Ompputarhan kesäteatterin kreisikomediassa miehetkin synnyttävät – tai sitten eivät

0
Selina Sappinen (Heli Korpiniitty) on iskenyt silmänsä naapurissa tyhjillään olevaan isompaan taloon. Sakari Sappinen (Aarne Kallioranta) ei taas ole lainkaan innostunut vaimonsa ideasta.

KOSKI. Maalaiskylissäkö ei koskaan tapahdu mitään? Nyt alkaa sattua ja tapahtua, sillä Kosken Nuorisoseuran Ompputarhan kesäteatteriesitys Lehmänmaitoa ja mansikoita on täynnä väärinkäsityksiä. Kahden naapurin välillä juostaan tuon tuosta selvittämässä asioita, eivätkä ne välttämättä siitä selvemmäksi tule.

Suvelan emäntä Selina Sappinen (Heli Korpiniitty) on iskenyt silmänsä naapurissa tyhjillään olevaan, huomattavasi isompaan Juholan taloon. Mies Sakari Sappinen (Aarne Kallioranta) ei ole vaimonsa aikeista lainkaan ilahtunut.

Rouva Sappisen suunnitelmat tyssäävät lyhyeen, kun kiinteistönvälittäjä Maisa Lampi (Heini Yli-Liipola) saakin yllättäen myytyä Juholan kaupungista muuttaneelle nuorelle parille.

Kun sitten Juholan peräkamarissa syntyy vielä kaupantekopäivänä lapsi, huhumylly ja sekaannukset ottavat kierroksia. Sappisilla ollaan varmoja, että lapsen on pyöräyttänyt naapuriin muuttanut mies, sillä hänen nähtiin aiemmin kävelevän maha pystyssä.

Ei siis liene ihme, että näytelmän ohjaaja Matti Salminen luonnehtii kappaletta puhtaaksi kesäteatterikomediaksi, jopa kreisikomediaksi.

–Sen tapahtumat ovat aivan hilkulla, että ne ovat järjettömyyden rajamailla.

Hahmoja näytelmässä on seitsemän ja tapahtumat sijoittuvat kahden talon välille. Salminen sanoo esityksen perustuvan hyvin vahvasti näyttelijöiden työhön. Esimerkiksi tanssijoita tai soittajia ei ole mukana. Näytelmässä käytetty musiikki tulee taustalta.

Selina Sappinen (Heli Korpiniitty) kuulee järkytyksekseen kylän juoruakalta Saima Torkkelilta (Satu Nurmi), että naapurin talo on myyty kaupungista muuttaneelle nuorelle parille.

Ensin koottiin porukka, sitten valittiin näytelmä

Seitsemän hengen näyttelijän, yhden äänimiehen ja ohjaajan ryhmä koostuu suurimmilta osin viime kesänä mukana olleista.

–Ydinryhmä on viime kesältä, mutta some-ilmoittelun kautta saimme vähän lisää porukkaa, Salminen sanoo.

Näytelmää alettiin valita vasta, kun joukko oli kasassa. Muutamien vaihtoehtojen jälkeen helmikuussa tehtiin päätös valita Marita Kärkkäisen käsikirjoitus vuodelta 1994. Salminen sanoo nähneensä heti sielunsa silmin, kuka sopii mihinkin rooliin.

–Kolme hahmoa oli sellaisia, joita joutui hiukan miettimään enemmän, mutta ei sekään mikään mahdoton ollut.

Näytelmän hyvänä puolena hän pitää ajattomuutta, vaikka teksti onkin lähes 30 vuoden takaa.

–Siitä löytyy kännyköitä, vihreitä arvoja ja maalle muuttaminen, joka varsinkin tänä päivänä on erittäin ajankohtaista, hän pohtii.

Harjoituksissa muut asiat unohtuvat

Toista kertaa Ompputarhan kesäteatterissa mukana oleva Satu Nurmi kehuu harjoitusten menneen todella hyvin. Hän esittää kylän juoruakkaa Saima Torkkelia, joka ei suinkaan ole pahansuopa vaan ainoastaan erittäin utelias.

Tulevissa esityksissä Nurmi sanoo jännittävänsä eniten siirtymätilanteita ja yllättäviä muutoksia.

–Se, että osaa sopeutua tilanteeseen, jos vastapuoli vaikka unohtaa omat vuorosanansa.

Harrastuksena hän pitää teatteria aivan ykkösjuttuna.

–Eniten harmittaa se, etten lähtenyt mukaan aikaisemmin. Vaikka tämä vie tosi paljon aikaa, täällä unohtuu kaikki muut asiat.


Lehmänmaitoa ja mansikoita Kosken Tl Nuorisoseuran Ompputarhan kesäteatterissa. Käsikirjoitus Marita Kärkkäinen, ohjaus Matti Salminen.
Ensi ilta pe 16.6. klo 19. Muut näytökset su 18.6. klo 14, ti 20.6. klo 19, ke 21.6. klo 19, ti 27.6. klo 19, ke 28.6. klo 19, pe 30.6. klo 19, ma 3.7. klo 19 ja ti 4.7. klo 19. Liput 20e / 10e (lapset alle 15 v.). Tiedustelut ja varaukset puh. 0400 780 297.  Näytelmän kesto on väliaikoineen noin kaksi tuntia ja sitä esitetään osoitteessa Härkätie 3, Koski Tl.