Neulonnan Suomen mestaruus ratkaistiin Pöytyällä – Myssyfarmi järjesti Neulonnan SM-kilpailut

0
Leena-Maija Virtanen oli siirtänyt neulomisen taidon perimätietona tyttärelleen Sonja Jaakolalle. Äiti ja tytär taisivat hieman kisata keskenäänkin. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Haveri. Myssyfarmin Päämajalla, entisellä Haverin koululla, kävi kova kuhina ja ilmassa oli veitsellä leikattavaa jännitystä lauantaina hieman ennen kello yhtätoista. Viisikymmentä Suomen mestaruustittelistä kiinnostunutta kisailijaa sai avata kisatuoleilla olleet pakkaukset, joiden sisältä paljastuivat neulontaohjeet, langat ja puikot. Osalle kisatehtävän paljastuminen oli helpotus, osalla jännitys ei laantunut.

–Kilpailijoiden kisatyöksi on valikoitunut Myssyfarmin ikoninen Muffi-myssy, joka on työnä sellainen, että sen ei pitäisi olla liian vaikea. Ajattelimme, että on mukavampaa, että kaikki kisailijat suoriutuvat tehtävästä. Vaikeusastetta tässä lisää langan nihkeys ja paksut puikot, kertoi Myssyfarmin emäntä Anna Rauhansuu.

Tasan kello yksitoista puikot alkoivat kalista. Tunnelma ei kuitenkaan ollut pisteliäs, vaan hyvinkin rento: huumori kukki, vaikka SM-kisa oli käynnissä.

–Ehkäpä loppua kohden alkavat puikot lennellä, joku huikkasi neulomisen keskeltä.

–Tai sitten jos huomaa, että ei ehdikään ensimmäiseksi, niin katkaisee puikon ja vetoaa puikkorikkoon, naurahti toinen kisaaja.

Yleisö kannusti ja myssyt alkoivat saada muotoaan todella nopeasti.
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)

50 parhaan joukkoon

Espoolainen Satu Strömberg yllätti hieman itsensä osallistuessaan neulomisen mestaruuskisoihin.

–Kaveri hieman painosti minua ja innostuin lähtemään mukaan, vaikka minulla ei ole vielä aktiivista neulontakokemusta kuin vasta viime talvelta. Jotain villasukkia olen aiemminkin kyllä tehnyt, Strömberg kertoi.

–Positiivista tässä on se, että kun on 50 kisaajaa, niin on sitten 50 Suomen parhaan kisaajan joukossa, virnisti Strömberg ja jatkoi kisaohjeen tutkimista.

Eturivistä löytyi myös perheen sisäinen kisailu, kun äiti ja tytär, Leena-Maija Virtanen ja Sonja Jaakola, tanssittivat puikkojaan kohti valmista Muffia.

–Minulla on viisi tytärtä ja kaikki tekevät käsitöitä. Täytyy varmaan ajatella, että olen siirtänyt oman käsityöinnostukseni aika suoraan tyttärillekin. Neulominen on meillä perimätietoa. Täällä me tietenkin vain kannustetaan toisiamme, Virtanen kertoi ja paljasti omaavansa 54 vuotta neulontakokemusta.

–Meitä molempia helpotti, että kisassa ei ollut mitään kuviota eikä ollut liian vaikeaa. Nyt tämä on tällaista mukavaa tekemistä, Jaakola myhäili.

Loppujen lopuksi voiton vei kaarinalainen Sanna Palkén . Muffi tuli valmiiksi ajassa 1.08.45. Pelkkä nopeus ei ratkaissut kisaa, vaan tuomaristo arvioi myös työn laadun. Aika toi pisteistä noin 75 prosenttia.

–Periaatteeni oli, että tullaan tänne katsomaan ja voittajana lähdetään, lohkaisi Palkén kisan jälkeen.

Voittaja kuittasi palkinnoksi 500 euron arvosta lankaa.

–Neulon luultavasti tästä tyttärelleni villapeiton talveksi, Palkén suunnitteli.

Uutta kisaa suunnitellaan jo

Järjestäjät olivat todella tyytyväisiä kisaan ja osallistujamäärä yllätti heidät positiivisesti.

–Kaikkia halukkaita ei voitu ottaa mukaan, kertoi Myssyfarmin isäntä Janne Rauhansuu.

–Harkitsemme ensi vuodelle kisan kasvattamista, mutta sitä varten täytyy etsiä isommat tilat. Sää jännitti hieman etukäteen, mutta se jännitys oli onneksi turhaa. Ehkä ensi vuonna kisat pidetään kylätalolla ja perustetaan neulontaseura sitä ennen, naurahti Anna Rauhansuu.
Tuomas Honkasalo

 


TULOKSET: Neulonnan SM-kilpailut

Kärkikymmenikkö:
1) Sanna Palkén, Kaarina,
2) Inkeri Länsikivi, Hyvinkää,
3) Tea Laine, Tampere,
4) Laura Lindahl, Kauniainen,
5) Virve Leppänen, Marttila,
6) Mira Heininen, Turku,
7) Janika Vierula, Seinäjoki,
8) Minna Vanhasalo, Tampere,
9) Tanja Huikuri, Turku,
10) Mari Sorsa, Turku