Rintalan luomulammastila siirtyi seuraavalle polvelle – Tapio ja Anne Rintala lähtevät eläkkeelle, Samuli ja Satu Rintala ottivat ohjat

0
Tapio Rintala toteaa tilan olevan mallikkaassa kunnossa, minkä puolesta sukupolvenvaihdoksen toteuttaminen tuntuu hyvältä.

PÖYTYÄ / Yläne. Rintalan luomulammastilalla Yläneellä tehtiin heinäkuussa sukupolvenvaihdos. Tapio ja Anne Rintala myivät tilan pojalleen Samuli Rintalalle ja hänen vaimolleen Satu Rintalalle .

Tapio ja Anne Rintala ovat luvanneet ahertaa lampaiden parissa vuodenvaihteeseen saakka. Sukupolvenvaihdoksen ajankohta on Tapio Rintalan mielestä siinä mielessä hyvä, että lampaanlihan hinta on kohtuullisella tasolla ja menekki on hyvä.

– Suomessa lampaanlihan hinta on tuplaantunut, kun sitä verrataan viiden vuoden takaiseen, Tapio Rintala kertoo.

Myös villan hinta on kaksinkertaistunut samassa ajassa. Huomattava osa Rintaloiden tuottamasta laatuvillasta päätyy pöytyäläisen Myssyfarmin tarpeisiin.

Jalat maassa eteenpäin

Ikänsä lammastilan arkea seurannut Samuli Rintala sanoo tarttuneensa ohjaksiin realistisin mielin. Vaikka lihan ja villan hinnat ovat viime vuosina nousseet, samoin on käynyt tuotantokustannuksille.

– Jatkuvasti puhutaan omavaraisuuden tärkeydestä, mutta käytännön toimia sen tukemiseksi on valitettavasti tehty kovin vähän, Samuli Rintala tuumaa.

Tänä vuonna Rintaloilla on ollut jonkin verran murheita rehuntuotannossa, kun kylmyys ja kuivuus verottivat vuoden ensimmäistä satoa. Toisesta rehusadosta näyttää tulevan selvästi parempi.

– Jollei susista olisi murheita, tilanne olisi kaiken kaikkiaan ihan hyvä, Tapio Rintala kiteyttää näkymät.

Samuli Rintala koputtaa puuta ja toteaa koko tilakeskuksen aitaamisen pitäneen pedot loitolla. Aitaamisen haittapuoli on, että se estää hyödyntämästä kauempana olevia laidunmaita.

Peto-ongelmaan ei ole helppoa ratkaisua

Tapio Rintala on seurannut Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä 30.7. tapahtuneen susihyökkäyksen jälkiselvittelyä ja toteaa useimpien petoaitojen olevan riittämättömiä.

Sudet tunkeutuivat Tohmajärvellä sähköistetyn aidan läpi ja tappoivat 28 uuhta. Lisäksi kuusi lammasta loukkaantui. Tapio Rintala pitää mahdollisena, että sähkölangan liittimet pääsivät irtoamaan susien rynnistäessä.

Petoaitojen lisäksi lammastiloille on ehdotettu laumanvartijakoiria. Suurten lammastilojen kannalta on harmillista, että koirat huolehtivat vain omasta laumastaan. Jos naapurilaitumelle hyökkää susia, ne eivät puutu asiaan.

Mikäli Rintalan lampaiden turvaksi hankittaisiin vartijakoiria, Tapio Rintalan mukaan niitä tarvittaisiin 12–16. Se olisi merkittävä investointi.

– Koirat maksavat noin 6 000 euroa kappale. Lisäksi niiden koulutus maksaa ja ylläpito myös, Tapio Rintala sanoo.

Vartijakoirat ovat vaaraksi susille, mutta niin ne ovat myös laitumelle eksyville tuntemattomille ihmisille. Siksi ne eivät sovellu esimerkiksi tiloille, joilla harjoitetaan suoramyyntiä.