Ystävyyden pikamatka ja marathon

0

–Hei ehdottomasti pidetään yhteyttä tän jälkeen, eikö vaan? vannottavat uudet ystävät toisilleen. Sitä on saatettu tavata festareilla, illanistujaisissa, Interraililla tai vaikkapa Tuurin kyläkaupassa, kun sinne on satuttu vierekkäisiin huoneisiin viikoksi ja yhteistä tuntuu olevan tosi paljon.

Sitten iskee kamalan ihana arki ja arjen rutiinit sekä ainakin lapsiperhearjessa hetkittäin jäätävät aikataulutukset. Vie Oili-Petteri jäätanssitreeneihin ja käy ruokakaupassa. Samalla pitää neuvotella paremmista vakuutushinnoista sekä tarkkailla pörssisähköä. Kotona pitää laittaa ruokaa ja lähteä iltajoogaan, jonka jälkeen on esitetty toive imuroimisesta. Arki vie mennessään.

Uusien ystävien saaminen ei aikuisiällä ole helppoa, ainakaan omiin kaavoihinsa tottuneille tallaajille. Hetkellinen lomahekuma saattaa sykkiä uutta ystävyyttä täysillä, mutta silloin jokainen haluaa olla paras itsensä. Oikea ystävyys kestää myös arjen sekä kurjistakin fiiliksistä puhumisen. Se on toimivan ystävyyden merkki.

Ystävyys on kokemuksien ja omien tuntojen jakamista, pohdiskelua yhdessä sekä näkökulmien antamista tarvittaessa. Hyvä ystäväni on sanonut montakin kertaa, että etpä taida pitää siitä, mitä sanon seuraavaksi, sillä onhan tuossa toinenkin puoli, kun olen tilittänyt jotain tuohtuneena. Ja usein ystäväni on ollut oikeassa.

Ystävyyden matka voi olla elämän mittainen, jos ystävykset kasvavat samaan suuntaan ja jakavat samanlaisia arvoja. Ystävyys voi väljähtyä myös kaveruudeksi ja etääntyminen voi jatkaa kulkuaan kaveruudesta vielä kauemmaskin, kun maailma alkaa tuntua täysin erilaiselta ystävysten välillä.

Itselläni on jokunen ystävyys laimentunut oman muutostyön kautta hyvin erilaiseksi. Kun minua ei enää kiinnostakaan vuoden viinivoittajat tai listaus siitä, mitä kaikkea hienoa onkaan rahoilla päästy tällä kertaa hankkimaan, jää jäljelle ystävyysmannerlaattojen etääntyminen toisistaan. Välissä on vielä hieman jäävuoria ja ystävyystitanicin törmäys niihin. Ystävyys hukkuu yksipuolisuuteen ja tunteeseen siitä, että omilla kiinnostuksilla ei ole merkitystä.

Aikuisena uudet ystävyyden tuntuvat todella merkittäviltä. Siis ne, joita arki ei tapa. Henkinen yhteys yllättäviinkin ihmisiin lataa arkeen endorfiineja ja kaikenlaisia mielihyväaineita, kun pitkät keskustelut polveilevat ja pumppaavat yhteenkuuluvuuden tunnetta ystävyyden tankkiin. Kun mieli on auki, se avaa mahdollisuuksia tutustua ja yllättyä, kuinka paljon mahtavia tyyppejä tällä pallolla tallustaakaan!

Toimituksen avustaja

Tuomas Honkasalo

tuoveli@gmail.com