LIVI butik satsaa ekologisuuteen ja kestävään kehitykseen

0
LIVI butik sai alkunsa Kristina Luhtalan kiinnostuksesta sisustukseen. Kosken kartanon entinen hevostalli tarjoaa myymälälle hulppeat ja historialliset puitteet.

KOSKI. Kosken kartanon entisen hevostallin komea kivijalka tarjoaa nykyisellään tilat hevosten sijaan sisutuspuodille ja verkkokaupalle. Kesän aikana rakentunut LIVI butik syntyi Kristina Luhtalan innostuksesta sisustukseen. Nuorempana hän haaveili sisustusarkkitehdin työstä, mutta päätyi opiskelemaan kauppatieteitä ja hankkimaan monipuolisen työkokemuksen kaupan ja ravintola-alan kansainvälisissä yrityksissä.

–Olen kulkenut nuorena kokonaisvaltaisen ympyrän ja monipuolinen työhistoria on valmistellut minua yrittäjyyteen, Luhtala miettii.

Viimeiset viisi vuotta Luhtala on työskennellyt perheyrityksessä, joka toi hänet sekä hänen miehensä ja vanhempansa pari vuotta sitten Koskelle. Luhtalan vanhemmat, Carl-Axel ja Tiina Schauman, ostivat Kosken kartanon ja käynnistivät tilalla kasvinsiementen tuotannon aiemmin hankkimansa Suomen Niittysiemen Oy:n nimissä.

Ajatus sisustusliikkeestä alkoi Luhtalalla itää viime syksynä vanhempainvapaan aikana.

–Ehkä vähän kliseistä, että äitiyslomalla alkaa miettiä jotain uutta, Luhtala naurahtaa.

Alkuvuodesta Luhtalan unelma konkretisoitui yrityskaupan myötä. Alunperin seinäjokelaisen, yli 10 vuotta toimineen verkkokauppa Emma’s & mama’sin liiketoiminta siirtyi koskelaisiin käsiin. Kaupat tehtiin toimeksiantona yrityskauppiaan kautta.

–Tässä oli valmis pakettipohja ja liikkeellä oli sosiaalisessa mediassa aktiivinen seuraajakunta, Luhtala toteaa hieman sattumalta eteen osuneesta mahdollisuudesta.

Yrityksen nimi muutettiin kesäkuussa.

–Meillä on uudistus käynnissä ja halusimme tietyllä tavalla brändätä liikkeen uudelleen, Luhtala kertoo.

Emma’s & mama’sin valikoimissa on ollut muun muassa paljon lasten pelejä ja lastenhuoneiden sisustustarvikkeita. Luhtalan mukaan LIVI butik tulee satsaamaan sisustuspuoleen merkittävästi enemmän. Tavoitteena on erottua kilpailijoista erilaisella tuotevalikoimalla sekä painottamalla ekologisuutta. Myynnissä on myös luonnonkukkien siemeniä Suomen Niittysiemen Oy:ltä.

–Pyrimme kestävään kehitykseen ja valitsemaan yhteistyökumppanimme tarkkaan, Luhtala sanoo ja toteaa tavoitteen olevan linjassa Suomen Niittysiemen Oy:n arvomaailman kanssa.

LIVI BUTIK tulee toimimaan sekä verkkokauppana että kivijalkamyymälänä. Syksylle on luvassa myös muuta toimintaa, sillä Luhtala lupailee muun muassa viiniä ja suolaista -iltamia sekä tarina-iltoja. Tarinailloissa on tarkoitus äänittää koskelaisten tarinoita. Kosken kartanon komeat ja historialliset puitteet houkuttelevatkin ihmiset tarinoimaan.

–Olemme jo nyt kuulleet uskomattomia tarinoita ja meillä on ollut ihania kohtaamisia, Kosken kartanon pehtoorintaloon kotiutunut Luhtala iloitsee vastaanotosta, jonka hänen perheensä on Koskella saanut.

–Pienelle paikkakunnalle ei välttämättä ole helppo tulla, mutta täällä meidät on otettu avosylin vastaan.

Ensi kesäksi hän suunnittelee kivijalkamyymälän oheen matalan kynnyksen kesäkahvilaa ja jouluna on luonnollisesti joulupuoti.

–Rennolla otteella ja hyvällä meiningillä, Luhtala tiivistää liikeideansa ja toivoo saavansa asiakkailta lisää vinkkejä, miten yritystoimintaa kehittää.

–Ihmisiltä tulee hyviä ideoita, hän summaa jo saamansa kokemuksen pohjalta.

Ihmisten innostus kukkapeltoihin virkistää siemenkauppaa

Suomen Niittysiemen Oy:n toimitilat valmistuivat Kosken kartanon hevostallin yläkertaan viime vuonna. Siementuotantoa yrityksellä on Kosken lisäksi edelleen Jyväskylässä ja Kokkolassa. Kristina Luhtalan mukaan yrityksellä on tällä hetkellä hyvä tilanne, sillä ihmiset ovat innostuneet niittykukkien viljelemisestä ja siemenkauppa on virkistynyt.

Yritys työllistää neljä täyspäiväistä työntekijää ja seitsemän kausityöntekijää. Tekemistä riittää talvellakin muun muassa siementen puhdistuksessa ja pussituksessa. Syksyn kylvöt jatkuvat pysyvän lumen tuloon asti, sillä syksy on parasta aikaa monivuotisten niittykukkien kylvöille.

–Kulunut kesä on ollut aika rankka, sillä äärimmäinen kuivuus ja toiselta rankat sateet kiusasivat, Luhtala sanoo, mutta kiittelee Kosken savimaille siirrettyjen kasvien kestäneen siirtoa ja kesän olosuhteita yllättävän hyvin.

Kuluneen kesän aikana kukkapellot nousivat julkiseen keskusteluun, kun Liedossa ihmiset poimivat luvatta kukkia kylvetyltä pellolta. Suomen Niittysiemen Oy:n pellot ovat Luhtalan mukaan saaneet olla rauhassa kutsumattomilta vierailta. Niitä suojaavat aidat myös nelijalkaisilta.

–Toiveena olisi saada enemmän yhteistyötä kuntien kanssa ja kylvää kuntalaisia ilahduttavia kukkapeltoja, Luhtala sanoo ja toteaa pölyttäjäkadon olevan iso ongelma ratkaistavaksi.