Koirien rekisteröinti etenee nihkeästi – Auranmaan koirista arviolta seitsemän prosenttia rekisteröity

0
Tiibetinmastiffi Hertta on toistaiseksi vielä vain Kennelliiton rekisterissä. Hertan tavoin valtaosa Auranmaan koirista on rekisteröimättä Ruokaviraston rekisteriin.

AURANMAA. Koirien rekisteröinti on edennyt Auranmaalla nihkeästi. Toukokuussa avautuneeseen Ruokaviraston koirarekisteriin oli viime viikkoon mennessä ilmoitettu Auranmaalta 173 koiraa, minkä voi karkeasti arvioida olevan noin seitsemän prosenttia Auranmaan koirista.

Kennelliiton arvion mukaan Suomessa on noin 803 000 koiraa, mikä tarkoittaisi noin yhtä koiraa seitsemää suomalaista kohden. Tämän arvion pohjalta Auranmaalla voi laskea elelevän noin 2 500 koiraa. Koska Ruokaviraston rekisteriin ilmoitettujen koirien määrä on toistaiseksi näin vähäinen, Ruokavirastolta ei vielä saa tarkempaa tietoa Auranmaan suosituimmista koiraroduista.

–Kuten muuallakin Suomessa, eniten ilmoituksia on tehty jokin muu -rotuvalinnalla. Näinkin pienelle maantieteelliselle alueella on kuitenkin ehditty ilmoittaa koiria jo 60:sta eri rodusta, erityisasiantuntija Kirsi Vehkakoski Ruokavirastosta kertoo.

Kaikki koirat tulee ilmoittaa Ruokaviraston rekisteriin vuoden loppuun mennessä. Rekisteröintivelvollisuus koskee niin Kennelliittoon jo rekisteröityjä koiria kuin kokonaan rekisteröimättömiä ja monirotuisia koiria. Rekisteröinti on maksullista. Lisäksi ennen rekisteröintiä koira on tunnistusmerkittävä eli sirutettava.

Koirarekisteri on parhaillaan laajenemassa: 29. elokuuta alkaen myös yritysten ja yhdistysten hallussa olevat koirat voi ilmoittaa Ruokaviraston koirarekisteriin Y-tunnusta käyttäen.