Koronaa edeltäneisiin katsojalukuihin vielä matkaa – Kesäteattereiden näytelmät kuitenkin keräsivät katsojilta kehuja

0
Inga (Marika Suuronen) ja Simo (Tapani Tuohimaa) johtivat vanhainkotia ja koittivat ratkoa omia parisuhdeongelmiaan Pöytyän teatterin Mansikkamäki-kesänäytelmässä. Kuva: AVL:n arkisto / Tuomas Honkasalo

AURANMAA. Kesäteatterit eivät vielä tänäkään kesänä päässeet koronaa edeltävälle tasolle katsojamäärissä. Pöytyän teatterin tuotannosta vastaava Jukka Huhtala arvioi katsojamäärien tippuneen koronaa edeltävästä tasosta viidenneksellä. Himolan teatterin toiminnanjohtaja Heli Virtanen puolestaan toteaa, että parhaimpina kesinä katsojia on ollut lähes tuhat enemmän kuin kuluneena kesänä.

Virtasen mukaan pudotus näkyy etenkin ryhmien poisjäämisinä.

–Kyllä meillä tänäkin vuonna ryhmiä kävi, mutta paljon on jäänyt esimerkiksi eläkeläisryhmiä pois. Moni ryhmänvetäjä on todennut koronan tehneen tehtävänsä.

Viime vuoteen verrattuna kummankaan teatterin katsojamäärissä ei ole suuria vaihteluja, vaan katsojamäärät ovat pysyneet kaksi viimeistä vuotta samalla tasolla. Tarkat raportit varmistuvat myöhemmin, mutta Virtasen näppituntuma on, että Himolan Ja jumala loi naisen -näytelmän näki tänä kesänä 1 500–1 600 katsojaa. Myös Pöytyän teatterissa raportin laadinta oli haastatteluhetkellä kesken.

–Hyvin lähelle tavoitetta päästiin, Huhtala sanoo ja arvioi, että yli puolitoistatuhatta katsojaa kävi katsomassa kesän Mansikkamäki-näytelmän.

MUISTA Auranmaan teattereista poiketen Tarvasjoen kesäteatteri pääsi koronan jäljiltä jaloilleen vasta tänä kesänä ja taukoa edelliseen aikuisten näytelmään tuli kolme vuotta. Katsojilta paljon kehuja saaneen Heila hakusessa -näytelmän katsojamäärä jäi selvästi alhaisemmaksi, mihin Tarvasjoella on totuttu.

–Olen taipuvainen ajattelemaan, että suurimmat syylliset olivat kenkkuileva sää sekä koronan jälkeinen liikkumattomuus ja kesäteatteriperinteen katkeaminen. Ihmiset tulevat uudestaan, koska viimeksikin oli kivaa. Nyt vain viime kerta oli jo painunut unholaan, ohjaaja Matti Tapani pohtii syitä.

Esitysajankohdan vaikutuksia on pohdittu niin Tarvasjoella kuin Himolassa ja Koskella. Koskella esityskausi painottui kesäkuuhun, myös Tarvasjoella ja Himolassa sekä Pöytyällä osa näytöksistä pidettiin kesäkuussa.

–Maakuntalehden menovinkeistä kun alkukesästä katsoi, niin parhaimmillaan oli 11 kesäteatteria samana päivänä. Se on järjetön määrä, ei katsojat ehdi joka teatteriin, Heli Virtanen sanoo.

PUDONNEISTA kävijämääristä huolimatta Auranmaan kesäteattereissa ollaan tyytyväisiä kuluneeseen kesään. Sekä Huhtala että Virtanen kertovat teattereidensa saaneen kesän näytelmistä positiivista palautetta. Himolassa esitetty Ja jumala loi naisen herätti Virtasen mukaan katsojissa tunteita ja ajatuksia.

–Näytelmä ei ollut ihan perinteinen eikä valmiiksi naurettu, mutta etenkin naiset pitivät näytelmää osuvana. Miehet ehkä vähän vähemmän tykkäsivät, Virtanen sanoo.

Kosken kesäteatterinäytelmän Lehmänmaitoa ja mansikoita ohjaaja Matti Salminen sanoo olevansa tyytyväinen kokonaisuuteen, vaikka katsojia olisi voinut olla enemmänkin. Isompien teattereiden puristuksessa toimivassa paikallisessa teatterissa voidaan iloita muun muassa omien kasvattien osuudesta. Mukana olleista näyttelijöistä suurimmalla osalla on Salmisen mukaan taustaa Kosken lapsi- ja nuorisoteatterissa.

–Pienen paikkakunnan harmi on, että kun nuoret aikuistuvat ja muuttavat muualle opiskelemaan, he eivät enää ole käytettävissä. Mutta ohjaajana mieltä lämmittää, että monet jatkavat harrastusta muualla, hän miettii.

AURAN nuorisoteatteri ei varsinaisesti lukeudu kesäteattereihin, mutta Supermarsu ja Muovilandian mysteeri -näytelmän esityskausi osui kesäkuuhun. Ohjaaja Sara Hänninen pitää yli 200:n kivunnutta katsojamäärää onnistumisena.

–Meillä ei ollut etukäteen kovinkaan suuria odotuksia katsojamäärien suhteen, sillä teatteritoimintamme on täysin uutta. Olimmekin positiivisesti yllättyneitä, kun lähes joka näytöksessä oli noin 40 katsojaa. Kovimmat helteet toki rokottivat muutamilta päiviltä katsojia.