Koskelaisten Vastinetta Varhalle -adressi lähti matkaan

0
Terveyspalvelujen karsimisesta huolestuneet koskelaiset kokoontuivat 4.4.2024 Kosken Seolle laatimaan Vastinetta Varhalle -adressia.
Terveyspalvelujen karsimisesta huolestuneet koskelaiset kokoontuivat 4.4.2024 Kosken Seolle laatimaan Vastinetta Varhalle -adressia.

KOSKI. Kosken Seo-huoltoasemalla, apteekissa sekä kirjastossa esillä olleeseen Vastinetta Varhalle -adressiin kertyi 450 nimeä. Se toimitettiin Varhan johdolle yhtä aikaa Kosken kunnan antaman palveluverkkolausunnon kanssa. Adressin allekirjoittajien mielestä Varhan kaavailemaa sote-ratkaisujen palveluverkkoa on valmisteltu puutteellisesti.

Adressia pohjustettiin 4.4. järjestetyssä tilaisuudessa, jossa kerättiin kuntalaisten mielipiteitä palveluverkon suunnitelmaluonnoksesta. Erityisen harmissaan koskelaiset olivat siitä, ettei paikkakunnalle ollut luvassa edes sote-pistettä. Tilanne muuttui viime viikolla, kun Varhan aluevaltuusto päätti järjestää sote-pisteet jokaiseen varsinaissuomalaiseen kuntaan.

Adressiin koostetuissa mielipiteissä todetaan, että kunnan terveyspalveluiden tarvetta tarkasteltaessa olisi pitänyt huomioida lääkäri- ja sairaanhoitopalveluiden kokonaistarve Koskella, ei vain käyntimääriä paikallisella terveysasemalla.

Lääkäri- ja hoitajavastaanottopalveluja käytettiin Kosken toimipisteessä viime vuonna 2 205 kertaa. Varhan tilastojen mukaan koskelaisten vastaanottokäynnit lääkärillä tai hoitajilla ilman etävastaanottoa olivat yhteensä 3 429 kertaa. Näin ollen muualla kuin Kosken toimipisteessä tapahtuneita käyntejä oli 1 224. Puhelinkontakteja sairaanhoitajalle oli enemmän kuin fyysisiä käyntejä. Niitä ei ole mukana edellä olevissa luvuissa.

Adressissa muistutetaan, ettei palveluverkkoa valmisteltaessa huomioitu Kosken koulukeskuksen tarpeita eikä kunnan työpaikkaomavaraisuusastetta, joka oli 103,3 prosenttia vuonna 2022. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Koskelta ole huomattavaa liikennettä tietylle työssäkäyntialueelle. Paikallisen sote-palvelun tarvetta korostaa sekin, että yli 75-vuotiaiden osuus on Koskella keskimääräistä suurempi, digiosaaminen on heidän keskuudessaan heikkoa ja julkinen liikenne on vähäistä. Myös paikallisen apteekin tulevaisuus voi olla vaakalaudalla, jos koskelaiset joutuisivat hakeutumaan terveyspalveluihin muille paikkakunnille.

Mikäli Varhalla on huomauttamista Kosken sote-tilojen kunnosta, adressissa luvataan tarvittaessa miettiä ratkaisuja. Kosken terveysaseman kuntoluokka 3 on sama kuin usealla säilytettäväksi kaavaillulla terveysasemalla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän