhavaintoja myöten koossa.

Ahvenanmaan edustalla uiskenteli ryhävalas, Kustavissa käyskenteli karhu, kiukkuiset naakat hyökkäilivät Ruskolla, sudet jolkottelevat Pöytyällä ja majavat nakertelevat Mellilässä.

Enää ei tälle kesälle tarvita kuin munkkikorppikotka, kultasakaali ja holkeri eli jäähai.

 

Valaan ei tosin uskota pitkään Itämeressä polskivan, sillä pieniä ovat silakat ja ahvenet valaan saaliskaloiksi. Norjan syvien vesien rasvaista silliä sen olla pitää.

Jokunen karhu Varsinais-Suomessa pistäytyy harva se kesä tölmimässä mehiläispesiä nurin. Uuden sadon hunaja maistuu valitettavasti mesikämmenelle siinä kuin ihmisellekin.

Majava lienee sen verran arka otus, että se harvemmin tohtii näyttäytyä ihmiselle. Talttahampaan öiset tekoset ovat sen sijaan jokseenkin näkyviä aikaansaannoksia.

Ärhäkät naakat luottivat Ruskolla parvivoimaan hyökkäillessään palvelutalon asukkaiden kimppuun. Pelastuslaitos kutsuttiin varoiksi hätiin. Henkilövahingoilta sentään vältyttiin tässä maakuntalintujen ärhentelyssä.

 

Tuoreimman susikatsauksen mukaan harmaaturkit viihtyvät niin Auranmaalla kuin muuallakin peuravaltaisessa Lounais-Suomessa erinomaisesti.

Susikanta kasvaa ja uusia reviirejä syntyy. Syviä korpia ei tarvita, kunhan sopivaa saalistettavaa piisaa. Ja sitähän tuntuu riittävän.

Susia alkaa joka tapauksessa olla tässä kohtalaisen tiheästi asutussa maakunnassa sen verran runsaasti, että aina ne ovat jonkun pihapiirin tuntumassa tai elinkeinon riesana.

 

Eksoottisin eläinhavainto taitaa Suomen luonnossa olla Elviksi nimetty Ruokolahden leijona, josta karjalainen rajakunta on ottanut markkinahyötyä irti ihan kiitettävästi.

No, onhan leijona vetävämpi markkinahahmo kuin supikoira tai peruna-ankeroinen.

Haminaan ja Kotkaan rantautui viime suvena mursu, jonka kohtalo herätti huolta ja huomiota. Hassustihan siinä kävi, sillä lämpimissä vesissä nälkiintynyt arktisten alueiden eläin heitti pelastusyrityksistä huolimatta henkensä.

Eläimet ovat kautta aikain päätyneet myös monen urheiluseuran tai partiolippukunnan nimeen. Uusia seuratulokkaita voisivat tämän kesän havaintojen perusteella olla vaikkapa Kökarin Valas, Kustavin Karhu, Mellilän Majavat, Ruskon Ärhäkät ja Pöytyän Hukkaset.

 

Jorma Kaarto
toimittaja evp.
jtkaarto@gmail.com