Kustannusten nousu jarruttaa Auran Horsmanhaan putkiston saneerausta – Kolmivuotiseksi aiottu urakka kestänee viisi vuotta

0
Auran kunnan vesihuoltoinsinööri Marianne Siikalampi, Antti Ojanen ja Tuomas Kinnari pitivät perjantaina palaveria Horsmanhaan putkityömaalla Rinnekujan ja Nahkurintien risteyksessä.

AURA. Kun loppusyksy koittaa, Auran Horsmanhaan asuinalueen vesi- ja viemäriverkoston saneerauksesta on näillä näkymin valmiina kaksi viidesosaa.

Auran kunnan yhdyskuntatekniikan päällikkö Jari Nerjannon mukaan työsarka on mutkikas, sillä verkoston katkokset pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä ja töitä joudutaan tekemään ahtaissa paikoissa.

– Leppäkujan alue saatiin valmiiksi viime vuonna, Kanervakujan osuus on liki valmis ja parhaillaan töitä tehdään Nahkurintiellä, missä on väliaikaisia katujärjestelyjä ja välillä katu joudutaan panemaan poikki, Nerjanto luettelee.

Alueelta poistettavien vanhojen himaniittiputkien rakenteesta 10 prosenttia on asbestia. Ne poistetaan kokonaisina kappaleina siten, ettei nosto- ja siirtoprosesseissa leviä pölyä ympäristöön. Urakan edetessä tienoolle tehdään myös hulevesiputkiverkostoa.

Liikennehaittaa pyritään minimoimaan väliaikaisilla kiertoteillä. Viime syksynä avattiin ajoväylä Rinnekujalta Honginstontielle. Tällä hetkellä myös Honginstontieltä pääsee ajamaan Kanervakujalle.

Työt jatkuvat syksyyn

Horsmanhaan alueen putkistosaneerausta oli tarkoitus jatkaa marraskuulle asti, mutta näillä näkymin työt lopetetaan tältä vuodelta syyskuun tietämissä.

Syynä on se, että Auran kunta on joutunut siirtämään osan Horsmanhaan alueen saneeraukseen kaavailluista investointirahoista Metsähalavan jatko-osan kunnallistekniikan rakentamiseen.

– Metsähalavan jatko-osasta saatu tarjous oli kalliimpi, kuin olimme varautuneet. Sinne tehdään nyt kadut, vesijohdot, viemärit, sähköt, valmius katuvaloille ja valokuitu, Jari Nerjanto kertoo.

Metsähalavan hankkeen toteuttaminen venyttää Horsmanhaan saneerausaikataulua, joka arvioitiin alun perin kolmivuotiseksi, mutta nyt urakka-aika on venymässä viiteen vuoteen. Työt alkoivat asuinalueella 6.6.2022.

Katkoksista paineenvaihteluja

Horsmanhaan alueella asuva Patrik Lehtonen toivoo, että vastaavat saneeraukset vesikatkoineen kyettäisiin tekemään nopeammin. Hän on huomannut kodintekniikan olevan lujilla paineenvaihtelujen vuoksi. Lisäksi käyttövedessä on ollut hetkellisesti epäpuhtauksia.

– Ei paineenvaihteluille mahda mitään, kun tällaista urakkaa tehdään. Olisi kuitenkin kiva, etteivät ne jatkuisi vuosikaupalla. Toisaalta sillekään ei mahda mitään, jos kunnalla ei ole varaa tehdä töitä kerralla kuntoon, Lehtonen tuumaa.

Tekstiviesteillä tiedottamisesta hän antaa Auran kunnalle kiitoksia. Siten asukkaat ovat saaneet tietää hyvissä ajoin tulevista vesikatkoista.

Rinnekujalta Hongistontielle tehty kiertotie näkyy kartalla punaisena. Hongistontietä ja Kanervakujaa yhdistävä osa on merkattu kartan oikeaan laitaan katkoviivalla. Kuva: Auran kunta.
Rinnekujalta Hongistontielle tehty kiertotie näkyy kartalla punaisena. Hongistontietä ja Kanervakujaa yhdistävä osa on merkattu kartan oikeaan laitaan katkoviivalla. Kuva: Auran kunta.