Luonnosta inspiroituvan Antti Maanpään teoksia esillä Luontokapinetin Tairekalleriassa

0
Yksin kiven päällä kasvavassa metsätähdessä piilee taiteilijaa itseään kuvaavaa symboliikkaa. Myös hän on aina halunnut tehdä asioita yksin ja itsenäisesti.

PÖYTYÄ/Yläne. Huhtikuun loppupuolella 70 vuotta täyttänyt yläneläinen Antti Maanpää sanoo aina halunneensa tehdä taidetta ilman toisten neuvoja. Sen vuoksi hän ei ole ikinä käynyt opistoja tai kursseja, vaan taidot on hankittu itse oppien. Inspiraation lähteenä on alusta asti toiminut luonto, ja aika usein Kuhankuonon retkeilyreitistön varrella oleva Savojärvi, jossa hän kävi jo lapsena kalastamassa.

–Se on tärkeä paikka ja käyn siellä edelleen usein. Sieltä löydän paljon aiheita, hän sanoo.

Maanpään tauluissa on myös ihmishahmoja, joiden kautta hän kuvaa esimerkiksi tunnetiloja. Hahmot saattavat olla myös utuisempia henkimaailman kulkijoita. Usein tauluissa on myös symboliikkaa, kuten yksin kiven päällä olevaa metsätähteä kuvaavassa maalauksessa.

–Normaalistihan metsätähti kasvaa ryppäissä, mutta tämä on vähän kuin minä, sillä olen aina halunnut tehdä asioita yksin ja itsenäisesti.

Moniin tauluihin Maanpää on kirjoittanut myös runon. Ne ovatkin kulkeneet hänen matkassaan yhtä lailla maalaamisen kanssa.

–Kun taulua tekee pitkään, siinä alkaa syntyä helposti sanallistakin muotoa.

Yläneläinen itse oppinut taiteilija Antti Maanpää kuvaa tauluissaan usein luontoa. Niiden oheen syntyy monesti myös runo, joissa hän sanoittaa maalaustaan. Illan värifantasia -taulussa nähdään upea auringonlasku.

Paras palaute tulee katsojilta

Näyttelyiden suhteen Antti Maanpää alkaa olla jo melkoinen konkari, sillä niitä on ollut vuosien saatossa kymmeniä muun muassa Auranmaan kunnissa sekä Säkylässä ja Lohjallakin. Luontokapinetin Tairekalleriassa viikko sitten avautuneeseen näyttelyyn hän on valinnut 31 työtä.

Maanpään innostus taidetta kohtaan syttyi aikanaan 1970-luvulla hänen muutettuaan Yläneeltä Turkuun, jossa hän tapasi taiteesta kiinnostuneita ihmisiä.

–Kävin myös paljon museoissa ja gallerioissa katsomassa teoksia.

Töistään Maanpää sanoo saaneensa paljon myönteistä palautetta, joka on hänen mielestään huomattavasti tärkeämpää kuin yhdenkään kriitikon kirjoittama näkemys.

–Kun joku kertoo, että tauluni ovat koskettaneet, silloin koen onnistuneeni.

Enimmäkseen Maanpää maalaa öljyväreillä, mutta suurempiin töihin hän käyttää akryylivärejä. Klassisen musiikin siivittämänä syntyykin isoja pensselinvetoja.

–Siinä pääsee itse olemaan ikään kuin kapellimestari, kun vetää isoja vetoja pensselin kanssa musiikin luodessa tunnelmaa.


Antti Maanpään Maalauksia ja runoja -taidenäyttely on esillä Luontokapinetin Tairekalleriassa 18.6. saakka.