Isoja eroja avoimuudessa

0

Avointa päätöksentekoa ja viestintää painotetaan ”juhlapuheissa”, mutta miten avoimuus toteutuu esimerkiksi Auranmaan kunnissa? Riippuu niin kunnasta, kuntien päättäjistä kuin viranhaltijoistakin.

Osoitus avoimuudesta on muun muassa se, mitä ja miten asioita kirjataan esityslistoille ja pöytäkirjoihin. Siinä asiassa Auranmaan kuntien ja viranhaltijoiden välillä on isoja eroja. Auranmaalla on kuntia, joiden esityslistat ja pöytäkirjat on laadittu selkeäsanaisesti ja ne ovat julkisesti nähtävillä. On myös viranhaltijoita, joiden laatimat esityslistat ovat monisivuisia kryptisiä pykäläviidakoita, joista varsinaisen asian erottaminen vaatii ponnisteluja. Jotkut taas piilottavat asiat liitetiedostoihin, joita ei laiteta lainkaan nettiin nähtäville.

Marttila ansaitsee erityismaininnan avoimuudesta ja selkeydestä. Petrattavaa sen sijaan olisi ainakin Oripäällä, joka kätkee monet asiansa esityslistojen liitetiedostoihin, joita ei kunnan nettisivuilla julkaista. Liedossa sen sijaan on ilmennyt varovaisuutta nuoria ja nuorisovaltuustoa kohtaan: niiden edustajia ei haluta mukaan lautakuntien kokouksiin.

Kuntaliitto suosittelee kunnille, että ne julkaisisivat esityslistat liiteaineistoineen kunnan verkkosivuilla. Toki liitteissä voi lymyillä salassa pidettäviäkin asioita, kuten esimerkiksi henkilötietoja. Niitä ei toki voida julkaista, mutta muilta osin päätösten taustamateriaaleineen pitäisi olla julkisia.

Mutta kuinka julkinen päätös sitten on, jos pöytäkirjassa lukee, että asiasta päätettiin liitetiedoston mukaisesti, mutta liitetiedostoa ei julkaista missään?